Zwierzak Posted December 10, 2004 Author Posted December 10, 2004 Witam!Poszukuję wszelkich informacji na temat:-9 komp. 427 pułku piech. w marcu-kwietniu 1917 r.-8 komp. 84 pułku piech. we wrzesniu 1918 r.Walczył w nich dziadek kolegi. Nie wrócił... Zostały tylko listy do rodziny...Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Może da się ustalić gdzie walczyły wymienione pułki? Może jest jeszcze gdzieś grób...Zwierzak
Darda Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 No, to w niezłym pułku służył. W listopadzie 1917 pod Havricourt pułk ten, z olbrzymimi stratami własnymi, zatrzymał wspierane czołgami natarcie dwóch brytyjskich dywizji (36 i 62). Z całego pułku przeżyło siedmiu oficerów, kapelan i 181 żołnierzy – wszyscy z ósmej kompanii, jedynej, która nie została unicestwiona i ostatecznie zatrzymała Brytyjczyków.
Zwierzak Posted December 10, 2004 Author Posted December 10, 2004 Mniej więcej w tym okresie dziadek kumpla dostał Krzyż Żelazny...Darda-dzięki za informację, może jeszcze ktoś dołoży cokolwiek...Zwierzak
Darda Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 Jeszcze mała ciekawostka – mało kto pamięta, że właśnie przy odpieraniu brytyjskiej ofensywy na Cambrai (walki o Havrincourt były jej fragmentem) Niemcy po raz pierwszy użyli dział przeciwlotniczych jako niezwykle skutecznej broni przeciwpancernej.
mietek Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 No to mieliśmy dziadków w tej samej okolicy, mój aginął w okolicy Cambrai, pochodził z Bydgoszczy.Pisałem o tym nieco w:http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=20902#20906zaś więcej o jednostce (walki, przydział itp.) dowiedziałem się na:http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=48619Tam też proponuję się zapytać.
mietek Posted December 10, 2004 Posted December 10, 2004 Acha napisz do: beatrice.berthold@volksbund.demoże koledze też się uda znaleźć dziadka, mi pomogli. Powodzenia.
Kuczy Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 Witam wszystkich.To ja jestem tym poszukującym dziadka.Polowe nadanie Żelaznego Krzyża II klasy jest z datą 3 kwietnia 1917 i wystawiono je na 427 Pułk Piechoty,9 komp.3 bat.Natomiast ostatni list z frontu ma datę październik 1918, ale już jest to 84 PP,8 komp,2 bat.Czy ktoś wie gdzie wtedy walczyły te jednostki.Aha,nadanie Krzyża pochodzi z frontu wschodniego.P.S.Napisałem do Volksbundu i kazali czekać.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.