Skocz do zawartości
  • 0

co to za pagon?

KUBA_GDA

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

:-)))))
Wygąda na to, iż wygrało te drugie 50%.
Z drugiej strony zadziwiające, iż mimo różnic kulturowych i militarnych występuje pewne podobieństwo lub zbieżność wyglądu wyposażeń mundurowych dla określonego przedziału czasowego.

Pozdrawiam,

Junk dla przyjaciół i poszukiwaczy

Do Kuba_Gda: Jesli znalazłeś ten pagon (choć ten akurat nie jest rosyjski) w okolicach Trójmiasta, to jak najbardziej byli tu żołnierze rosyjscy. Zobacz pomnik koło Grodziska (od strony cmentarza). Jest on poświęcony poległym zołnierzom armii carskiej z końca 18 oraz 19 wieku. Tam są dokładne daty walk.

Mi też wygląda na Rosyjski i to na grenadierski i co ciekawsze raczej oficerski. Co prawda nie masz na to mojej gwarancji, ale symbol płonącego granatu jest spotykany na guzikach wojsk carskich z połowy i końca XIX wieku (m.in. wojny krymskie), cyfra poniżej może wskazywać na pułk piechoty. Może niech ktoś wypowie się odnośnie wojsk niemieckich w tym okresie. Ja daję tak z 50%, iż jest tak jak piszę i pozostawiam sobie prawo do pomyłki.

Pozdrawiam,

Junk dla przyjaciół i poszukiwaczy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie