Skocz do zawartości
  • 0

hełm niemiecki wz 18

tasiek

Pytanie

Napisano

wiem że jest to bardzo rzadki hełm nigdy nie widziałem drugiego egzemplarza ten był w fatalnym stanie i na początku byłem przekonany że to zwykły rogacz potem okazało się że to wz 1918 dla telegfafistów i kawalerii stąd to wycięcie na uszy choć czemu kawaleria to już nie wiem może posiadacie więcej informacji na jego temat interesuje mnie kto nosił takie hełmy podczas II WŚ bo w miejscu jego wykopania działania wojenne prowadzone były tylko w tym czasie myślę że był wtórnie używany przez jakąś słabiej wyposarzoną jednostkę
pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wiem że jest to bardzo rzadki hełm nigdy nie widziałem drugiego egzemplarza ten był w fatalnym stanie i na początku byłem przekonany że to zwykły rogacz potem okazało się że to wz 1918 dla telegfafistów i kawalerii stąd to wycięcie na uszy choć czemu kawaleria to już nie wiem może posiadacie więcej informacji na jego temat interesuje mnie kto nosił takie hełmy podczas II WŚ bo w miejscu jego wykopania działania wojenne prowadzone były tylko w tym czasie myślę że był wtórnie używany przez jakąś słabiej wyposarzoną jednostkę
pozdrawiam

Napisano
Z tego co wiem. Nie było żadnej konkretnej jednostki, która nosiłąby je na poczatku (II) wojny. Ze zdjęć archiwalnych wynika, że donaszali je (na tej samej zasadzie jak hełmy M16 - chociaż oczywiście M18 znacznie rzadziej) pojedynczy żołnierze.P ozdr.
Napisano
no własnie ale czy na froncie wschodnim I WŚ niemcy używali hełmów stalowych ? wydaje mi się że jedynym hełmem była picklechaua hełm widoczny wyżej wykopałem w pobliżu byłych magazynów amunicji do ich pilnowania wyznaczona była jakaś specjalna jednostka podobno byli to w większości żołnierze w podeszłym wieku słabo wyposarzeni wiem to z przekazu świadków zatrudnionych tam przy elaboracji amunicji altyleryjskiej zamiast paska pod brodę miał umocowany kawałek drutu nie było też śladu po wkładzie magazyny te powstały w 1941 roku i przetrwały do 1944 myślę że pozafrontowe formacje niemieckie wykorzystywały je przez całą wojnę
Napisano
Witam! M16 to popularny hełm używany głównie przez wojska pruskie (także we wczesnym okresie istnienia Wehrmachtu, a nawet nielicznie w Wojsku Polskim) (tzw. rogacz), M18 to jego zmieniona wersja poprzez wycięcia w rancie na wysokości uszu. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Hehe-pewnie że sa nie do pomylenia-i oczywiście chodziło mi o wz 18-i o motocyklistów i kawalerię niemiecką!nie wiem skąd wziął się w poscie wz.16!
Napisano
Jak kiedyś czytałem iż w razie zagubienia, stracenia hełmu to wydawano jak popadło, czyli jak były 18 to 18, jak 35 to 35, nie było reguły. Choć znowu na początku wojny 1939 hełmy z ww1 miały jednostki któregośtam rzutu niemieckiego.
Napisano
Kiedyś w Odkrywcy były zdjęcia tego hełmu-w czasie drugiej wojny-a dokładniej w kampanii wrześniowej odnaszali go motocykliści i kawalerzyści!a czemu kawaleria-hm....te wycięcia miały ponoć coś robić z redukcją zawirowań powietrza,żeby nie dekoncetrować żołnierza-czy coś takiego-nie pamiętam dokładnie!
Napisano
Jest ciekawa fotografia niemiecka z września 1939 r. (walki na półwyspie helskim), gdzie co najmniej jeden żołnierz ma hełm wz. 18 (pozostali wz. 16).Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie