Skocz do zawartości
  • 0

Do czego to mogło służyć?

woojec

Pytanie

Napisano

Wygląda jak dwustronna łyżeczka, jedna mniejsza a druga większa, wykonana z mosiądzu. Dł. narzędzia - 12cm.
Jeśli ktoś wie, co to za przyrząd, to proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
- woojec -

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To na pewno łyżeczka odlewnicza do gładzenia wgłębień form piaskowych. Kolega ma zakład odlewniczy i ogrom takich róznych łyżeczek, szpachelek itp.
Napisano
Trochę nie bardzo, ponieważ ten przedmiot jest wielkości łyżeczki do herbaty a wykopałem to, razem z fragmentami oporządzenia niemieckiego żołnierza.
- woojec -
Napisano
Witam
Coś identycznego (mosiężne i z materiału porcelanopodobnego") widziałem kiedyś w starej aptece, służyło do dawkowania" różnego rodzaju proszkowych" lekarstw bądź ich składników.
Pozdrawiam
Napisano
Przychylał bym sie bardziej w kierunku łyżeczki aptekatskiej.Osobyście cos podobnego używałem na laboratorjach w szkole do dawkowania substancjii chemicznych podczas ważenia.Byc może trafiłes na ekwipunek sanitarjusza, lekarza lub weterynarza.
pozdrawiam!!!
Napisano
Może masz i rację.
Te łyżki " są różnej wielkości , więc mogły służyć do odmierzania czegoś tam.
Pozdr.
-woojec -
Napisano

Wygląda jak dwustronna łyżeczka, jedna mniejsza a druga większa, wykonana z mosiądzu. Dł. narzędzia - 12cm.
Jeśli ktoś wie, co to za przyrząd, to proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
- woojec -

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie