Skocz do zawartości

Pytanie o hełm ruski wz.40

Domino(*)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sprawie hełmu wz.40 - były dwa modele hełmu wz.40 - pierwszy z serii posiadał 6 nitów mocujących i wkładkę podtrzymującą dzwon hełmu z dostepnych do lat 60 kawałków skóry (wzór) natomiast hełm 3-nitowy posiadał wkładkę wykonaną zazwyxczaj z brezentu w kształcie prostokatnych poduszek (3) w której była watolina lub jakiś zamiennik - ów dziwna konstrukcja była z powodzeniem produkowana po wojnie w hełmach OC - które dodatkowo były zawiązywane - poza wszytskim sowieci w hełmach wz.40 nie stosowali pasków pod brodę wykonanych ze skóry (choć trafiają się zdjęcia z takowymi nalezy okreslić je jako dramatycznie rzadkie!) a paski wykonane z brezentu zapinane na mosiężną klamerkę - końcówka paska początkowo była zaklepana na półorągło" a w końcowych seriach (ale jeszce wojennych) na kwadratowo" -choć generalnie przydałaby się koledze dokumentacja fotograficzna - na razie nie moge odnaleźć swioch materiałów więc jak odnajdę to je podeślę
pozdrawiam
Napisano
Dziękuje za informacje, czyli sześcionitowce były produkowane do 1960?Ale nadal nie wiem jak rozróżnić je od wojennych.Czekam na dalsze info...

Pzdr
Napisano
Witam!!!
wszędzie poznam moje panele:)i podłogę:)chyba że masz taką samą w domu...
ten hełmn jest akurat na 100% wojenny ze względu na miejsce skąd go wziąłem-zresztą w sporawej ilości poniewierają sie w mojej okolicy.Co do powojennych to właściwie są takie same bo hełm wz. 40 produkowano sporo czasu coś własnie do lat 60-tych, jak cie to interesuje mam fotki z kolekcji kumpla który zajmuje się wyłącznie hełmami, zarówno wojennego,powojennego i późniejszego wzoru hełmu rosyjskiego.

ramov-
zapinki od paska o których wspominasz były też w wersji stalowej

wersja trzy nitowa miała też podpinkę w kształcie czapeczki

Napisano
tak w zasadzie wersja trzy nitowa bywa określana jako wz. 39 (prznajmniej z takim określeniem spotkałem się przeglądając zagraniczne strony i publikacje)gdyż znane są egzemplarze z tą właśnie datą, ale , przynajmniej w Polsce utarło sie je okreslac wzorem 40
Napisano
ok nie ma sprawy.tylko daj mi parę dni bo musze je wygrzebać ewntualnie przynieśc od kumpla a mnie zaraza w postaci grypy dopadła:(

pozdrawiam tg13
Napisano
Na hełmach wojennych w wersji sześcionitowej", na daszku wybijana była gwiazda. Nie wiem tylko do których lat było to praktykowane. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie