Skocz do zawartości
  • 0

olsztyńska blaszka

rigel

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
H - hund
st - stadt, a moze strasse ??

nie wiem czy podczas 1szej wojny byly psie blachy, podczas drugiej niemcy mieli okragle znaczki z napisem militariehund czy jakos tak

kolega postada jeden taki znaczek

Napisano
Olsztyn jako miasto powiatowe wydawał blachy dla psów z innych miast podlegających olsztynowi, dlatego mogły trafić sie inne miasta. wrzuć fotkę albo opisz krztałt blachy. Dziś pstryknę u kumpla fotki psich blach z powiatu Rosenberg (Susz) to jutro je wrzucę.
pzdr
BarNaba
aus Dt.Eylau
Napisano

moze cos pomoze.
mam blache okragla z klamra na pasek. napis na blaszce WEHRMACHTHUND i numer z drugiej strony 2602. napis bez spacji. wykopek z 2003r. z mierzeji.
pzdr
BarNaba
aus Dt.Eylau

Napisano
i jeszcze jedno
widzialem kilka blaszek dla psow i byl tam tylko napis okreslajacy nazwe miasta powiatowego i numer psa, pozatym zawsze byl narysowany pies i nigdy blacha nie miala formy typowego niesmiertelnika.
pzdr
BarNaba
aus Dt. Eylau
Napisano
rigel - to moga byc blaszki rowniez z jakichs dokumentow, kronik czy innych takich, trzymanych w jednym miejscu, spisy ludnosci, ksiazki mogly posiadac blaszki identyfikacyjne, oraz daty na jakie byly prowadzone. jednakze daty wykluczaja dzialania 1szowojenne

mam rowneiz inna hipoteze, moze odkryliscie piewszy pruski cmentarz dla psow? ;-)))

pozdrawiam
Napisano
i jeszcze jedna hipoteza, niekoniecznie to musza byc blachy psie. rowniez moga byc to znaczki do znakowania bydla i innego domowego inwentarza. na nich nie bylo wizerunku zwierzecia
Napisano
nie sadze zeby to byl niesmiertelnik ludzki, przypomina blaszke psia albo numerek krowi :-)

obstaje za psem, data oznacza na jaki rok byl pies szczepiony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie