Skocz do zawartości

[I w.św.] Montpilloy, 02.09.1914. + stary nagrobek

beaviso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka dni temu odwiedziłem stary cmentarzyk w pewnej wioszczynie pod Łebą. Groby XIX/XXw., a ostatnie pochówki odbyły się tam za Niemca". Widok był cholernie przygnębiający - nie wyobrażałem sobie, że ten rozmodlony naród potrafi urządzić z cmentarza taką ruinę. Nie chodzi o brak środków na utrzymanie, lecz o chuligańskie, celowe zniszczenia. Grobowiec rozebrany niemal do pojedynczej cegły, pozostał tylko wykop w ziemi, wiele grobów rozkopanych (tak, doły w ziemi!), wszystkie nagrobki zdewastowane, w tym na grobach dzieci z końca XIX w.

Nie wchodząc jednak w temat cmentarzy i tego, czy winić o to Polaków czy hitlerowców - jeden z nagrobków mnie zainteresował. Jakiś dobry, ciekawy historii człowiek, poskładał był do kupy [b]fragmenty rozbitej tablicy nagrobnej. Nosiła ona u góry znak pierwszowojennego żelaznego krzyża (z insygniami W") i m.in. napis 2.09.1914. Montpilloy". Z tego co się zorientowałem, jest we Francji wiocha Montpilloy (Montepilloy) i chcę zapytać znawców I w.św. czy była tam jakaś istotniejsza bitwa?[/b] Sądzę, że lepiej kierować się datą i rejonem niż konkretnie nazwą. Proszę o wszelkie informacje.

Przyznam na koniec, że zdarzyło mi się kopnąć" na cmentarzu. Po prostu zakopałem owemu żołnierzowi fragment jego nagrobnej tablicy z krzyżem. Żałuję że ledwie pod powierzchnią i następnym razem chyba poprawię...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie