Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik polski do identyfikacji

duff

Pytanie

Napisano
Witam,
niedawno wpadł mi w ręce i chciałbym sie dowiedzieć coś o nim więcej. Ma wybite: 2 8 1 Ł (co do 2 to nie jestem pewien bo słabo widać), pod spodem 1907 (to chyba data urodzenia). Prawdopodobnie żołnierz ten służył w 26DP. Co oznacza to: 2 8 1 Ł ?
pzdr

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyczytałem, że po numerze z tyłu można odcyfrować nazwę jednostki, tylko nie mam takiego spisu i nie wiem, czy ktoś ma.
Pozdrawiam
Napisano
Witam.Trzycyfrowy nr z tyłu polskiej blaszki oznacza punkt mobilizacyjny.Dwucyfrowe oznaczają najczęściej nr pułku.
Ja mam trzy z literką Ł-148Ł(148punkt mobilizacyjny w Łasku)jest też niżej wybite Łask,347Ł z wybitym Łańcut i 53Ł z wybitym Łask.
Napisano
Jeszcze jedno spostrzeżenie.Wydaje mi się że blaszki z nr pułku na odwrocie wybite zostały przed 1września1939,a te z punktem mobilizacyjnym już po wybuchu wojny(w pierwszych dniach mobilizacji).Trafiają się też czyste z tyłu-te moim zdaniem były bite podczas zawieruchy po pierwszych dniach wojny,a w końcu trafiają się blachy drapane gdzie żołnierz sam umieszczał swoje dane-ci żołnierze dostali tylko czyste blachy już pod koniec działań we wrześniu 1939.Ale to tylko moje spostrzeżenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie