Skocz do zawartości

Zmarł Jan Nowak Jeziorański

past

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie popozycja zakładamy nowy temat i tam możemy wychwalać bądź nie, niemcy czy inny kraj lub co tam chcecie a nie tutaj.
Panzer podaj mi listę twoich bohaterów to zobaczymy kim jesteś
tylko niech będzie to sensowna lista.
  • Odpowiedzi 122
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jacusiu tak mam swoich bohaterów. Dla mnie z ubieglego wieku będą nimi Piłsudski, Hubal, Wałęsa. Ty z kolei wybitnie lewaczysz ale na tym forum nikt nie bierze Cie poważnie. Zawsze brzęczysz jak mucha przy jakimś temacie. Nic konkretnego, ot podnosisz tylko temperature swoimi komentażam. Jak Ci sie raz oberwało to pisałeś do mnie maila zeby nie komentowac twojej osoby :). I na ksiażkach wieszczów komunizmu masz tak samo spaczony obraz historii jak ja.

Ja Cię również serdecznie pozdrawiam i podziwiam za upierdliwość i upór maniaka w pisaniu o niczym. Jesteś dla mnie cześcią folkloru tego forum i bez Ciebie by było smutno :)
Napisano
Panzerku jeszcze jedna uwaga.obawiam się ze tak wczułeś sie w rolę rekonstruowanego żołnierza najlepszej w/g Ciebie armii że po prostu wszystkich którzy do tych Twoich bohaterów strzelali lub robili im wokół pióra w inny sposób traktujesz po prostu jako swoich wrogów.Czy jeszcze jesteś w stanie odróżnić rzeczywistość od fikcji?
Pozdrawiam
Napisano
Panzerku Stachniuk i Wacyk w jednym szeregu z Piłsudskim Wałesą i Hubalem?Zdecyduj sie na coś bo ja tego swoim wąskim umysłem nie jestem w stanie pojąć.To tak jakby mieć ciastko i zjesć ciastko.
Pozdrawiam
Napisano
ja też jej nie znałem.Znalazłem ją specjalnie dla Ciebie pod hasłem Reacting.Jeśli natomiast chodzi o młodziez wszechpolska to sporo mógłbyś się od nich nauczyć na temat prawidłowej postawy.Wyprostowali by Ci może nieco kręgosłup moralny polski dowódco niemieckiej zbrodniczej formacjii z marzeń i snów
Napisano
Co chlopie sciemniasz że znalazłeś ją. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=reenacting&lr= jakoś na google jej nie ma. Takie strony nie reklamują się w necie. Kto ma wiedzeć ten wie. Ot wiedziales...

A młodzierz wszechpolską poznalem od wewnątrz. Byłem wiceprezesem kola u siebie. Takiej bandy alkoholików i nierobów dawno nie spotkałem. Każde zebranie po 15 minutach przeradzało sie w libację a 4- stronicowej gazetki na 11. listopada nie zrobili bo miesiac to za mało.. Wywalono mnie za: krytykę i nielojalną postawę wobec organizacji.
Napisano
Co chlopie sciemniasz że znalazłeś ją. http://www.google.pl/search?hl=pl&q=reenacting&lr= jakoś na google jej nie ma. Takie strony nie reklamują się w necie. Kto ma wiedzeć ten wie. Ot wiedziales...

A młodzierz wszechpolską poznalem od wewnątrz. Byłem wiceprezesem kola u siebie. Takiej bandy alkoholików i nierobów dawno nie spotkałem. Każde zebranie po 15 minutach przeradzało sie w libację a 4- stronicowej gazetki na 11. listopada nie zrobili bo miesiac to za mało.. Wywalono mnie za: krytykę i nielojalną postawę wobec organizacji.
Napisano
No to chyba dumny jesteś że Cię wywalono:) Organizacje polityczne niestety najczęściej opierają się na libacjach.Natomiast co do linku to wystarczyło poszukać pod hasłem Transwestytyzm na str.głównej Interii.Koniec dyskusji.Cały czas zbaczamy z tematu.jak ktoś dobrze zauwazył zostal on wyczerpany i dalsze personalne dywagacje i spory jedynie profanują temat główny.Ja spadam i żegnam.
Napisano
No i bardzo dobrze. Każdy niech zajmie się tym co go pasjonuje. Ja reenactingiem, Ty transwestytyzmem i nie ma się o co spierać. Tak dużo czasu potrzebowałeś żeby do tego dojść?

P.S. Jestem dumny z tego że mnie stamtąd wyrzucono. Sam mnie do nich przekonywaleś ale sorry to nie jest kwiat młodzierzy polskiej"
P.S.2 kto sie pierwszy odezwie ten stalin :)
Napisano
Chwała,

poza końcówką i kilkoma wycieczkami osobistymi - Wasza dyskusja niezwykle mi się podobała. Nie była monotonna - gdzie wszyscy przytakują sobie wzajemnie i tworzy się TWA (Towarzystwo Wzajemnej Adoracji).

Bywajcie - Mariusz.
Napisano
A to sie Marszałek w grobie przewraca mając takich sympatyków ...
A nie przeszkadza Ci fakt, że Marszałek Piłsudski był autorem pomysłu wojny prewencyjnej przeciwko niemcom ????
Te, jak uważasz słabe Wojsko Polskie rozjechałoby wtedy raich w każdym kiedunku jakby tylko chciało i obawiam się że nie miałbyś teraz kogo odtwarzać.
A czy jednym z Twoich idoli nie jest niejaki Leon Degrelle ? Wydawało mi się, że w jednej z dyskusji na to wskazywałeś.

Wartość bojowa armii niemieckiej owszem była może i nawet porównywalna z tymi armiami, które wymieniasz ale jakże krótkotrwała. To nie świadczy o jej sile. Dla porównania podam przykład polskiej husarii, która była przez blisko 100 lat najlepszą formacją wojskową na świecie (tak tak) i robiła z innymi co chciała. Myśle, że porównując Wehrmacht do tych wielkich armii niejako im ubliżasz.
Napisano
A myśl sobie co chcesz, i tak źle myślisz. Następnym razem w swoich dywagacjach bierz pod uwagę realia prowadzenia wojny 1500, 200 i 50 lat temu w tym logistykę, środki łącznosci, transportu i globalizacje to wtedy zrozumiesz dlaczego legiony rzymskie mogly walczeń tyle lat a WH tylko 6.
Napisano
Zgadza się realia walki przed setkami lat były całkiem inne tym bardziej np. legiony rzymskie miały trudniej utrzymać tak obromne połacie terenu jako armia ekspansyjna. Tym bardziej że rubierze cesarstwa były daleko od miasta Rzymu. Przy tak rozwiniętej logistyce i transporcie jak w XX wieku dziwi fakt tak krótkotrwałej egzystencji armii niemieckiej.

...zresztą to temat na całkiem inny wątek.

Napisano
Nie zgodzę sie. Legiony napotykały stosunkowo niewielki opór a regularną armie spotykały tylko w walnych bitwach. Nie bylo też fizycznej mozliwości zawarcia globalnych sojuszy przeciwko nim. Nie działała takze partyzantka na okupowanych terenach. Natomiast niemcy co krok spotykali regularną armię, za plecami działała partyzantka a walczyli przeciwko globalnemu sojuszowi o praktycznie niewyczerpanych zapasach ludzkich (sowieci) i kapitałowych (USA).

ale jak sam napisaleś to zupelnie inny wątek...
Napisano
Panzerku szkoda że na tym watku ale o ile Ciebie zrozumiałem to biedne niemiaszki walczyły z globalnym spiskiem wymierzonym przeciwko nim i do tego to oni zostali w tą wojenke wciągnięci.I do tego jeszcze te zbrojne bandy na ich tyłach niepozwalające na dostawy.Coś pominąłem?
Pozdrawiam
Napisano
No to w takim razie napisz że były inne realia geopolityczne, sojusze itp a nie że logistyka, łaczność i transport miały na to wpływ. Bo akurat jeżeli chodzi o te aspekty to wyższy poziom technologioczny w tych dziedzinach był tylko na korzyść armii niemieckiej. Legiony rzymskie faktycznie nie miały aż tak wielu oponentów ale co do tzw. partyzantki się nie zgodze. Wiadomo, że plemiona barbarzyńsców non stop nękały legiony szczególnie w odległych prowincjach narażając wojsko rzymskie na duże straty.

ok koniec dyskusji bo to faktycznie inny wątek już...
Napisano
Witam. Panowie nawet teraz gdyby armia USA najechała Rosje to bymiała problemy z transportem i logistyką na terenie Rosji a przeciesz jaką mają technike w porównaniu z uwczesną armią Niemiecką. Wiec jak na tamte czasy jest to wielki wyczyn. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie