Gość Napisano 12 Styczeń 2003 Napisano 12 Styczeń 2003 wyszperalem niedawno karabin?/sztucer ? czy cos podobnego...Stan jest dosc dobry...wyglada ze to strychowiec...mam jednak pewien problem.Nie potrafie zidentyfikowac tego karabinu(niestety nie mam jak zamiescic zdjecia)Postaram sie opisac jak najdokladniej to znalezisko i moze ktos bedzie wiedzial co to takiego.Komora zamkowana 100% Mauser ale lufa...kaliber mauserowski tyle ze krutsza od drugowojennego mausera o jakies 7 cm.Lufa jest na gorze kwadratowa (taka dolozona kwadratowa nakladka na calej dlugosci)Szczerbinka z blachy ktora sprezynuje (taka niby reczna regolacja) a muszka jest na stale i wykonana z mosiadzu...Na dole lufy jest mocowanie do paska(przy lufie na stale tylko na zawiasie i male na 1,5 cm)- dokladnie w tym samym miejscu co w normalnych mauserach na kolbie.Wyglada na fabryczna produkcje.Pomozcie to zidentyfikowac...giwera jest fajna szkoda ze no name:)
Gość Napisano 13 Styczeń 2003 Napisano 13 Styczeń 2003 Było coś ostatnio na forum o fallschirmjaeger mauzerze. Też był krótszy.Pozdrawiam
Gość Napisano 13 Styczeń 2003 Napisano 13 Styczeń 2003 ...nie jesteś odosobniony. Też mam dziwnego mauzera i nikt nie wie co to jest na pewno...
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Napisano 24 Styczeń 2003 A propos dziwnych muzerów co to za typ ,który ma zamek o około centymetr krótszy od standartowego (z zeanątrz wygląda na czecha). co ciekawsze całość z Mierzeji a zamek ze Sląska- nikomu nie pasowł więc dostałem w prezencie.pozdrstach
Gość Napisano 24 Styczeń 2003 Napisano 24 Styczeń 2003 raczej nie, wszystkie wymiary są standartowe (kaliber komora itd) podobno była to jakaś wersja policyjna lub żandarmeri, ale to tylko nie potwierdzone przypuszczenia.stach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.