ktosiek Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2005 Moje pytanie może jest banalne ,ale od czego trzeba zacząć tworzenie GRH. Myslałem o wrześniu 39 lub WH no jeszcze może Armia Czerwona.Nie mam pojecia jak to zacząć.Proszę o rady,zdjęcia już istniejących grup.Przy okazji wielkie dzięki megakurze za fajne zdjęcia ich grupy.PS Czy taka grupa musi mieć jakis status prawny lub jakieś pozwolenie na działalność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaGa Napisano 10 Styczeń 2005 Share Napisano 10 Styczeń 2005 Ktosiek, ty chcesz założyć grupe rekonstrukcyjną? Porzuć te marzenia i zejdź na ziemie. A jeżeli chcesz zacząć coś rekonstreuować to najpiew się zdecyduj co a potem myśl o zbieraniu... bo ja zaczynałem dość podobnie jak ty chcesz... no i dlatego przez akieś 1,5 roku nic nie zdziałałem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 10 Styczeń 2005 Share Napisano 10 Styczeń 2005 Najpierw zbież sobie umundurowanie i wyposażenie, wyucz się regulaminów. A jeśli w twoich stronach znajdzie się jeszcze kilka osób które w to wciągniesz to już będziesz miał GRH i nie poterzba żadnych papierów. Wystarczy zapał i trochę pracy. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzergrenadier Napisano 11 Styczeń 2005 Share Napisano 11 Styczeń 2005 Konflikt już wybrałes, teraz wybierz stronę konfliktu i lata w jakich chcesz ją odtwarzać. Bo połowiczną prawdą jest że w mundurze wz 36 żołnierz niemiecki może obśmigać wszystkie imprezy do 45 roku. Niemiec z końca wojny diametralnie rózni sie od tego z początku. Doszły nowe kamuflaże, wzory umundurowania, oporzadzenia, broni a pozatym doświadczenie dzieki któremu inaczej je noszono tak żeby byly jak najlepiej wykorzystane i nie kolidowaly ze sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktosiek Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2005 Dzięki za szybkie odpowiedzi.Jestem uparty i myślę,że dopne swego .Poważnie myślę o Whermachcie 1939.Dotychczas takie grupy widziałem tylko na zdjęciach w internecie,ale po sobotniej wizycie w Łodzi ocenię czy dam radę.Co do ludzi to rozmawiałem z kilkoma kolegami i chyba ich przekonam ,że to fajna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 11 Styczeń 2005 Share Napisano 11 Styczeń 2005 Witaj,Wrzesień 1939 z pozycji WP tez jest bardzo ciekawy. Skąd jesteś, bo razem z paroma jeszcze zapaleńcami z terenu całego Śląska odtwarzamy Grupę Operacyjną ,,Śląsk'' Okręgu Warownego Śląsk a konkretnie IV kompanię 11 pułku piechoty 23 Górnośląskiej Dywizji Piechoty, która obsadzała punkt oporu w Bobrownikach. Jesteśmy GRH działającą przy Stowarzyszeniu Na Rzecz Zabytków Fortyfikacji ,,Pro Fortalicium''. Poniżej link, znajdziesz tam też kontakt z nami.Pozdrwhttp://www.profort.digi.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 11 Styczeń 2005 Share Napisano 11 Styczeń 2005 ach ten pośpiech - zabije nas kiedyś :-)) oczywiście IV batalion nie kompania :-))w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powstaniec 1908 Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 Ja ze swojej strony radze na początek odtwarzanie grup partyzanckich lub powstania warszawskiego - daje to mozliwości wykozystywania mundurów składanych" lub nie wpełni kompletnych - przy obecnych kosztach replik mundurów ma toz swoje uzasadnienie - osobiście odtwarzam zołnierza powstania warszawskiego i w zeszym roku uczestniczyłem w kilku wiekszych i mniejszych imprezach - przede wszystkim liczy sie pomysł. Jezeli interesuje cie oddtwarzanie powstania i jestes z polski polnocnej to na www.renactingforum.republika.pl wpisz posta do plutonu 1908. Zycze powodzenia w rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktosiek Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2005 Chyba JaGa miał rację po wizycie w Łodzi na Motor Weteran Bazar jestem ZAŁAMANY!!!!!Ceny to chyba prosto z kosmosu.Niestety nie jestem,aż tak bogaty aby w to wejść.Wiem,że pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł,ale narazie muszę wiele przemyśleć.:- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktosiek Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2005 Nie dokończyłem wątku.Narazie zbieram kasę i będę się martwił potem.Może macie jakieś dobre rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powstaniec 1908 Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 tak jak pisałem - najtańsza na poczatek jest opcja powstańcza - można sie rozwijać - oczywiście w końcowej fazie i tak wydasz kupe kasy - panterki , mundury niemieckie (oszczędzasz na naszywkach) ale na pocżatek wystarczy np drelichowy kombinezon + furażerka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaGa Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 Ktosiek? A po co Niemcy wymyślili ersazt(tak to się pisze?)? ŻEBY Z NICH KORZYSTAĆ :) Po za tym nie kupisz od razu całego munduru, zacznij od poszukiwania spodni i bluzy :) A wszystko potem poleci bo będziemy ci jakoś pomagać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 W rekostrukcji wrzesniowej można się posiłokwać zastępczym asortymentem z współczesnego demobilu co ma niemałe znaczenie. Można wykorzystać:-kurtkę kbw -spodnie podchorażych-tronister wz. 35 prod. powojenna-trzewiki KRWP-ładownice mosionwskie do przeróbkiczasami można też dostać pas wz. 36 produkcji powojennej (raczej na bazarach)Wycieczki do AMW są mocno wskazane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaGa Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 Ktosiek, a skąd jesteś? bo moze ktoś tam z nas mieszka i łatwiej będzie ci zbierać i ten ktoś powie gdzie kogo szukać (np. AMW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 Wszystko ładnie pięknie, mundury, wyposażenie nie zapominajcie, że w rekonstrukcji historycznej chodzi też o poznanie historii odtwarzanych formacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 A może zainteresuje cię to:www.commando.swarzedz.net.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktosiek Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2005 Mieszkam w byłym Konińskim .Ale chyba dam sobie spokój,bo i latka juz chyba nie te 36 wiosna leci(coć duchem mam 16)Mój zapał zaczyna stygnąć gdy się w to bardziej zagłębiam , a do tego dziś mam totalnego doła!!! Sorry,że wam gitarę zawracałem!!! Pozdrawiam DAREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielebny Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 ktosiek nie masz racji. Ja też mam 36 lat (za trzy miesiące 37), a dzięki temu, że zajmuję się WP'39 i Wojskiem Wielkopolskim czuję, że nadal jestem coś wart.PS. Skoro jesteś z wielkopolski, proponuję skorzystać z zaproszenia grecha, lub spróbować z nami - czyli GRH ODWACH".http://www.odwach.aplus.pl/rkuZaznaczam też, że _nie_konkurujemy_ z 1.SKC, a wręcz przeciwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.