Skocz do zawartości

Moneta./medal z Korsyki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem to przypadkowo na plazy na Korsyce, w pobliżu twierdzy - koszar Legii Cudzoziemskiej. Monetka ma średnice 2,5cm, wykonana jest z jakiegoś stopu miedzi i dookoła ma napis Napoleon III Miserable, 80000 Prisonniers". Wygląda to na jakiś medal okolicznościowy ale ... co o tym sądzicie ?

Napisano
Znalazłeś monetę satyryczną wzorowaną na francuskiej pięciocentymówce z epoki II Cesarstwa, poświęconą upadkowi cesarza Francuzów Napoleona III.
Napoleon III został nazwany Miserable (Godnym pozałowania) i Wampirem Francji 1851-1870 (to lata jego panowania). Jego postać została przedstawiona karykaturalnie; cesarz pali cygarko, jego głowa przybrana jest pruską pikelhaubą, na karku założona obroża z łańcuchem z nazwą twierdzy Sedan, w której oblężony cesarz podpisał akt kapitulacji wraz z 80 tysięczną załogą, która powędrowała do pruskiej niewoli.

Ta w katalogu oznaczona nr. 610
http://www.ventesuroffres.net/images/monnaies/vso/v06/v06_0610.jpg

Podobne 607, 608, 609.
Napisano
Nie potrafię powiedzieć, czy jest to rzadki żeton. Znalazłem na francuskim eBay ofertę gdzie cena minimalna to 60euro a cena zakupu 150 euro.
Nikt na tę ofertę jeszcze się nie połasił, ale obserwuj, może wylicytowana cena powie więcej o wartości.

http://cgi.ebay.fr/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=66808&item=3946701600&rd=1&ssPageName=WDVW
  • 6 months later...
Napisano
And_andrzej biegałeś może po plażach na Korsyce z wykrywką lub czy spotkałeś kogoś kto szukał?

Pozdrawiam Qaz
Napisano
Nie, nie biegałem z wykrywką Qaz i powiem szczerze obawiał bym sie. Korsykanie nie są przyjaźni francuzom a taki gość z wykrywką i jasną karnacją podpada pod Francuza :) i konflikt gotowy. A na mojego nosa parę miejsc na Korsyce jest - troche rozwalonchy starych chałup w górach Korsyki, a na wybrzeżu wielka twierdza gdzie stacjonowała długie dziesiatki lat Legia Cudzoziemska /tam znalazłem monetke grzebiać noga w piasku na brzegu :)/ Na pewno coś by wyszło. Podobnie zresztą jak na Bornholmie gdzie sporo sie historycznie działo, i zamek vikingowski na brzegu mają fajny :)
Napisano
Francuzów faktycznie tam nie lubią! Z tego co słyszałem to Polaków jednak lubią choćby ze względu na historię związaną z Napoleonem i walkami niepodległościowymi. Nie rozumiem dlaczego do razu mieli by zakładać, że ktoś jest Francuzem? Czy Cytadela jest dostępna do zwiedzania, choćby w minimalnym zakresie (wiem, że stacjonuje tam Legia)?

Qaz
Napisano
Cytadela jest udostępniona. Wokół cytadeli jest mnóstwo uliczek, małych kamienic itp. bardzo fajne widokowo i historycznie miejsce. W poblizu kilka sklepów ze starociami..troche militariów tez tam jest. POszukma jakiegoś zdjęcia w kompie i wlepie jak Cie to interesuje.
Napisano

na dole z lewej widać szwędających sie ludzi - tam na plaży na brzegu leżała zagrzebana monetka :) .. btw.. chyba wygrałbym konkurs na najpiękniejszą miejscówkę ;)

Napisano

... i widoczek twierdzy w stronę otwartego morza. Pewnie na dole pod twierdza w morz sporo na dnie leży róznych fancików - pewnie sporo rzeczy wylatywało przez mury do morza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie