Skocz do zawartości

Pomysł na ustawę.

radosc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powiem prosto z mostu. Boli mnie strasznie ta ustawa. Wydaje mi się sensowna z jednego względu. Ograniczy ilość młodych, nieodpowiedzialnych ludzi, którzy będą grzebać przy niewybuchach. Ale to też można załatwić ograniczając działalność eksploratorów do jakiś klubów. No ale nie konkretnie o tym chciałem mówić. Zastanawiałem się, co ja mógłbym zrobić, aby móc realizować moje hobby w spokoju i nie jako przestępca. Co konkretnie przynieść by mogło efekty. Odpowiedź nasunęła mi się sama, ponieważ moje najważniejsze hobby i zarazem moja profesja, w której stawiam dopiero pierwsze kroki to film. Kończę szkołę filmową i zaczynam już pracować w branży. Konkretnie koncentruje się na filmie dokumentalnym. I może właśnie to może być najszybsza droga, aby nadać poszukiwaczom odpowiedni status" w świadomości ludzi. Wiadomo nie od dziś, że film ma olbrzymią moc, często niedocenianą. Oczywiście daleki jestem i nawet przeciwny sensacyjnej sieczce, którą serwują nam telewizje w stylu, TVN czy Polsat. Myślałem raczej o prostym filmie, w którym poszukiwacze w wielogodzinnych marszach z piszczałką znajdują jakiś śmieć", który każdy normalny grzybiarz kopnąłby w krzaki. Ten śmieć czyszczony i pieszczony staje się wspaniałą pamiątką po czasach, które są coraz bardziej odległe. A największą wartość ma dla znalazcy. Wiem doskonale, że to może wydawać się wyidealizowane, ale wydaje mi się że to właśnie jest w tym wszystkim wspaniałe. Dla jednych to kupa złomu a inni spędzają godziny żeby ten swój skarb" uratować. I właśnie tą lirykę chciałbym pokazać. Od zardzewiałego żelastwa do skarbu naszej historii, który przetrwa jeszcze niejedną bzdurną ustawę.

Wiem również doskonale, że to niebezpieczny projekt, w świetle prawa bylibyśmy przestępcami. Poza tym bez akceptacji i pomocy środowiska poszukiwaczy nie zabierałbym się do tego. Również charakterystyka naszego podziemnego" już trochę towarzystwa nie zachęca do upublicznienia się z naszym hobby. Dlatego poddaje ten pomysł pod dyskusję. Mam sprzęt, mam chęć, ale czy to wystartuje, zależy od nas wszystkich.

Pozdrawiam
radosc
Napisano
Pomysł fajny szkoda że małe ma szanse na powodzenie,

samonakręcenie filmu to nie jest wielki problem , gorzej jeśli będziesz go chciał gdzieś wyemitować , stacje telewizyjne interesuje coś innego, np. poszukiwacz znajduje tone uzbrojonych pocisków, lub materiał dotyczący poszukiwaczy leżących w szpitalu z oderwanymi kończynami po explozji znalezionych przez nich niewypałów, ewentualnie film w którym policja jest na tropie groźnego bandyty pozyskujcego broń i trotyl przy pomocy wykrywacza.

ps kiedyś amatorsko grałem w teatrze :)
pozdrawiam
Napisano
Akurat z dystrybucją bym się nie martwił. Na tym poziomie polskiej produkcji to telewizje chętnie kupują dokumenty, bo sama produkcja dla nich jest strasznie droga a kupienie w porównaniu z tym bardzo tanie. Jeśli film będzie slaby to pójdzie do Kino Polska, jeśli dobry to Planet, TVP2. Opcji jest dużo i nie jest wcale to tak ciężkie jak to się wydaje.

Problem widzę bardziej we współpracy środowiska i otwartości, bo trzeba będzie się ujawnić, bez tego nie pójdzie. Poza tym to jest dużo pracy, dużo chodzenia, rozmowy etc.

Są chętni? Bo jak tak to ja jestem gotowy:)
Napisano
Witam. Ja jestem przekonany że wielu poszukiwazy czeka na tą chwile żeby w koncu pokażac o nas film jacy naprawde jestesmy, tak naprawde wiemy wszyscy o tym że jeżeli powiemy komuś z poza srodowiska że szukamy czegoś zardzewiałego w ziemi to patrzą na nas co najmniej jak na dziwaka a w przeważającej wiekszosci pytają a co sie nie boisz że cię wysadzi".Tak własnie nas postrzegają laicy,jako poszukiwaczy bomb i innych rozrywek. Taki film pokazał by nas w innym swietle, jako ludzi doceniających naszą historie. Ja osobiscie czekam na taką chwilę prawdy od paru lat.Pozdrawiam.
Napisano
Witam.
No pomysł całkiem niezły.Tylko powstaje pytanie w jakiej konwencji miałby się ukazać.Jeśli w konwencji jak to wygląda teraz ?"to z mej strony to odpada.Dlaczego?To proste ! Nakręcenie jak i wyemitowanie czegoś takiego jak dla mnie to poprostu kompletny materiał dochodzeniowo-dowodowy dla prokuratury.
Natomiast gdyby miało by to być w konwencji przeminęło z wiatrem(a raczej z ustawą)czyli jak to dawniej bywało" to wchodzę i prosze info.na priw.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie