Gość Napisano 7 Styczeń 2003 Share Napisano 7 Styczeń 2003 Witam wszystkich.Wykopałem dwie kule średnicy ok.6,2cm i 6,7cm. Napisałem około gdyż nie są one foremne. Ważą ok. 1,2 kg i 1,5 kg. żnajdowały się kilkaset metrów od pałacyku przy kużni w Gd.-Oliwie. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Styczeń 2003 Share Napisano 7 Styczeń 2003 Witam wszystkich.Wykopałem dwie kule średnicy ok.6,2cm i 6,7cm. Napisałem około gdyż nie są one foremne. Ważą ok. 1,2 kg i 1,5 kg. żnajdowały się kilkaset metrów od pałacyku przy kużni w Gd.-Oliwie. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Share Napisano 10 Styczeń 2003 Kule armatnie są precyzyjnie okrągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBA_GDA Napisano 7 Styczeń 2003 Share Napisano 7 Styczeń 2003 Irek,ty byś chciał wszystko wiedzieć:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Styczeń 2003 Share Napisano 8 Styczeń 2003 Obawiam się, że są to kule z młyna kulowego. świadczy o tym ich nieregularność (wyobraź sobie co stałoby się w lufie) oraz niezgodność wymiaru i wagi w odniesieniu do kul 2 i 3 funtowych. Często sprzedaje się takie kule na targowiskach jako armatnie i naiwnych nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Styczeń 2003 Share Napisano 8 Styczeń 2003 kule te były znalezione w miejscu gdzie były kiedyś młyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Share Napisano 9 Styczeń 2003 W lufie nie koniecznie musiałoby się coś dziać.W zależności od okresu wykonania między kulą a scianą wewn. lufy występowała większa lub mniejsza przestrzeń - stąd konieczność uszczelniania szmatami czy pakułami.A co w przypadku strzelania kulami połączonymi łańcuchem czy strzelania z kartaczy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.