Skocz do zawartości
  • 0

Półszabla, tasak...?

macek

Pytanie

Napisano

Witam
Potrzebuję pomocy przy identyfikacji egzemplarza białej broni zamieszczonego na zdjęciach. Długość (głownia z trzpieniem rękojeści) - 770mm, szerokość głowni u nasady-30mm, szerokość głowni w połowie długości 27mm, długość trzpienia 120mm. Sygnatur nie posiada (być może były lecz ze względu na stan zachowania są niewidoczne).
Z góry dziękuję za pomoc
pzdr

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tasaki to tania broń piehoty, zbrocze to luksus. Raczej to szabla. Na początku XXw z uwagi na walkę w okopach robiono bardzo kótkie. Mam pałasz altyrelii bawarskiej wzór 1896 głownia ma 650mm .
Wojtek
Napisano
to typowy brzeszczot od pruskiej/niemieckiej oficerskiej szabli paradnej z okresu przed pierwszą wojną , końcówke miała kiedyś prawdopodobnie złamana i ktoś zaostrzył w ten sposób , w stanie w jakim się znajduje leżała prawdopodobnie u jakiegoś chłopa w stodole i służyła do bicia swiń zanim nie kupił sobie porządnego noża a rękojeść z kabłąkiem zdjął bo była niewygodna i dorabił inną która sie nie zachowała . Widziałem osniki porobione z szabel damasceńskich (ośnik-przyrząd do okorowania drzewa)
Napisano
Teoria spluwy jest interesująca, z jedną tylko uwagą - na pewno nie jest to pruska szabla paradna. Po pierwsze szerokość głowni u nasady wynosi 30mm, a w paradnych szablach pruskich nie przekracza 20mm (mam m.in. taki egzemplarz w domu). Druga sprawa to długość, to co przedstawiłem na zdjęciach ma rzeczywiście dziwny" sztych i mógł on być kombinowany (a nawet na pewno ktoś przy nim dłubał), ale dłuższe toto już zbytnio nie było (może z centymetr- dwa, nie więcej) - świadczy o tym szerokość grzbietu głowni przy sztychu - 1mm.
pzdr
Napisano

Witam
Potrzebuję pomocy przy identyfikacji egzemplarza białej broni zamieszczonego na zdjęciach. Długość (głownia z trzpieniem rękojeści) - 770mm, szerokość głowni u nasady-30mm, szerokość głowni w połowie długości 27mm, długość trzpienia 120mm. Sygnatur nie posiada (być może były lecz ze względu na stan zachowania są niewidoczne).
Z góry dziękuję za pomoc
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie