Skocz do zawartości
  • 0

Guzik... ale z jakiego okresu ?

mor25

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich.
Znalazlem to wczoraj w okolicach XIV wiecznego grodziska. Jak widac jest bez zadnych oznaczen. Dosc ciezki. Ladnie zachowany. Teraz pytania :
- z jakiego okresu moze pochodzic ?
- czy jest olowiany ?
- czy z olowiu i cynku ?
- ...bo srebrny chyba raczej byc nie moze ? (browar dla tego co wyprowadzi mnie z bledu ;))

Dziekuje za wszelkie sugestie :) i pozdrawiam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale po co kopiemy na średniowiecznym grodzisku??dla ciebie taki guzik to kupka ołowiu, wprawiony archeolog powiedziałby więcej o jego dacie czy wykonaniu.Ja odpuszczam sobie takie grodziska i nic mi nie ubyło przez to.
Yasioo
Napisano
Male sprostowanie - nie szukalem na grodzisku tylko w jego okolicach, w miejscu gdzie byli mieszkancy mogli sie zapuszczac. Teren o ktory Ci chodzi jest ogrodzony/prywatny/stanowiskiem archeologicznym i nie wchodzilem na jego teren... takze spokojnie :)

Prosze o wiecej info bo dalej nic nie wiem :/
Napisano
jak na moje oko wydatował bym ten guziczek najdalej na XVIII w.jest troszke za mało ozdobny aby należał do kogoś zamożnego a biedota zazwyczaj używała wszelakich troczków,sznurków czy innych wiązadeł"(oczywiście mówię tu o średniowieczu).
hmm trudno powiedzieć z czego jest wykonany-musisz to chyba sam sprawdzić ale napewno jest to guzik odlewany(samoróbka??)
-sugerował bym ołów lub cynę.
trudno coś więcej napisać ot po prostu guzik i to bez pętelki...:-)
pozdrowienia
ps:dostane to piwko??? :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie