alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 Proszę o identyfikację dwóch przedmiotów:Kurtki oraz hełmuCo to za kurtka? ( kangurek)Co to za hełm?Z pozdrowieniamiLeszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 24 Grudzień 2002 Share Napisano 24 Grudzień 2002 teraz mnie tak cos naszlo, ze wywietrznik jest bardzo wysoko, moze to jakis maly helm dla HJ? odczytasz wewnatrz numer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 Nity ma nabijane, a wewnątrz jest numer ale tylko na opasce od wkładu 37. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 hełm jest faktycznie dość mały. Nity napewno są oryginlane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 24 Grudzień 2002 Share Napisano 24 Grudzień 2002 na moje to chelm hitlerjugent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 Dzięki za informacje.A co do kurtki to jest ona na zapinana do połowy na zamek błyskawiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudzień 2002 Share Napisano 27 Grudzień 2002 Kurtka wygląda na RFN-owski Bundesgrenzschutz, a co do hełmu to wz. 35 (nabijane wywietrzniki), ale powinien mieć puncę z rozmiarem i producentem oraz - z tyłu - numery.Co do hełmu Hitlerjugend - to takie nie były specjalnie produkowane. Jedynie robiono hełmy dla dzieci - ale te moją inne kształty i są b. lekkie - bo to zabawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Styczeń 2003 Share Napisano 4 Styczeń 2003 Skoro jestśzmy już przy kurtkach BGS. Dzięki Tomaszowi70 wiem po co byla ta mała kieszeń na środku. Jednak do czego służyły wewnętrzne kiesznki w dużych kieszeniach bocznych w kurtce strazy granicznej (nie kangurce, lecze rozpinanej)? Na granaty, magazynki? Kurtka ma oczka do dopięcia chlebaka, oraz haki do podtrzymania pasa (czyba identyczne jak ww2), z resztą guziki do pagonów róznią się od ww2 tylko wewnętrzną stroną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 4 Styczeń 2003 Share Napisano 4 Styczeń 2003 Zapomniałem dodać: widziałem inna kangurkę w kamulażu podobnego do niemieckiego z ww2. Okazała sia ona uszyta domowym sposobem z materiału kupionego przed 20-30 laty w Czechosłowacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Grudzień 2002 Share Napisano 30 Grudzień 2002 Kurtka to z pewnoscia model BundesGrenzschutz z początku lat 50-tych. Charakterystyczna jest kieszeń na opatrunek osobisty, występująca tylko po stronie z cammo roślinnym. Nie widzę wyraźnie wzoru kamuflażu, ale na wszelki wypadek gratuluję - jeżeli jest to ten sam egzemplarz, o którym pisze autor publikacji Wehrmacht Camouflage Uniforms and Postwar Derivatives" (seria Europa Militaria), to jest to dość rzadki okaz (autor widział tylko trzy istniejące). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Grudzień 2002 Share Napisano 31 Grudzień 2002 Sorry...Ta kurtka na 100% jest późniejszym typem (z lat 60-tych) z ozmytym" cammo. Unikatem jest wcześniejsza wersja w standardowym maskowaniu WH wzoru stosowanego na Celtach" i z odwracalną białą stroną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 Proszę o identyfikację dwóch przedmiotów:Kurtki oraz hełmuCo to za kurtka? ( kangurek)Co to za hełm?Z pozdrowieniamiLeszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Autor Share Napisano 24 Grudzień 2002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
alesz
Proszę o identyfikację dwóch przedmiotów:
Kurtki oraz hełmu
Co to za kurtka? ( kangurek)
Co to za hełm?
Z pozdrowieniami
Leszek
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.