Guest Posted January 12, 2003 Posted January 12, 2003 Niemogę zrobić zdjęcia,ale pisze na nim tak 323.H.Ma.Ludwig S O R T323-numer żołnierzaJest to napewno niemiecki nieśmiertelnik, ale nic poza tym nie wiem.
Guest Posted February 19, 2003 Posted February 19, 2003 Ges: także spotkałem się z takim rozwinięciem skrótu (w jakimś starym numerze Odkrywcy" zresztą chyba)jednak... nie przemawia do mnie mała litera a", a Anstalt" to rzeczownik przecież. No chyba że Munitionanstalt to taki łączony wyraz to wtedy sorry i zwracam honorPozdro Słoma
Guest Posted January 12, 2003 Posted January 12, 2003 Niemogę zrobić zdjęcia,ale pisze na nim tak 323.H.Ma.Ludwig S O R T323-numer żołnierzaJest to napewno niemiecki nieśmiertelnik, ale nic poza tym nie wiem.
sloma Posted February 14, 2003 Posted February 14, 2003 WitamNajbardziej wygląda mi na to, że napis na blaszce głosi: H. Ma. Ludwigsdorf". H.Ma. Oznacza Haupt Magazinen lub Heeres Magazinen (bardziej prawdopodobne) czyli magazyny armii lądowej (Wehrmachtu). Jeśli jest Ludwigsdorf to blaszka oznacza żołnierza z obsługi magazynów armii w Ludwikowicach Kłodzkich. Identyczne blaszki występują dla: H.Ma.Th." i H.Ma.Thorn"-Toruń, łącznie z nieśmiertelnikami w kształcie koła-jako znaczek pracownika przemysłowego, H.Ma. PRIEBUS"-Magazyny Przewóz przy granicy z Niemcamii chyba także gdzieś widziałem H.Ma. Christianstadt"-KrzystkowiceInne miejscowości na pewno też są na blaszkach.PozdrawiamSłoma
Guest Posted February 15, 2003 Posted February 15, 2003 Cześć!Mała poprawka - według mnie H.Ma. oznacza Heeres Munitions Anstalt czyli armijny skład amunicji. Spotyka się także wersję L.Muna czyli Luftwaffe Munitions Anstalt.Pozdrowionka!Ges
Question
Guest
323.
H.Ma.Ludwig S O R T
323-numer żołnierza
Jest to napewno niemiecki nieśmiertelnik, ale nic poza tym nie wiem.
5 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.