Skocz do zawartości
  • 0

Prezenty świąteczne od Wója

myszakus

Pytanie

Napisano

Udanych wykopków w Nowym Roku!!!
Witam!
Oto co znalazłem u Wója pod choinką (w komórce :) ) na świętach. Rodzinka- stolik, śledzik, ploteczki i kieliszeczki, a ja szwędałem się tu i tam. Oto co przyniósł mi Św. Mikołaj :)
Nie miałem czasu by je pomierzyć, gdyż znalazłem te łuski dopiero po dwóch dniach intensywnych poszukiwań podwórkowo-strychowo-zakamarkowych chwilę przed wyjazdem. Stąd właśnie te ŁM-y (coby kryptoreklamy nie było :) dla skali. Tak jak na zdjęciach widać jedna jest węższa i dłuższa. . Zdjęcie z paczką na górze łuski przedstawia tą węższą-wyższą.Wg pomiarów ze zdjęcia ma ona ok. 7,5cm średnicy i ok 75cm wysokości (ta węższa-wyższa).
Z tego co wiem to dziadek naznosił to z okolicy (już wiem skąd mi się to wzięło...). Leżały na podwórku od dawien dawna i były min. podpórką pod stolik do krajzegi, prostowaczką do kosy :) To na temat łusek.
Natomiast hak ten podobno jest od czołgu i jest zrobiony z dobrej stali, która ładnie dżwięczy"... i tyle wiem.

Więc co Wy na to? Nie mam stałego łącza więc nie mogę sam szperać po internecie i prosiłbym o pomoc.
1. Co i kiedy strzelało takimi łuskami?
2. Czy hak ten jest czołgowy" i jak macie pomysły od jakiego to też napiszcie.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hak jest niemiecki, sluzyl do laczenia dwóch lin

luski jezeli maja kaliber 75mm tez sa niemieckie, jednak bez dokladnych wymiarow nie potrafie okreslic typu dziala
Napisano
Witam.
Jest to niekompletna (brak blokady) szekla od niem. czołgu
i służyła(jak wcześniej wspomniał Frozzer) do łączenia dwóch lin, bądż liny z uchem ewak. czołgu.
pzdr.
Napisano
Lewa łuska to chyba od Paka 40 (powinna mieć około 71,5 cm wysokości)
Pierwsza stronka o nim z brzegu:
http://history.serw.com.pl/muzeum/pak40.html
Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie