and_andrzej Posted December 5, 2004 Author Posted December 5, 2004 Znalazłem to przypadkowo na plazy na Korsyce, w pobliżu twierdzy - koszar Legii Cudzoziemskiej. Monetka ma średnice 2,5cm, wykonana jest z jakiegoś stopu miedzi i dookoła ma napis Napoleon III Miserable, 80000 Prisonniers". Wygląda to na jakiś medal okolicznościowy ale ... co o tym sądzicie ?
and_andrzej Posted December 5, 2004 Author Posted December 5, 2004 ... i druga strona medalu :) Napis dookoła Vampire Francais.... 1851...1870" - napis jest troche nieczytelny i nie jestem pewien zwłaszza tego Vampire" :)
grba Posted December 9, 2004 Posted December 9, 2004 Znalazłeś monetę satyryczną wzorowaną na francuskiej pięciocentymówce z epoki II Cesarstwa, poświęconą upadkowi cesarza Francuzów Napoleona III. Napoleon III został nazwany Miserable (Godnym pozałowania) i Wampirem Francji 1851-1870 (to lata jego panowania). Jego postać została przedstawiona karykaturalnie; cesarz pali cygarko, jego głowa przybrana jest pruską pikelhaubą, na karku założona obroża z łańcuchem z nazwą twierdzy Sedan, w której oblężony cesarz podpisał akt kapitulacji wraz z 80 tysięczną załogą, która powędrowała do pruskiej niewoli.Ta w katalogu oznaczona nr. 610http://www.ventesuroffres.net/images/monnaies/vso/v06/v06_0610.jpgPodobne 607, 608, 609.
and_andrzej Posted December 13, 2004 Author Posted December 13, 2004 Wielkie dzięki grba za precyzyjne informacje :) pozdro z wrocka. ps... rozumiem ze iały kruk" numizmatyczny to to nie jest ;)
grba Posted December 13, 2004 Posted December 13, 2004 Nie potrafię powiedzieć, czy jest to rzadki żeton. Znalazłem na francuskim eBay ofertę gdzie cena minimalna to 60euro a cena zakupu 150 euro.Nikt na tę ofertę jeszcze się nie połasił, ale obserwuj, może wylicytowana cena powie więcej o wartości.http://cgi.ebay.fr/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=66808&item=3946701600&rd=1&ssPageName=WDVW
and_andrzej Posted December 13, 2004 Author Posted December 13, 2004 dzięki :). Francuzi napisali are" czyli rzadki.. ale moja monetka jest słabym stanie.
Qaz Posted June 20, 2005 Posted June 20, 2005 And_andrzej biegałeś może po plażach na Korsyce z wykrywką lub czy spotkałeś kogoś kto szukał?Pozdrawiam Qaz
and_andrzej Posted June 21, 2005 Author Posted June 21, 2005 Nie, nie biegałem z wykrywką Qaz i powiem szczerze obawiał bym sie. Korsykanie nie są przyjaźni francuzom a taki gość z wykrywką i jasną karnacją podpada pod Francuza :) i konflikt gotowy. A na mojego nosa parę miejsc na Korsyce jest - troche rozwalonchy starych chałup w górach Korsyki, a na wybrzeżu wielka twierdza gdzie stacjonowała długie dziesiatki lat Legia Cudzoziemska /tam znalazłem monetke grzebiać noga w piasku na brzegu :)/ Na pewno coś by wyszło. Podobnie zresztą jak na Bornholmie gdzie sporo sie historycznie działo, i zamek vikingowski na brzegu mają fajny :)
Qaz Posted June 21, 2005 Posted June 21, 2005 Francuzów faktycznie tam nie lubią! Z tego co słyszałem to Polaków jednak lubią choćby ze względu na historię związaną z Napoleonem i walkami niepodległościowymi. Nie rozumiem dlaczego do razu mieli by zakładać, że ktoś jest Francuzem? Czy Cytadela jest dostępna do zwiedzania, choćby w minimalnym zakresie (wiem, że stacjonuje tam Legia)?Qaz
and_andrzej Posted June 22, 2005 Author Posted June 22, 2005 Cytadela jest udostępniona. Wokół cytadeli jest mnóstwo uliczek, małych kamienic itp. bardzo fajne widokowo i historycznie miejsce. W poblizu kilka sklepów ze starociami..troche militariów tez tam jest. POszukma jakiegoś zdjęcia w kompie i wlepie jak Cie to interesuje.
Qaz Posted June 22, 2005 Posted June 22, 2005 No jasne dawaj foty! Fajnie jest oprócz monety zobaczyć otoczenie.Pozdrawiam Qaz
and_andrzej Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 na dole z lewej widać szwędających sie ludzi - tam na plaży na brzegu leżała zagrzebana monetka :) .. btw.. chyba wygrałbym konkurs na najpiękniejszą miejscówkę ;)
and_andrzej Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 a to zdjątko twierdzy - gdyby nie to morze to wygladała by jak twierdza w Kłodzku ;)
and_andrzej Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 ... i widoczek twierdzy w stronę otwartego morza. Pewnie na dole pod twierdza w morz sporo na dnie leży róznych fancików - pewnie sporo rzeczy wylatywało przez mury do morza.
and_andrzej Posted June 23, 2005 Author Posted June 23, 2005 ... a w twierdzy chłopaki mają taki klubik kulturalno-oświatowy :)
Qaz Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Super zdjęcia, dzięki za zamieszczenie na forum.Pozdrawiam Qaz
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.