malina_raz Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Napisano 19 Grudzień 2004 Moj brat od niedawna zaczął sie interesować militariami ogólnie rzecz biorąc, a dokłdniej to łażeniem z wykrywaczem metali, szukaniem map, itd. Chciałabym mu kupic jakis fajny prezent pod choinke, ale nie za bardzo wiem jaki. Prosiłabym o pomoc!!!
wicja1 Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Ja bardzo bym chciał dostać od siostry na gwiazdkę wykrywacz.Powiedzmy DFXa,albo Explorera II.A najlepiej Garretta 2500.Mógłbym wtedy posłuchać jak wykrywacz gada ludzkim głosem :)A mówiąc poważnie:saperka to dobry pomysł,albo może książka?(Ale tą pt.Wykrywacze metali a archeologia" zdecydowanie odradzam)Pozdrawiam,wicja1
arteksz Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 a może akumulatorki do wykrywacza + ładowarka - to zależy jakich ogniw używa wykrywacz...
slw Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Cholercia, a ja mam brata.... tymczasem siostry to skarb prawdziwy. W ogóle to ostatnio w siostry obrodziło :)Dobra saperka, akumulatory, dobra latarka (np diodowa czołówka), mapy np na CD sprzedaje pewna firma której nazwy nie wolno mi wymienić ale na pewno jest tu gdzieś w ogłoszeniach ich reklama, wreszcie kopalnia prezentów jest tu:http://www.odkrywca-online.pl/forum.php?id_forum=9Powodzenia !A ja idę pogadać z moimi starymi :)
bodek15 Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Myślę że ja bym najbardziej chciał by ktoś mi dał namiar na militarnodajne miejsce w pobliżu mojej miejscowości. Poszukaj więc coś dla niego lub poproś na forum by ktoś ci pomógł. Finansowe prezenty mu pewnie sa niepotrzebne bo wykrywacz i saperkę ma napewno a więcej mu nie trzeba. Z własnego niewielkiego doświadczenia mogę ci polecić wykonanie ze zwykłego szpadla, łopatki podręcznej która sie lepiej sprawdza niż saperka. Wystarczy uciąć piłką trzonek tak by zostało jakieś 50 cm, oraz gumówką skrócić sam szpadel i dobrze go naostrzyć na szlifierce. Naprawdę bardzo dobrze się tym kopie i jest nie uciążliwe w noszeniu. Pozdrawiam
mis Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 co do szpadla potwierdzam fajna sprawa i wytrzymalosc lepsza od saperki zajechałem 3 saperki a skrócony szpadel jeszcze nie :)
Andreos Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Skoro brat ma sprzęt, to odpuść sobie robienie szpadla. W końcu to gwiazdka, czyli zima, czyli więcej czasu w domu niż w lesie. Stanowczo popieram SLW. Mapy, książki, albumy, etc. Więcej lektury - więcej wiedzy.Pozdrawiam
slw Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 Dokładnie, zim a to czas teorii, identyfikacji itp. Jakiś atlas uzbrojenia, łusek itp?Albo właśnie książka typu deser"I z całym szcunkiem, pomysł ze szpadlem jest dobry, ale nie każcie kobiecie chlastać i dawać pod choinkę łopaty.pzdr
Boruta Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 Możesz mu sprawić łaciate ubranko, koniecznie wojskowe lub GPS-aPozdrawiam
malina_raz Napisano 22 Grudzień 2004 Autor Napisano 22 Grudzień 2004 No dzięki za wszystkie podpowiedzi. Co do łopaty to owszem fajna propozycja, niestety nie za bardzo mi dostępna. P.S.:Slw- a ja bym chiała miec jeszcze jednego brata, siostre nie daj Bóg. Pozdrawiam -Malina.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.