Skocz do zawartości

Henry Metelmann

U96

Rekomendowane odpowiedzi

Parę dni temu nabyłem książkę Henry Metelmanna „Przez piekło dla Hitlera” z cyklu „Na pierwszej linii”. Bohater jest kierowcą czołgu lub ciężarówki .
Cytat z Epilogu str.303:
„ „Pokój” i „miłość” to wszystko, co mogę powiedzieć. Osądż mnie, potęp mnie, czytelniku, może spróbuj mnie zrozumieć i przebaczyć mi, ale nigdy nie zapomnij o tym, co zrobiłem, do czego zdolne są normalne na pozór istoty ludzkie.”
Książkę tą można potraktować jako „spowiedż„ autora i potrzebę „rozgrzeszenia”. Metelmann w śród „płaskiego” opisu walk, potyczek, trudności technicznych zawarł rozmowy przeprowadzone z ludnością cywilną, jeńcami, żołnierzami sowieckimi.
To co mi utkwiło z treści to jak nie udzielił pomocy rannym współtowarzyszom w okopach, zostawił rannych na pastwę losu oraz zabicie własnego dowódcy za błędne decyzje na polu walki ( można jeszcze dużo wymieniać ) co dla mnie jest ewidentnym przykładem obalającym mit zdyscyplinowanego żołnierza niemieckiego.
Z szacunkiem
Adam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie