Skocz do zawartości

Wojska niemieckie na froncie zachodnim-I WŚw.

Zwierzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poszukuję wszelkich informacji na temat:
-9 komp. 427 pułku piech. w marcu-kwietniu 1917 r.
-8 komp. 84 pułku piech. we wrzesniu 1918 r.
Walczył w nich dziadek kolegi. Nie wrócił... Zostały tylko listy do rodziny...
Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Może da się ustalić gdzie walczyły wymienione pułki? Może jest jeszcze gdzieś grób...

Zwierzak
Napisano

No, to w niezłym pułku służył. W listopadzie 1917 pod Havricourt pułk ten, z olbrzymimi stratami własnymi, zatrzymał wspierane czołgami natarcie dwóch brytyjskich dywizji (36 i 62). Z całego pułku przeżyło siedmiu oficerów, kapelan i 181 żołnierzy – wszyscy z ósmej kompanii, jedynej, która nie została unicestwiona i ostatecznie zatrzymała Brytyjczyków.

Napisano
Mniej więcej w tym okresie dziadek kumpla dostał Krzyż Żelazny...
Darda-dzięki za informację, może jeszcze ktoś dołoży cokolwiek...
Zwierzak
Napisano

Jeszcze mała ciekawostka – mało kto pamięta, że właśnie przy odpieraniu brytyjskiej ofensywy na Cambrai (walki o Havrincourt były jej fragmentem) Niemcy po raz pierwszy użyli dział przeciwlotniczych jako niezwykle skutecznej broni przeciwpancernej.

Napisano
No to mieliśmy dziadków w tej samej okolicy, mój aginął w okolicy Cambrai, pochodził z Bydgoszczy.
Pisałem o tym nieco w:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=20902#20906

zaś więcej o jednostce (walki, przydział itp.) dowiedziałem się na:
http://www.wehrmacht-awards.com/forums/showthread.php?t=48619

Tam też proponuję się zapytać.
  • 2 months later...
Napisano
Witam wszystkich.
To ja jestem tym poszukującym dziadka.
Polowe nadanie Żelaznego Krzyża II klasy jest z datą 3 kwietnia 1917 i wystawiono je na 427 Pułk Piechoty,9 komp.3 bat.Natomiast ostatni list z frontu ma datę październik 1918, ale już jest to 84 PP,8 komp,2 bat.Czy ktoś wie gdzie wtedy walczyły te jednostki.Aha,nadanie Krzyża pochodzi z frontu wschodniego.
P.S.Napisałem do Volksbundu i kazali czekać.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie