woojec Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Napisano 19 Grudzień 2004 Witam!Właśnie w tej chwili, czytając pustawe Forum, nasuneło mi się pytanie. Czy osłony na cewki, oferowane przez prawie wszystkich producentów, wpływają ujemnie na pracę wykrywaczy ?? Jeśli tak to o ile procent ??Ja takich prób jeszcze nie robiłem , więc proszę kolegów, importerów i dystrybutorów wykrywaczy o odpowiedż, na postawione pytanie .Pozdrawiam -woojec -
mrand Napisano 19 Grudzień 2004 Napisano 19 Grudzień 2004 Musisz się bardzo nudzić jeśli przyszło Ci na myśl takie pytanie :) Najkrótsza odpowiedź brzmi: Osłonki sondy nie mają żadnego wpływu na pracę wykrywacza ponieważ wytłaczane są z absolutnie obojętnego magnetycznie i elektrycznie tworzywa pn. ABS. Poprawiają natomiast diametralnie warunki pracy i trwałość sondy chroniąc ją przed uderzeniami i obtarciami o twarde przedmioty.Ku rozwadze: miałem kiedyś nad morzem taki przypadek, że detektor z niewiadomych przyczyn zaczął się dziwnie zachowywać. Sytuacja wyjaśniła się dopiero wieczorem po zdjęciu osłonki. Pomiędzy osłonkę i sondę dostało się sporo morskiego piasku. Po zanurzeniu cewki dostała się tam również woda. Takie piaskowo-słone błotko latało mi cały czas wewnątrz osłonki powodując widoczną niestabilność sprzętu. Jest to jedyny znany mi przypadek gdy osłonka ujemnie wpływała na pracę wykrywacza. Od tej pory zawsze zakładam osłonkę stosując jako uszczelniacz trochę silikonu, oczywiście tzw. Neutral. PozdrawiamMrand
woojec Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Napisano 19 Grudzień 2004 Witam . Dziękuję Panu za krótką i wyczerpującą odpowiedż.Temat , oczywiście wpadł do głowy z powodu totalnej nudy, ale myślę , że pytanie należało zadać. Materiał z którego wykonana jest osłona , czyli ABS , mi osobiście kojarzył się samochodem a nie z obojętnym magnetycznie tworzywem na osłony .Chyba brak jest tej informacji, w opisach technicznych wykrywacza.Co do użycia silikonu jako uszczelniacza , to dobry pomysł, na który i ja wpadłem i z powodzeniem wykorzystuję i polecam .Pozdrawiam- woojec -
SZZ Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Witam,jaki silikon można stosować do uszczelnienia osłony cewki?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)SZZ
kiers Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Myślę ze ten który jest używany do powiększania biustów:)Jest dostatecznie elastyczny.
wicja1 Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Tak,tak.To rewelacyjny pomysł.Będzie się można chwalić:Mam cewkę jędrną jak cycuszki :) :)Pozdrawiam,wicja1
SZZ Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Rozumiem, przeczytałem uwaznie post mranda i dowiedziałem się, że chodzi o silikon tzw. neutral - w jakiego typu sklepach mozna coś takiego kupić?Dotychczas miałem do czynienia wyłącznie ze śmierdzącym octem silikonem stosowanym do uszczelniania urządzeń sanitarnychPozdrawiam:)SZZ
mrand Napisano 20 Grudzień 2004 Napisano 20 Grudzień 2004 Silikon Neutral" mają zazawyczaj w większych hurtowniach lub tzw. dobrych sklepach. Nie powinno być raczej problemów z jego zakupem. Stosowanie silikonu neutralnego jest dmuchaniem na zimne i uważam, że ujdzie i zwykły. Jest on ponadto czasem pakowany w nieduże poręczne tubki. PozdrawiamMrand
SZZ Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Do MrandaSerdecznie dziękuję Panu za rzeczową informację i życzę szczęśliwych, pogodnych i spokojnych Świąt oraz spełnienia marzeń, coraz lepszych produktów i sukcesów w poszukiwaniach i sprzedaży.Pozdrawiam:)SZZ
proscan Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Witam,A czy nie lepiej po prostu regularnie zdejmować i czyścić. osłonkę? Osobiście wątpię w szczelność połączenia silikonem. Napewno sprawdza się w miejscahc gdzie połaczenia nie są narażone na urazy mechaniczne, ale przy cewce która jest uderzana prędzej czy poźniej nastąpi rozszczelnienie. I co wtedy? Trzeba będzie zdjąć osłonę i USUNĄĆ silikon.Są oczywiście są lepsze i gorsze silikony, a także masy akrylowe i poliuretanowe (lepsze do uszczelniania). Te lepsze jak przywrą, to potem bardzo trudno je usunąć. Osobiście nie polecam zaklejania osłony.proscan
wicja1 Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Zgadzam się z Proscanem.Ale miałem wykrywacz jednej z wiodących firm" gdzie po pierwszym zdjęciu osłony jej rzymanie się" cewki drastycznie spadło.A po każdym kolejnym demontażu było tylko gorzej.I skończyło się na rolce izolacji.Pozdrawiam,wicja1
Boruta Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Pewnie chodzi o silikon elektroniczny, bo ten hydrauliczny jest kwaśny, zresztą czuje się ten ocet.Pozdrawiam
mrand Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Mam nadzieję, że nie będzie to przesadnie nudne i zamknie temat. Silikon najlepiej dozować ze strzykawki np. 20ml. Smaruje się obrzeże sondy oraz wewnętrzne ścianki osłonki. Silikonu powinno być tyle aby po złożeniu nie trzeba było go więcej dodawać po wierzchu. Tak uszczelniona osłonka na pewno nie przepuści piasku ani wody. Sprawdzone. Trzeba to jednak zrobić odpowiednio wcześniej ponieważ silikon zastyga bardzo wolno. Demontaż też jest prosty. Wystarczy objechać w koło cienkim ostyym nożem i osłonka schodzi całkiem łatwo.Do SZZ. Bardzo dziękuję za życzenia, ale nie jestem producentem ani sprzedawcą detektorów. Czasem wypuszczam kilka sztuk i na tym koniec. PozdrawiamMrand
woojec Napisano 21 Grudzień 2004 Autor Napisano 21 Grudzień 2004 Witam!Do proscan -Czyścić pod osłoną trzeba ,ale demontaż osłony z cewki pajęczynki w kształcie elipsy , wcale nie jest taki prosty!!Osłonka , przynajmniej w Tesoro jest bardzo dokładnie wykonana i każda próba zdjęcia jej z cewki to wielki stres , czy aby nie pęknie .Piasek i pył nie ma szans , aby się przedostać. Chodzi o wodę .Co do silikonu ,to uważam że każdy pospolity gatunek jest dobry i spełni swoją rolę .Z oczyszczeniem z resztek nie ma problemu , ponieważ używa się minimalne ilości substancji , wciskając masę ok. 1mm.grubości. Lepsze to, niż dłubanie nożem i wkrętakiem w zapiaszczonej szczelince!Po takiej operacji , wystarczy oczyścić sprzęt na koniec sezonu .Do wicja1Daj sobie spokój z taką wiodącą " firmą , która nie potrafi precyzyjnie odwzorować nakładki.Pewnie inne podzespoły również są też coś, tak około, prawie i być może sprawne!? Pozdrawiam - woojec -
SZZ Napisano 22 Grudzień 2004 Napisano 22 Grudzień 2004 Witam,podzielam opinię Woojca. Mam Tesoro Cortesa, zdejmowanie osłony ażurowej cewki jest męką - zwłaszcza jeżeli było mokro i błotnisto. Osłona schodzi bardzo ciężko - zawsze się obawiam że przy tej operacji pęknie. Nawet gdy jest sucho - gromadzi się tam dużo syfu. Jeżeli było mokro - zdejmowanie zawsze kończy się opryskaniem mokrym syfem. Ponadto przypuszczam, że po kilkunastu takich operacjach osłona złapie luz i będzie spadać.Pozdrawiam,SZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.