Skocz do zawartości

MP-40 Marushin

syra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!Mam dylemat, mianowicie czy kupic mp-40 marushina czy tez nie.Wiem ze jest fajna pstryka i wogle ale jak to wyglada prawnie w Polsce (pewnie jak zwykle).Prosze o rade, i wogle cos o tym sprzecie nie miałem go wrekach, moze ktos sie wypowie.Pozdrawiam

Witam,

prawnie.. mogę się mylić, proś o opinie fachowców.
Moim zdaniem to full legal. Istotne części broni jeśli występują są z ABS-u. Iglica w tym MP znajdujesz się z przodu ( czyli zamek popycha pocisk na iglice znajdującą się od strony lufy w komorze ). Amuncija również w pełni legalna. Spłonka jest zbijana odprzodowo i jest wymienialna. Tzn. że cały czas korzysztasz z jednych łusek a wymieniasz same spłonki ( chyba że lubisz płacić 4e-, za pocisk ).

Pzdr
Anaba

Jezeli masz mozliwosc to zainwestuj w ten sprzet. Na pewno jest to lepsze niz jakis aluminiowy odlew czy plastikowy shit na kulki. Co prawda nie mialem MP w reku, ale mam za to z tej firmy M16A1 i XM177E2. Porzadna japonska robota i super zabawka. Nie jest to w zadnym wypadku bron! Clono mi to jako zabawki imitujące broń" i wszystko bylo ok. MP z marushina wykonana jest z ABSu, wewnetrzne czesci to metal. Marushin robil kiedys wersje full metal" ale to mozna teraz nabyc jedynie na rynku wtórnym i ceny zaczynaja sie od 400$. Z dodatkowym ammo" nie powinno byc klopotu, natomiast moga sie pojawic problemy z nabyciem kapiszonów".
pozdrawiam, piodik

Witaj
Chcesz szczera odpowiedz?
MP40 marushin, to ZABAWKA!
Posiadam marushina i wlasnie chce sie go pozbyc!
Zainteresowany?
250 Euro cena wywolawcza.
Falljagreg1@aol.com
Zapomnij pstrykanie"
G" a nie pstrykanie - ten wynylazek nie dziala - tylko na filmach reklamowych!
Moj p38 Marushin odpala mniejwiecej co 6 pocisk i w dodatku z tych odpalonych przeladowuje do konca tylko co drugi!
Nie mowiac o efekcie glosowym, ktory praktycznie NIE ISTNIEJE! To tyko odglos latajacego zamka co robi PSTRYK, nie ma tam zadnego BUM, BUM , BUM - nie ma!
Pozatym musialbys zbierac amunicje zeby ja na nowo ladowac kapiszonami" - jak wyobrazasz sobie cos takiego w czasie inscenizacji, symulacji ataku na pozycje nieprzyjyciela?
Wskakiwanie w okopy, bieg, padnij itd...
Kazda kulka to kolo 2,-Euro
Magazynek ma 32 kulki, wystrzelisz ze dwa magazynki znajdziesz po akcji jak dobrze pojdzie moze 40 - 50 kulek - bilans - 25 kulek w D" - 50 Euro - 200 pln plus kapiszonki" poszly sie Je..."
swietny pomysl...
Mimo wszystko robi wrazenie na iewtajemniczonych"
(dzieciaki na imprezach pytaja: Panie a to prawdziwy karabin?")
;o)
poz Fall

Fall
Kazdy Marushin to ZABAWKA jedynie tak może być postrzegana. Jeżeli chcesz mieć legalne prawdziwe MP40 to kup sobie deko. Najbliżej widziałem to w UK za jakieś 1850 funtów. No chyba że wolisz podziemie i chcesz sobie postrzelać. Nie wiem jakie są notowania u złomiarzy". Wtedy będzie Ci wszystko strzelać i przeładowywać.
Moim skromnym zdaniem jest to w tej chwili najlepsza alternatywa dla posiadania MP40 do rekonstrukcji. Deko legalne jest drogie i jak na obecną chwilę, ze względu na mętność polskiego prawa, ciężkie do sprowadzenia i zalegalizowania. Bieganie z jakimś wykopem lub strychowcem bez papierów, nawet powierconym, to stąpanie po kruchym lodzie. W razie zabrania tego przez policję finał sprawy będzie zależeć od interpretacji przepisów przez konkretnego funkconariusza (jedni oddadzą inni nie). A już niedobrze mi się robi jak widzę ekonstruktorów" z odrapanymi aluminiowymi odlewami czy plastikowym shitem za 15$. Reasumując; Marushin to nie prawdziwa broń i nigdy nią nie będzie, ale najlepsze co jest w tej chwili na rynku dla reenactors. No może z wyjątkiem Shoei która robi np. FGty (miałem to w ręku, jest to konkretne), MP44, czy MG42 (też podobno niezłe). Tylko że sprzęty Shoei kosztują ponad 1500$ i nie robią hałasu.
Co do działania to mi w M16 wszsytko działa, wali seriami itp. Niekiedy się zacina ze względu na wyrobienie się łusek i sporadycznie trafia się na niesprawny kapiszon. Trzeba tylko trochę pomysleć jak to zrobić!!! A co do łusek no to chyba nie myślałeś że będzie to jednorazowego użytku! Tym bardziej że w komplecie jest chyba 5 szt, resztę się dokupuje za sporą kasę. I chyba nie liczyłeś że będziesz z tym biegać, strzelać i gubić cenne" łuski. Na pierwszy rzut oka widać że możliwość oddania strzału" jest jedynie statyczna". I to w sprzyjającym terenie, bo cięzko jest szukać potem łusek w trawie. System oddawania strzału" opracowany przez Marushin miał przede wszystkim być alternatywnym rozwiązaniem do zwykłych hukowych naboi. A wg nie tylko polskiego prawa coś na takie ammo to już broń wymagająca zezwolenia. Poza tym to tańsza alternatywa; za paczkę 100 kapiszonów zapłacisz 15$, a za paczkę 100 naboi hukowych ile?
Fall, kupując Marushina chyba miałeś inne oczekiwania niż założenia producenta co do wykorzystania tej zabawki. To tak jakby chcieć brać udział autem osobowym w rajdach terenowych. Ja kupując swoje M16 cieszyłem się że mam sprzęt który wygląda i działa prawie jak oryginał. Nie muszę kupować plastikowego gówna na kulki, a na zdekowaną M16 za 2000 funtów mnie nie stać. A że przy okazji sprzęt posiada możliwość wyrzucania łusek to już naprawdę super. Można dzięki temu uzyskać ciekawy, realistyczny efekt na zdjęciu lub filmie.
A nowego MP40 z Marushin można już ściągnąć do Polski już za jakieś 250$...
pozdrawiam, piodik

Witaj
Za jeden strzal hukowca cal. 0.35 (konkretny BUM) place 0,10 - 0,20 Eurocentow. I mam efekt JEBUT" a nie pstryk" - tak ze po 3 strzalach slyszysz tylko PIIIIIIIII w uszkach! Biegam po polu i strzelam! Piepsze wylatujace luski! Zamek chodzi, a ludy w okopie przedemna dostaja wypiekow na widok takiego psychola biegnacego w ich kierunku z takim ustrojstwem w rece!

Oto moje podejscie jak powinna dzialac replika MP!

I nad taka stalowa REPLIKA MP40 zaczalem wlasnie prace!
Dokladniej nad optamylizacja" stalowego MP40 wykonanego w Japoni w 1968 roku (mgc 68 MP40 - przez niektorych uwazany za pierwowzor Marushina).
Zobaczymy skutki za niedlugo.

Inny temat to: orginalny MP40 zdekowyny to kwota 800 E i ma 90% oxydy!!!

A FG42 Shoei to juz posiadam - fakt szkoda ze nie obi halasu", ale nad tym tez juz pracuje ;-)

Reasumujac: Marushin, to cos dla dzieciakow z bogatych rodzin! Nic do aktywnej rekonstrukcji"

Pozatym wole odlew Aluminiowy dobrze zrobiony! Kosztuje nie az tak duzo i jest dobry do biegania! Nie rozpadnie sie po tym jak wyleci mi z reki lub w cos uderzy - co nie mozna powiedziec o plastikowym Marushinie!

poz Fall

No dobra, ale czy takie przeróbki nie są nielegalne? Czyż nie będzie to broń hukowa na 9mm centralnego zapłonu, na którą w świetle polskiego prawa trzeba mieć już pozwolenie? I czy ten stop metalu wytrzyma strzelanie z takiej amunicji, czy np. nie pęknie? Czy wymaga to znacznych przeróbek konstrukcyjnych, związanych z np. wykonaniem nowych części z dobrego metalu?
Co do notowań deko opierałem się na tym co widziałem w UK. Na kontynencie ten temat nie jest tak rozpowszechniony, ciężko kupić deko.
Ile kosztuje metelowy Marushin? Z tego co wiem to konkretne pieniądze...
Czy wydatek prawie 800pln na coś co w obecnych realiach najbardziej chyba przypomina MP40 można uważać za rarytas dla dzieciaków z bogatych rodzin? U mnie w grupie każdy ma M16 warte sporo więcej, a nie przypominam sobie żeby ktoryś się Kulczyk nazywał...
O jak długo nasze prawo będzie ułomne w kwestii roni" dla grup rekonstrukcyjnych, tak długo aktywna rekonstrukcja" będzie polegała jedynie na obrzucaniu się petardami lub będzie zmuszała reenactors do chałupniczego rzeźbiarstwa :-(((((
pzdr, piodik

Witaj
Napewno bedzie to wymygalo pewnych przerobek!
Nowy zamek i nowa przelotowa lufa z egulacja" przelotowosci!
Czesci mozna dac zrobic i wkladac tylko na imprezy!
orginalne czesci (zepsute) beda zawsze z MP - na ktory ma sie opinie bieglego sadowego i rusznikaza! czyli jest legalny!
proste!
poz wszystkich kombinatorow" i producentow efektow specjalnych" - bez nich te imprezy bylyby jedna wielka KLESKA!
Fall

• 2 weeks later...
  • 6 months later...
w kazdym dobrym Militaryshopie w necie, na eBayu, eGunie, i bog wie gdzie jeszcze... wystarczy wpisac w wyszukiwarke!
W Tajwanie byly po 150 USD - ale gosc nie rozmawial w zadnym europejskim" jezyku... wiec nie bylo szans kupic...
poz Fall

Drodzy Panowie, na początku tego postu, kolega pytał o uregulowania prawne, a potem koledzy ozjechali" się w szczególach technicznych". Z MP Marushina jest podobny problem jak z replikami angielskiego modelguns, o ktorych rozmawialiśmy przy innej okazji. Otóż jezęli kaliber tej repliki przekracza 6mm, to bezwzględnie wymaga on w naszym kraju pozwolenia. Broń hukowa jest wolna od tych durackich pozwoleń jedynie do kalibru 6mm. Opnię popieram słowem funkcjonariusza Biura Kryminalistyki KG wiadomej instytucji, z którym o tym rozmawiałem, sam byłem zainteresowany replikami z modelguns i otrzymałem odpowiedz, że z całą pewnośćią będą one w Polsce traktowane jako broń. Amen, howgh

Tyle ze tam sa jedynie skrecane z trzech czesci tulejki miedziane, do ktorych wklada sie tzw Firecaps" - czyli cos wielkosci kapiszona w odpustowych pistolecikach! Zamek jest monolitem, nie posiada iglicy, jedynie pazur wyciagu! Iglica znajduje sie na stale w lufie - wystaje do 2/3 komory nabojowej! Nie pozwala na wsadzenie tam niczego poza tymi tulejkami! Tam nie ma zadnej amunicji! Zadnej hukowej" 8 czy 9 mm! Zabawka jest z PLASTIKU! Jedynie do czego mozna sie przyczepic i EU nad tym obraduje - to efekt wizualny strzelania seria! A uwierz mi jak polozylem mojego MP40 Marushina na komendzie Policji, to sie chlopaki niezle posmiali i kazali sobie isc z tym spokojnie do domu!!!
poz Fall

Może dodam cos od siebie w tej sprawie eplik" i roni". Kiedyś wykonałem telefon do Komendy Głównej Policji do wydziału pozwolen na broń, i rozmawiałem z naczelnikiem tego wydziału. On wyjaśnił ich stanowisko w ten sposób coś co nigdy nie było bronią, nie jest bronią" jeśli z repliki nie mozna oddać strzału z amunicji ostrej" no o trudno, żeby uważać to za broń". Zupełnie oczywiscie co innego gdy się tą repliką komuś grozi! Generalnie naczelnik proponował, aby używać wszelakiej maści replik, dopóki prawo nie zostanie poprawione, gdyż jak sam powiedział z chęcią wystawiali by odpowiednie ekspertyzy, gdyby ktoś wydał przepisy wykonawcze;-) Zdają sobie sprawę, że zapewne sporo osób ma tzw. deko", ale zagrożenie takimi obywatelami jest zerowe w porównaniu z bandytą z byle pistoletem. Dlatego zapewne nikt się tego nie czepia, bo sens jest zerowy. W sądzie oskarżenie o posiadanie deko" ma raczej wątpliwe podstawy. A przepisy są interpretowane na korzyść obywatela.

Dobrze byłoby znaleźć jakiegoś lobbystę wśród naszych błogosławionych posłów" , ruch rekonstrukcyjny się niejako rozwija, on by ubił interes polityczny, a wszyscy by wreszcie mogli funkcjonować, gdyby ktoś pochodził za poprawkami do ustaw, albo chociaż przepisami wykonawczymi. w sejmie zajmują się nie takimi pierdołami na ogół, tylko większymi. to chyba jedyna droga, pisanie uchwał, zbieranie podpisów, to nie przejdzie nigdy. Ktoś musi poczuć w tym interes polityczny;-) To są bardzo proste sprawy do unormowania, tylko nikomu się nie chce.

• 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie