Skocz do zawartości

XP

Soul_Storm

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
Napisano
Ze Smętka to prawie na każdy zachodni warto:) Żartuję ale XP to bardzo porządna firma i jeśli stać Cie na troszkę większy wydatek to polecam XPGmax jeśli militaria etc. a XPGoldmaxx jeśli monetki etc.. Nie do pobicia!
Pozdrawiam
VW
Napisano
No cóż, ja przeżucilem się z Trackera IV i Rutusa Plusa (kumpla). Kupilem XP ADX200 i jestem naprawdę bardzo zadowolony. Drobne monetki wychodzą ślicznie, zresztą wieksze przedmioty także. Przeglądnij stronkę www.wykrywaczemetali.pl lub
http://www.planete-detection.com/pages/XP.php
Wedlug mnie warto. Co to g-maxxa to wiadomo że jest jeszcze lepszy od 200, podobnie Adventis nie wspominając o Goldzie. Sprzet lekki, wygodny.
Porozmawiaj jeszcze z sklepem V-2. ich gg 1603201 w tej cheili dostępny
  • 2 years later...
Napisano
Ciekawy jestem czy przez te dwa lata przybyło użytkowników XP.Może ktoś by napisał coś więcej o tych wykrywkach.
Napisano
Kiedyś testowałem G-max-a. Mój raport znajdziesz na http://mrand.republika.pl/Gmax_rap.html Mam nadzieję, że Ci w czymś pommoże. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Przeczytałem z dużą ciekawością,pouczające.Wydaje się że na militaria powinien być świetny,niska częstotliwość 4,6 - funkcja iron level przydatna przy kopaniu militari.Znalazłem też do niego na stronie sprzedawcy ogromną cewke 38cm x 45cm, to chyba największa cewka zastosowana w standartowym sprzecie.Jest pytanie,czy taka cewka wydatnie zwiększy zasięg?
  • 1 year later...
Napisano
witam.uważam że XP jest bardzo ciekawym detektorem ,,pracuje,, z nim od około 2 lat od 1,5 roku jestem posiadaczem tego sprzętu.adventis 2.jego niezawodność i wszechstronność powaliła mnie na kolanka,nie boi sie wody i wilgoci.XP to prawdziwy twardziel i spryciarz.wielokrotnie tańcowałem z nim podczas prawdziwych ulewnych deszczów, ujemne temperatury też mu nie straszne.(każda myszka swój ogonek...)zasięgi zadowolające,elastyczność,prostota w obsłudze,szybkoś identyfikacji sygnału przy dobrym słuchu operatora o wiele wieksza niż w dużo droższych kombajnach z wyświetlaczami ciekłokrystalicznymi.naj lepiej pracuje gdy ma obok siebie garretta...pozdrawiam.
Napisano
Cieszy zainteresowanie tym zapomnianym" wykrywaczem.
http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer3/maxx.html
W zestawieniu z innymi to jeden z lepszych drobnicowców.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Witam!

Posiadam Goldmaxx-a od paru miesięcy ale chodziłem z nim zaledwie kilka razy.
Wcześniej chodziłem z Eldorado i stwierdzam, że XP jest duża lepszy. Szybki, głęboki, wygodny, ekonomiczny (8 baterii AA na ok. 70h) z dobrą dyskryminacją tonową.
Polecam jako dobry sprzęt na drobnicę chociaż i garnek z około metra też widział.
Jego nietypowa możliwość ustawiania sygnału żelaza nie dyskryminuje jego z poszukiwań militarki.

Polecam i pozdrawiam!
Napisano
witam

chętniebym pomacał" Goldmaxxa mocno zastanawiam się nad nim jako sprzęcie rezerwowym. Czytałem całą mase info n/t tego sprzętu na zagranicznych forach. Szkoda że to tak mało popularny sprzęt w Polsce.
Kolego Kigen skąd jesteś? Jestem z kielc moje sprzęty to DFX i sovereign elite więc jeżeli miałbyś ochote wypróbować w terenie jedną z moich wykrywek? możnaby zorganizować jakieś spotkanie
pod warunkiem że nie jest to drugi koniec Polski
pzdr hektor
Napisano
Witam!

Aktualnie jestem w Jeleniej Górze ale tylko do 20.01.
Potem saksy. Dzięki za ofertę ale na razie nie ma szans na wypad w teren. Może kiedyś? :)
Napisano
Miałem i przetestowałem sobie ten wykrywacz, jak również inne wykrywacze XP w polu i mogę się zgodzić, że dla kogoś może wydawać się odrobinę lepszy od Eldorado (jest sporo droższy, ale lepszy to już sprawa względna), to nie jest lepszy ani głębszy od DFX, ani od Sovereign Elite; jest po prostu INNY.
Napisano
Sorry Raned ale XP nie jest odrobinę lepszy. Bije go na głowę.
A przetestować a poznać wykrywacz to jest duża różnica. Taka jest moja opinia.
Nie zależy mi na reklamowaniu żadnego z wykrywaczy (jak niektórym na tym forum) więc jak tak uważasz to nie będę cię przekonywać.

Pozdrawiam!
Napisano
Eldorado należał do średniej klasy wykrywaczy, Gold MAXX do wysokiej. Maksymalny zasięg Eldorado na poj. monetę do 32 cm, Gold MAXX do 36 cm, na blachę 1×1 m Eldorado do 1,4 m, Gold MAXX do 1,5m góra 1,6 m w powietrzu. Jest to różnica wyraźna, ale nie porażająca. Eldorado waży 1,1 kg, Gold MAXX 1,5 kg, więc wagowo mamy zdecydowaną przewagę na korzyść Eldorado. Eldorado jak każde Tesoro ma wspaniałą dyskryminację, w Gold MAXX dyskryminacja jest conajmniej dziwna i wymaga zupełnego przestawienia się. XP są bardzo dobrze wykonane i trwałe, więc tutaj przewaga Gold MAXXa. Wrzucę jednak kamyczek do tego ogródka: plączący się przewód w okolicach rękojeści jest nie do przyjęcia w wykrywaczach tej klasy i za te pieniądze. Oba wykrywacze mogą używać całą gamę cewek większych i mniejszych. Dużym plusem dla XP jest wbudowany przekaźnik dla słuchawek bezprzewodowych.
Porównując zasięgi Gold MAXXa do DFXa i Sovereigna Elite to są one identyczne (celowo ominąłem słowo prawie", ale mogą być różnice rzędu 1 - 2 cm na poj. monetę).
Napisano
Cytuję:
Posiadam Goldmaxxa od paru miesięcy ale chodziłem z nim tylko kilka razy."
To oznacza ni mniej ni więcej, że nie znasz tego wykrywacza. Jak pewnie wiesz przetestowałem kilka tysięcy wykrywaczy różnych marek i próby przeze mnie przeprowadzone w powietrzu i w polu w zupełności wystarczą abym mógł wyrazić opinię. Nie twierdzę, że znam wykrywacz na wskroś, ale znam wystarczająco.

Wracając do pytania założyciela wątku, to ADX 100, 150, 200 i 250 to podstawowe, klasyczne wykrywacze do poszukiwań głównie drobnych przedmiotów z metali kolorowych, natomiast na militaria stalowe zdecydowanie lepszy i głębszy będzie HS3.
Napisano
Teraz jest już Proxima, więc ze Smętka najlepiej przesiąść się właśnie na nią, jeśli wciąż chce się szukac militarki.
A XPków nie ma co porównywać wagowo, zasięgami w powietrzu itd., bo najważniejsza np. w Goldmaxxie jest czułość na dobnicę (zwłaszcza brakteaty etc), szybkość separacji celu i penetracja w trudnym gruncie, które są naprawdę super. Konstruktor jest zapalonym poszukiwaczem starożytności i właśnie w tej klasie należy rozpatrywać ten sprzęt. Dyskryminacja jest bardzo skuteczna (zwłaszcza w nowym modelu)ale tak jak napisała Raned trzeba się przyzwyczaić i poznać detektor.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Czy u nas w kraju znajduje się dealer, który sprowadza ten sprzęt? Jeżeli tak to prosiłbym o jakieś namiary. Chętnie przetestował ten sprzęt.

Pozdrawiam
Napisano
Ceny XP u producenta, a więc i dystrybutorów poszły ostatnio znacząco w górę. Uważam, w związku z tym, że znacznie mniejsze pieniądze można u nas nabyć dużo lepsze wykrywacze. Chyba, że chodzi o to, by mieć wykrywacz INNY, lub koniecznie chce się przetestować, by wyrobić sobie opinię. Pozostaje więc kosztowny zakup zagranicą.
To, że jakaś marka jest popularna w Wielkiej Brytanii nie oznacza, że przyjmie się w Polsce. Rynek wykrywaczy u nas jest bardzo trudny, kapryśny, bardzo zmanipulowany i mocno konserwatywny. Jeżeli o jakimś wykrywaczu nie trąbi na forach tak, że aż się można porz...., to się nie sprzeda.
Napisano
Witam!

Odnośnie Wrzucę jednak kamyczek do tego ogródka: plączący się przewód w okolicach rękojeści jest nie do przyjęcia w wykrywaczach tej klasy i za te pieniądze.". Pewnie nie zauważyłeś, że nadmiar kabla związany jest z możliwością umocowania całej elektroniki przy pasie co jest bardzo wygodne i przydatne zwłaszcza w ciężkich warunkach atmosferycznych (pozwala schować elektronikę pod katanę, chociaż i tak uważam, że sprzęt jest dobrze zabezpieczony przed wilgocią.) takich jak mróz i deszcz. Eldorado nie ma cewki zabezpieczonej przed wodą a XP mogę włożyć pod wodę do łokcia pod warunkiem ,że elektronikę mam przy pasie.
Dodatkową przewagą jest dyskryminacja. W Eldorado zwiększając dyskryminację przedmiotów z żelaza eliminuje się niektóre drobne przedmioty kolorowe co nie ma miejsca w XP.
Dodatkowo Eldorado przekazuje sygnały w jednej tonacji. Rozróżniać przedmioty można tylko na podstawie długości i czystości sygnału a w XP mamy trzy stopniową tonację.
Uważam Eldorado za dobry wykrywacz, który ma przewagę nad XP w namierzaniu celu oraz ponoć lepiej pracuje na mokrej morskiej plaży.
A fakt że nie mam zbyt dużego doświadczenia w XP to fakt i uczę się tego wykrywacza cały czas.
Wiem jedno, że po pierwszym teście na polu, gdy nie bardzo wiedziałem na co zwrócić uwagę w ustawieniach, byłem nieco zdezorientowany. Lecz po wczytaniu się w instrukcję i w internet oraz kolejne testy w terenie potwierdziły wysoką klasę tego sprzętu.
A testy w powietrzu to można między bajki włożyć, dopiero w terenie i to w trudnym można zauważyć walory sprzętu.

Pozdrawiam!
Napisano
Od kilku lat posiadam xp 200 !Moim zdaniem jest to jeden z lepszych wyk. w swojej klasie na drobnice . w terenie nie ustępuje dużo droższym wykrywaczom a jego dużym atutem jest mała waga łatwa obsługa i jakośc wykonania. Sprzęt godny polecenia !!!!!
Napisano
Dla tych co byli by zainteresowani tym detektorem.http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=obchod&lang=1&vd=1&mm=4 W końcu to nie daleko.
Napisano
No to chyba lekka przesada - wychodzi na to, że np. Goldmaxx Power kosztuje tam ponad 3700zł!!! Dla porównania w Polsce kosztuje 3000zł a w Wielkiej Brytanii można go kupić już za ok. 2500zł

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie