aw68 Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Witaj Badylarz, bądź spokojny jak tylko zaczniemy składać stronę to napisze na twojego @ co nam trzeba......
Dominik Kasprzak Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 aw68: ta osoba z Pszczyny o ktorej mowisz to zapewne p. Janusz R.???
woytas Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Adam wiesz cos o tych ogrodkach?Moze jutro sie dowiemco i jak z wlascicielem dzialki
aw68 Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 Ogródki, będę wiedział jutro, bo tam co jakiś czas jadę jest tam firma, z którą współpracujemy.... Kolejna sprawa to księgi (działki) tez jutro...Przeglądałem nowa gazetę ( Tygodnik Rybnicki) zapowiada się nieźleZerknij na stronę http://rybnicki.com/__skr/kom_fotografie/ żeby z naszą nie było za późno....I ciekawostka (stare foto)
woytas Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 e no luzik- zdjec w necie jest pelno- my inna tematyke robimy :)
aw68 Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 Wczoraj po raz kolejny jadąc autem podziwiałem nasz szpital psychiatryczny. Teraz poznikała wszelaka zieleń z drzew i krzaków, ukazały się na murach ścianach i zabudowaniach wojenne „blizny”. Ostatnio obsesyjnie oglądam ściany i mury rybnickich budynków i jest tych ran sporo.
aw68 Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 http://www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?wojewodztwo/rybnik - EWIDENCJA MIEJSC PAMIĘCI
woytas Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 Wiem, ze jestem czytany dlatego teraz bede poprawny :>Ciekawa strona- mozna bedzie cos takiego zrobic- ciekawe czy Krzysiek cos wymyslil :) czy tez czeka na nas :)
aw68 Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 Krótka historia kamienicy na ulicy Ogródki 6a. Na bocznej ścianie budynku ślady po pociskach pochodzą zarówno z września 1939 jak i z marca 1945. Kolumna wojsk niemieckich (1939) idąc od strony szpitala, czyli ulica Gliwicką szybko wypierała nasze jednostki z Rybnika. Prowadząc ostry ogień, wozy bojowe jak i piechota nacierając w stronę rynku a następnie w kierunku na Żory. „zostawiła po sobie” ostrzelane budynki na tej ulicy. Trzeba pamiętać że w koło nie był tyle obiektów jak teraz a ulica jest dość wysoko usytuowana. Podczas okupacji wiadomo nikt tego nie tynkował. Potem w 1945 Armia Czerwona ostro wypierała niemieckie jednostki z miasta. Znowu Rosjanie atakowali od strony szpitala psychiatrycznego ( po zaciekłym boju o szpital ) i po raz kolejny żołnierze „podpisali się” na kamienicach w tej części miasta. Większość zabudowań została po wojnie otynkowana, choć spacerując tą ulica można jeszcze na innych obiektach dopatrzyć się śladów wojny...Informacja pochodzi od człowieka, który przeżył wojnę, potem remontował budynek w środku i przekazał te wiadomości obecnym właścicielom kamienicy AWo
aw68 Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 bardzo ładnie , a widziałeś sygnaturę na dachu" stropie schronu....? podobno jest bardzo wyraźna
Klaus BOLS Napisano 2 Grudzień 2006 Napisano 2 Grudzień 2006 po dachu chodziłem ale nie zauwazyłem nic a nic... pozdro
faco Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Widze ze brakuje foto wiec,dolaczam przejscia granicznego w Stodolach...Widac slupki natomiast brak zasiekow...oc na pierwszym planie widac w oczku resztki drutu,co znaczy ze cos tu bylo ale zniklo za pomoca wiadomo kogo ;)
faco Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 A oto sama barierka (gora) czy to co z niej pozostalo...jak by pomalowac to jest jak nowa...
faco Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 I cala konstrukcja...Interesuje mnie gdzie sie podziala reszta granicy (slupki,zabudowa,etc..)ktos moze wie???A moze Paproc to tez bylo cos w rodzaju garnizonu lub straznicy przygranicznej z Polska???(pare budowli)....Hmmm cos o sobie.Jestem z Radlina kol.Wodzia...Juz w pewnym sensie veteranem upss 33 latka;)Interesuja mnie roznego rodzaju zagadnienia zwiazane z 2 wojna i rzeczami dziwnymi i nie odkrytymi do konca,stare budowle,cmentarze,ruiny zamkow...etc.Z checia nawiaze korespondencje z kolegami z naszego okregu (Rybnik,Wodziu,okolice...)Moj adres Faco73@o2.pl Pozdro..All ;)
woytas Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 witamy :)zapomniany.rybnik.pltam nas znajdziesz- oczywsicie w tym watku tez dodejemy wiadomosci oficjalne- co do wieku to mamy podobna srednia :)
ramzes94 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 DZIĘKI AW68 ZA ORGANIZACJE SUPER WYCIECZKI SPORO POZWIEDZALIŚMY BYŁO MEGA
aw68 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Witam, co do wieku to dzisiaj na spotkaniu PF Tychy z PF Rybnik" w schronie Sowiniec" jeden z naszych kolegów był gazem" z 66 roku, czyli prawie moim rówieśnikiem...Zapraszamy do współpracy...urbanek z dzisiaj.....
faco Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 Dzieki Woytas za podanie stronki...z checia ja odwiedze...Gdzie dokladnie znjduja sie te slupki graniczne na terenie Dzwonowic???
faco Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 To Woytas wiem czesto bylem w Dzwonowicach na zamku mysliwskim...a mi sie dokladnie rozchodzi o samo granice z slupkami jak tam dojechac....Thanks za pomoc w znalezieniu obiektu...
ramzes94 Napisano 3 Grudzień 2006 Napisano 3 Grudzień 2006 ogłoszenie świerklany 29,listopada 2006 Dziś podczas prac kanalizacyjnych znaleziono miny z czasów II wojny światowej. Miny znaleziono niedaleko parkingu obok kościoła. Ewakuowano już pobliskie domy. Teren jest zabezpieczony przez policję. Do czasu przyjazdu saperów oraz rozminowaniu terenu mogą wystąpić utrudnienia w ruchu w tej okolicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.