Skocz do zawartości

Używane buty a grzybica stóp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam okazje kupić saperki DDR za 20zł. Stan dobry+ nic nie zniszczone ale widać że noszone. Chcę ich używac do rekonstrukcji, ale nie wiem jak to sie ma do noszenia cudzego obuwia, czego wynikiem moze być grzybica stóp. Może to brzmi troche dziwnie ale nie chcę złapać jakiegoś świństwa. Jak wy drodzy forumowicze rozwiązujecie ten problem?? Może są jakieś preparaty do tego?? Proszę o rychłą odpowiedź.
Pozdrawiam
Napisano
Ja swoje używane trzewiki potraktowałem formaliną i do dzisiaj nic mi na palcach nie rośnie.
No może oprócz... paznokci :)

Pozdrawiam, MAB
Napisano
Ja zawsze przed pierwszym założeniem używanych buciorów używam zasypki przeciwgrzybicznej. Sypię to do butów i do skarpetek. Nigdy nic jeszcze nie złapałem! Taką zasypkę dostaniesz w każdej aptece za kilka pln. Wystarczy zapytać.
pozdrawiam, piodik
Napisano
O obuwie trzeba też dbać po normalnym użytkowaniu, bo zawilgocone, niewysuszone buty to dobry początek do rozwoju paskudztw.
Napisano
Temat grzybicy przerabiałem gdy łaziłem po lasach deszczowych Nowej Zelandii. Nie ma tam szlaków, więc się chodzi po kolana, pas w wodzie. Czyli po kilka dni nonstop w mokrych butach, idealna sprawa na grzybicę więc trzeba uważać i zapobiegać.
Dobrą metodą jest używanie nadmanganianu potasu (jest w kazdej aptece). W 0,5-1 szklance wody robimy roztwór, wystarczy kilka kryształków, tak aby była fioletowa. Potem kilka razy nasączamy od środka (tak 1-2 dni, jak wyschnie to kolejny raz). Warto mieć rękawice gumowe, bo potem się ma fioletowe ręce.
Napisano
Nadmanganian potasu niestety barwi skórę dlatego wybrałem właśnie formalinę chociaż ta z kolei śmierdzi :(
  • 1 month later...
Napisano
Witam!!!Powiem tak: formalina 10% roztwór jest składem recept na pocenie nóg nadaje się do odkażenia butów, zasypki jak najbardziej Proftin M ( coś ostatnio brakuje??? w aptece )lub Daktarin, mogą być też aerozole Undofen i Daktarin, z maści,kremów i żelów polecam dostępne bez recepty Daktarin, Lamisilat. Co do łapliwości grzybów to jest to sprawa osobnicza i raczej trzeba mieć co do tego skłonności, sprawę ułatwia branie dużej ilości antybiotyków, delikatna skóra, osłabiony organizm...itp itd. Pozdrawiam. k-s. eskulap

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie