Skocz do zawartości

DZIERŻAWA

LEWY

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam kilka pytań do osób,które orientują się w temacie.Przypuśćmy,że chciałbym wydzierżawić totalnie zdewastowany obiekt fortyfikacyjny w celu ochronienia go przed dalszymi zniszczeniami,a w dalszej kolejności doprowadzic do jego odrestaurowania.Jak to wygląda od strony prawnej? Do kogo,po co i z jakimi papierami powinienem się udać,żeby coś takiego załatwić? Czy mogę to zrobić indywidualnie czy też musi to być zorganizowana grupa osób? Od czego w ogóle powinienem zacząć? Słyszałem o kilku takich obiektach na terenie kraju,gdzie dzierżawca opiekuje się danym miejscem za przysłowiową złotówkę,ale zobowiązuje się do doprowadzenia obiektu do stanu używalności.Taką własnie formą jestem najbardziej zainteresowany.Proszę o kontakt osoby,które same już robią coś takiego,bądź też mogą mi służyć poradą.

LEWY
Napisano
napisz do mnie na gg. Powiem Ci jak i co zalatwic od strony prawnej i urzedowej. Za nim podejmiesz decyzje trzeba sie dobrze nad tym zastanowic...
pozdrawiam
gg 2664472
Napisano
1) To do kogo masz sie zwrócić bedzie zależało od :
- kto jest właścicielem obiektu ( nieruchomości) , która cię interesuje : ( Skarb Państwa,gmina, osoba prawna lub fizyczna )jeżeli ustalisz kto to zwracasz sie do tej jednostki organizacyjnej,ponadto warto sie dowiedzieć czy obiekt nie został wpisany do rejestru zabytków.Jeżeli został wpisany to nic nie zrobisz bez aprobaty wojewódzkiego konserwatora zabytków.To na razie tyle.

Życzę powodzenia : Merlin

P.S. Jakby coś miał wiecej to pisz na priv.I jeszcze jedno ewentualną umowę obgadaj z prawnikiem.
Napisano
Witam! Dziękuję za wszystkie posty i maile z ofertami pomocy.Jestem w trakcie odpisywania i na pewno do każdego zwrócę się z prośbą o wyjaśnienie nurtujących mnie problemów.Proszę tylko o cierpliwość.Oprócz ratowania zabytków,poszukiwań terenowych i gromadzenia dokumentacji muszę jeszcze pracować,jeść i czasami pospać ze dwie godzinki:)
Podziękowania dla PP,Hartmanna,Tomka i Fortecy.

Ubi - odezwę się za dzień,dwa i będę miał 5 tysięcy pytań,przede wszystkim od strony urzędowej.Nie podjąłem jeszcze żadnej decyzji.Na razie robię rozeznanie,żeby wcześniej wiedzieć o tym,co ewentualnie mnie czeka...

Merlin - wiem tylko,że obiekty,które mnie interesują były w zeszłym roku ewidencjonowane w celu wpisania do rejestru,ale czy to się rzeczywiście stało,trudno na razie powiedzieć.Na pewno to będę wiedział do końca tygodnia.Nadal nie posiadają tabliczek,więc prawdopodobnie sprawa jeszcze się ciągnie.Napiszę do Ciebie w niedługim czasie i popytam o dalsze sprawy.O prawnika także...

pozdrowienia dla wszystkich

LEWY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie