Skocz do zawartości
  • 0

Co to za kurtka? co to za hełm?

alesz

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację dwóch przedmiotów:
Kurtki oraz hełmu
Co to za kurtka? ( kangurek)
Co to za hełm?
Z pozdrowieniami
Leszek

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kurtka wygląda na RFN-owski Bundesgrenzschutz, a co do hełmu to wz. 35 (nabijane wywietrzniki), ale powinien mieć puncę z rozmiarem i producentem oraz - z tyłu - numery.
Co do hełmu Hitlerjugend - to takie nie były specjalnie produkowane. Jedynie robiono hełmy dla dzieci - ale te moją inne kształty i są b. lekkie - bo to zabawki.
Napisano
Skoro jestśzmy już przy kurtkach BGS. Dzięki Tomaszowi70 wiem po co byla ta mała kieszeń na środku. Jednak do czego służyły wewnętrzne kiesznki w dużych kieszeniach bocznych w kurtce strazy granicznej (nie kangurce, lecze rozpinanej)? Na granaty, magazynki? Kurtka ma oczka do dopięcia chlebaka, oraz haki do podtrzymania pasa (czyba identyczne jak ww2), z resztą guziki do pagonów róznią się od ww2 tylko wewnętrzną stroną.
Napisano
Zapomniałem dodać: widziałem inna kangurkę w kamulażu podobnego do niemieckiego z ww2. Okazała sia ona uszyta domowym sposobem z materiału kupionego przed 20-30 laty w Czechosłowacji.
Napisano
Kurtka to z pewnoscia model BundesGrenzschutz z początku lat 50-tych. Charakterystyczna jest kieszeń na opatrunek osobisty, występująca tylko po stronie z cammo roślinnym.
Nie widzę wyraźnie wzoru kamuflażu, ale na wszelki wypadek gratuluję - jeżeli jest to ten sam egzemplarz, o którym pisze autor publikacji Wehrmacht Camouflage Uniforms and Postwar Derivatives" (seria Europa Militaria), to jest to dość rzadki okaz (autor widział tylko trzy istniejące).
Napisano
Sorry...
Ta kurtka na 100% jest późniejszym typem (z lat 60-tych) z ozmytym" cammo.
Unikatem jest wcześniejsza wersja w standardowym maskowaniu WH wzoru stosowanego na Celtach" i z odwracalną białą stroną.
Napisano

Proszę o identyfikację dwóch przedmiotów:
Kurtki oraz hełmu
Co to za kurtka? ( kangurek)
Co to za hełm?
Z pozdrowieniami
Leszek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie