Skocz do zawartości
  • 0

Co tym łupnęło?

myszakus

Pytanie

Napisano

Witam. To jeden z moich pierwszych skarbów. Nie mam pojęcia jaka broń (i kiedy mniejwięcej) ten pocisk z siebie wyrzuciła. Dodam, że jest chyba ołowiana. Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż dopiero rozpoczynam odkrywanie tej niepodręcznikowej historii w bliskiej mi okolicy, więc proszę o pomoc w identyfifacji. Dzięki!

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. To jeden z moich pierwszych skarbów. Nie mam pojęcia jaka broń (i kiedy mniejwięcej) ten pocisk z siebie wyrzuciła. Dodam, że jest chyba ołowiana. Jest to dla mnie bardzo ważne, gdyż dopiero rozpoczynam odkrywanie tej niepodręcznikowej historii w bliskiej mi okolicy, więc proszę o pomoc w identyfifacji. Dzięki!

Napisano
luger i efes - przepraszam Was bardzo, ale mam pytanie? Czy breneki przypadkiem nie są wystrzeliwane z broni gładko lufowej? A jeżeli z gwintowanej - to o kalibrze prawie 20 mm?

Nie neguję tego, co mówicie, ale ten gwint wydaje mi sie podejrzany.

Pozdrawiam
Napisano

Troszkę zeszło ale dodałem drugie zdjęcie. Dopowiem, że znalazłem to w niezłych z dala od polan łowieckich, no chyba,że kłusownicy. Chociaż wygląda mi to na coś starszego.
Pozdrowionka

Napisano
Myśliwski pocisk na grubego zwierza" - typu Brenneke. Piryt - to nie gwint ,na fabrycznie nowej renece" jest taki sam ,nie znam jego zastosowania.

pzdr

bjar_1
Napisano

Bjar, już znalazłem... poprostu miałem wątpliwość - skąd się wziął teb gwint... masz oczywiście racje. Załączony obrazek to potwierdza.

Myszakus... jak widzisz koledzy wyjaśnili, co znalazłeś... no cóż - życzę Ci wytrwałości.

Pozdrawiam Wszystkich

Napisano
Witam.
Pocisk od broni myśliwskiej gładkolufowej kalibru 12. Kaliber broni określa ilość kul ołowianych o tej samej średnicy uzyskanych z 1 funta ( ok 0.45 kg ) ołowiu. Gwintowany" pocisk jest fabrycznie aby zapewnić mu ruch obrotowy w gładkiej lufie broni myśliwskiej. Starsze typy tych pocisków były gładkie ( bez zewnętrznego gwintu ). pozdr wz1977
Napisano
To nacięcie gwintu"na pocisku spełnia tą samą rolę co gwint w lufie -wprawia pocisk w ruch obrotowy w celu stabilizacji.Mam podobną z resztkami przymocowanej przybitki.Sygnowana * W.Z.P.S.*KAL? na obwodzie od przodu.pozdr efes
Napisano
Macie rację- myśliwi :( , legalni czy nielegalni to nidobrze- ze 100m w lesie myszakus mógłby wyglądać na grubego zwierza". :)
Dzięki i pozdrowienia myszakus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie