Ric Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 Witam! Czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś informacje na temat Bitwy Krakowskiej z listopada i grudnia 1914 roku lub ewentualnie wie gdzie takie informacje można znaleźć?Nie udało mi się dotychczas znaleźć żadnej literatury ani stron internetowych na temat pierwszowojennych walk w okolicach Krakowa. Za pomoc serdeczne dzięki.
Roch Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 WitamSporo miejsca wydarzeniom w okolicach Krakowa w końcu grudnia 1914 r., poświęcono na Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Małopolska i Podhale w latach Wielkiej Wojny 1914-1918", która odbyła się w Nowym Targu w dn. 27-29 sierpnia 2004 r. Materiały z tej konferecji zostaną ogłoszone drukiem w połowie 2005 r. jako IV Tom Prac Komisji Historii Wojskowości", wydawanych przez Oddział Polskiego Towarzystwa Historycznego w Nowym Targu. Jak dobrze pamiętam na początku lat 90-tych ukazała się także książeczka pt. Kraków w czasie I wojny świoatowej", wydane w Krakowie w serii nt. dziejów miasta. Tam także można znaleść nie co materiału. Ponadto w książce prof. M. Zgórniaka 1914-1918. Szkice z I wojny światowej" (nie mam pod ręką tej publikacji dlatego tytuł może być nie co inny).W sprawie materiałów konferencyjnych, będę informował na forum.PozdrawiamRoch
bodek15 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 podaj mi swój adres e-maill to Ci prześlę taką pozycję w ktorej myślę że coś znajdziesz. Pozdrawiam
lokfan Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Witam!Fragmentaryczne ,aczkolwiek ciekawe informacje znajdziesz również w w książce Janusza Bogdanowskiego Warownie i zieleń twierdzy Kraków" oraz Jana Piwowońskiego Mury które broniły Krakowa" Jeśli nie masz do nich dostępu chętnie udostępnię Ci je do wglądu . Informacji o działaniach nie ma zbyt dużo ,ale zarys jest!Do bodka 15 - Jeśli można cię prosić też o jakieś materiały to byłbym bardzo wdzięczny!: jastom1@poczta.wp.pl
bodek15 Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 lokfan przesłałem Ci informacje daj znać czy doszło. Pozdrawiam
lokfan Napisano 27 Grudzień 2004 Napisano 27 Grudzień 2004 Witam!Doszło! wielkie dzięki! Poszukam coś na temat Lubelszczyzny, choć bardziej siedzę" w tematach na południe i wschód od Krakowa.Jak znajdę prześlę na skrzynkę. Pozdrawiam !lokfan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.