Skocz do zawartości

Fabryka gazów bojowych

Peter

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 4 months later...
Napisano
sebastian www.google.com

Sorry ale akcja jest dość słabo opisana , znalezienie informacji w sicei kosztuje sporo czasu. A sądząc po ilosci postów masz go sporo - moze ty sie czymś podzielisz jak znajdziesz
Napisano
Kiedyś była na jakiejś niemieckiej stronie fotka przedstawiająca obsługę niemieckiego MG schowaną za ścianą jakiegoś budynku podpis był w stylu: oddziały niemieckie w Dyhernfurth. Miałem to zdjęcie jakieś 2 lata temu, lecz z racji tego, że niewiele na nim było widać architektury, nie byłem w stanie ocenić autentyczności (ciężko ją w ogóle ustalić przy fotkach z netu). Fotka znikła z mojego kompa po formacie twardego dysku, więcej jej nie widziałem, za to znalazłem dwie o Piskorzowicach.

Może ktoś ją jeszcze gdzieś ma/ kiedyś ściągnął/ w zakamarkach HD?

Generalnie na temat 17 Infanterie DIvision wiele się w necie nie uraczy.

Na temat akcji niezawodny jest Gleiss i Ahlfen oraz Historia Brzegu Dolnego L. Ziętkiewicza, wystarczy ruszyć tyłeczek... :)
Napisano
Aha - pytanko do Pasta - orientujesz się może czy skan mapki, będący zresztą bardziej schematyczną kopią mapki z Ahlfena, pochodzi z książki Christophera Duffy'ego The red storm on Reich"? Wiem, że akcja jest opisana także w tej książce, niestety do niej nie dotarłem, choć możliwe, że Duffy i tak powiela Ahlfena.
Napisano
Scenariusz gry strategicznej jest wartościowy tylko w części, gdzie jest napisane o tle historycznym - autor scenariusza gry posłużył się książką Christophera Duffy'ego The red storm on Reich". Reszta scenariusza, na czelez wypisanymi jednostkami, które miały brać udział w walce, to totalna abstrakcja. Miłe jednak to, że za oceanem ktoś się zainteresował ułamkiem histori mojego powiatu.

Co do tekstu Joahima Scholza z 2000 roku (ten po angielsku): jest to bardzo luźne tłumaczenia z Ahlfena, na tyle luźne, że jest tam mnóstwo informacji nieprawdziwych, np. przekoloryzowany jest opis zniszczenia czołgów radzieckich, oraz info o ostrzale inicjującym (który się w rzeczywistości nie odbył, bo zalarmowałoby to Rosjan)

Zresztą przy odrobinie znajomości angielskiego można się po prostu wpienić, czytając, że (wg Scholza) Brzeg Dolny i fabryka jest dalej zniszczony, a Polacy, nazwani owymi panami Śląska" produkują jedynie alkohole i są za leniwi by posprzątać okolice. Bez komentarza.
Dodatkowo jest tam info, że Rosjanie splądrowali grobowiec of local nobles" - czyli von Hoymów. Prawdą jest,że grobowiec został ostrzelany z broni maszynowe, ale groby były generalnie nienaruszone. Świadczy o tym mój śp. dziadek, który mówił że splądrowali je dopiero Polacy...
Napisano
Mateusz , tekst od Pana Scholza dostałem kilka lat temu, przetłumaczył na angielski i chwała mu za to , a że jest byłym mieszkańcem Oławy to nie ma sie co dziwić jego punktowi widzenia, walczył w 1945 i dla niego Polacy i Rosjanie byli wtedy estiami ze Wschodu". Mówił mi że jak przyjechał na Dolny Śląsk (początek lat 90 tych) to był przerażony zaniedbaniami. To jest jego punkt widzenia , podobnie uważaja starsi Polacy wyjeżdzający na Ukraine odwiedzać swoje rodzinne strony. Punkt widzenia Ukraińców jest inny. Niestety to to pokolenie. Choć co mu trzeba oddać na plus nie unika kontaktu z nami. Po otrzymaniu tekstu wysłałem mu zdjęcia okolic i starałem odbarwić jego czarne wspomnienia
Napisano
Past,

Dzięki za ciekawe info o Scholzu.
Mimo, że Scholz z pewnością przeżył piekło frontu wschodniego i (jeśli został na Śląsku do np. 1946) upokorzenie ze strony Polaków to pamiętać należy, że praca jego ma harakter historyczny.
Wiesz Past, daleko mi do chaseł o Polsce niebiansko szlachetnej, pełniej samych bohaterów oraz zacisznych i spokojnych wsi. Mój naród ma swoje wady. Zgadzam się np. z tym, że wsie Dolnego Ślaska są w opłakanym stanie, znam brud i glupote, jeszcze jako małe dziecko widziałem kury jedzące z porcelanowej zastawy i gowniarzy sikajacych na pomnik ofiar I wojny w mojej wiosce. Potrafię być krytyczny wobec kraju który kocham, ale mam absolutne prawo się oburzyć, jeśli Scholz pisze brednie, zwłaszcza, że miasto Brzeg Dolny należy do jednej z porządniejszych gmin jakie znam. Wiem,że Niemcy mają sentymentalne myslenie o Śląsku, tak jak my o kresach. U nas, w Polsce, słyszy się o uskich", wszystkich Ukraińcach jako anderowcach" etc. święci nie jestesmy. A jaka jest prawda? Pojechałem na Ukrainę i g... prawda :), z małymi wyjątkami.

Widzisz nie jestem nacjonalistą - przecież napisałem, że to nie Rosjanie zniszczyli groby, lecz moi rodacy. Chodzi mi o brak rzetelności i powielanie głupich stereotypów o polskim lenistwie. Przecież sam wiesz, że odnosnie Brzegu Dolnego to nie prawda. Zadne przezycia historyczne nie upowazniaja Scholza do nacjonalistycznego belkotu (moze troche sam zabrzmialem jak lewicowiec - gwoli scislosci jestem centroprawicowy :)

Sorki za przydlugi monolog

Aha - ja mialem przyjemnosc rozmawiac telefonicznie z wysokim urzednikiem niemieckim z Brzegu Dolnego z okresu III Rzeszy, którego dawny dom sam przeszukiwalem detektorem. Niemiec ten mial co ciekawe polskie nazwisko (chyba cos w stylu Jankowski, Jankowiak). Rozmawialem z nim w zeszlym roku. Mam nadzieje, ze jeszcze zyje.

O wojnie nie chcial mówic. Ucial rozmowe na ten temat. (podejrzewalem, ze mogl byc w Volkssturmie). Wiecej z kolesiem rozmawial moj tato, ktory jest tlumaczem przysieglym.

Bylem dla niego mily. Nie chce byc zgryzliwy, ale on byl wysoko w regionalnym NSDAP (to byla jedyna droga do bycia urzednikiem) i musiał wiedziec wiele o KL Dyhernfurth I i II. Taka refleksja na koniec.
  • 4 weeks later...
Napisano
http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=46430&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=f3149586048328bc49acec461d90b976
Max Sachsenheimer (OL) .........Hptm, EL472
Napisano
General-Major Sachsenheimer miał na imię Max. Erykiem nazywa go błędnie Ryszard Majewski w Dolny Śląsk 1945 - Wyzwolenie". Majewski podaje tez błędną datę akcji - 4 lutego. W rzeczywistości był to 5 lutego (tak wynika z meldunku AOK 4), błędnie też podają datę akcji np. niemiecka Wikipedia i wydawnictwa z okresu PRL (często podawane są nawet dwa dni trwania akcji - 4 - 6 lutego), a za nimi np. oficjalna strona Brzegu Dolnego.

Potyczka ta stała się moim hobby. Kontratak pancerny przeprowadziły najprawdopodobniej elementy samodzielnego 7 Korpusu Zmechanizwoanego Gwardii gen. lejtn. Korczagina. Bronił się też 77 Polowy Rejon Umocniony (odpowiednik brygady fortecznej) ze składu 52 Armii (potem od 17 lutego włączono go do 6 Armii i walczył on o Wrocława).
Napisano
Kartka napisana jest Sueterlinem pomieszanym ze standardową czcionką. Sachsenheimer pisze:

Mój chłopcze! 28.06.43
Dziękuję za twój list i twoje serdeczne życzenia
(dwa nieczytelne dla mnie wyrazy) oto moje zdjęcie.
Z pozdrowieniem - chwała Hitlerowi.

Sachsenheimer
Major
Napisano
Kartka napisana jest Sueterlinem pomieszanym ze standardową czcionką. Sachsenheimer pisze:

Mój chłopcze! 28.06.43

Sachsenheimer
Major
Napisano

Mój chłopcze! 28.06.43

Sachsenheimer
Major
Napisano

Godło : dowódca Generalmajor Max Sachsenheimer 17 Infanterie Division - skład w 1944 roku:

Gren.Rgt.21 ( I i II Batalion) - pułk rozbity w styczniu 1945 r. ,resztki wcielone do Gren.Rgt.95
Gren.Rgt.55 ( I i II Batalion) - pułk rozbity w styczniu 1945 r. ,resztki wcielone do Gren.Rgt.95
Gren.Rgt.95 ( I Batalion)
Art.Rgt.17 ( I,II,II dywizjon ; II dywizjon. z Art.Rgt.173)
Div.Einh.17 ( Feld.Ers.Btl.17 , Pz.Jg.Abt.17, Pi.Btl.17, Nachr.Abt.17, Inf.Div.Nachschubführer 17) (!) Rozbita 17 Dywizja Piechoty wycofywała się z kierunku Radomia na Przysuchę-Opoczno ,jakiś pododdział lub grupa żołnierzy z tej dywizji znalazła się w kotle" pod Ruskim Brodem.
Pozdrawiam

Napisano
Sebastian czytanie twoich wypowiedzi przyprawia o irytacje , nie dość że wklejasz dane dotyczące 17 ID w temacie o fabryce gazów .jak izwiazek z tematem mają fotki wklejane przez ciebie? po raz kolejny zresztą??

DO tego JESZCZE NIE UMIESZ ZNALEŚĆ INFORMACJI KILKA WIADOMOŚCI WYŻEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie