wiem że jest to bardzo rzadki hełm nigdy nie widziałem drugiego egzemplarza ten był w fatalnym stanie i na początku byłem przekonany że to zwykły rogacz potem okazało się że to wz 1918 dla telegfafistów i kawalerii stąd to wycięcie na uszy choć czemu kawaleria to już nie wiem może posiadacie więcej informacji na jego temat interesuje mnie kto nosił takie hełmy podczas II WŚ bo w miejscu jego wykopania działania wojenne prowadzone były tylko w tym czasie myślę że był wtórnie używany przez jakąś słabiej wyposarzoną jednostkę pozdrawiam
Pytanie
tasiek
wiem że jest to bardzo rzadki hełm nigdy nie widziałem drugiego egzemplarza ten był w fatalnym stanie i na początku byłem przekonany że to zwykły rogacz potem okazało się że to wz 1918 dla telegfafistów i kawalerii stąd to wycięcie na uszy choć czemu kawaleria to już nie wiem może posiadacie więcej informacji na jego temat interesuje mnie kto nosił takie hełmy podczas II WŚ bo w miejscu jego wykopania działania wojenne prowadzone były tylko w tym czasie myślę że był wtórnie używany przez jakąś słabiej wyposarzoną jednostkę
pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.