Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacja cukiernicy

Gość alesz

Pytanie

Napisano
Witam i mam prośbę w identyfikacji Cukiernicy skrzynkowej.
Jest to wysokiej jakości plater, bardzo ładnie zdobiony.
dwie podstawki są w kształcie aniołków ze skrzydełkami, dwie następne to podstawki połączone z uchwytami gdzie na uchwytach jest głowa lwa.
Oznaczenia to SE MET FH 37
Bardzo proszę o pomoc!
Posiadam zdjęcie cukiernicy ale nie wiem jak je dołączyć.
Leszek

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam po dziadku przedwojenną papierośnicę na której wybita jest cecha met" oznaczająca, że jest to wyrób wykonany z pośledniejszego metalu a nie kruszcu szlachetnego. 37 na niemieckim czymś wojskowym w 99% oznaczałoby rok produkcji a w tym przypadku trudno powiedzieć.
Pozdrawiam
Napisano
a tak przy okazji tematu-gdzie w sieci mozna znalezc wykaz znakow probierczych?
JMS
Napisano
dwie podstawki są w kształcie aniołków ze skrzydełkami, dwie następne to podstawki połączone z uchwytami gdzie na uchwytach jest głowa lwa.
Bardzo proszę o pomoc!
Posiadam zdjęcie cukiernicy ale nie wiem jak je dołączyć.
Leszek
Napisano

Dodam te zdjęcia z mojego konta. Poniżej tekst uzupełniający.

Zdjęcie cukiernicy  nie jest moje a różni się od mojej tylko szerokością paska ozdobnego (w mojej jest węższy) oraz innymi biciami.
Bardzo proszę o pomoc!
Z pozdrowieniami
Leszek

Napisano

Przy okazji przypominam że aby dodać samodzielnie zdjęcie do forum, wystarczy się zarejestrować.
Dokładne informacje na ten temat zamieszczę dzisiaj wieczorem na forum.

Napisano
Na moje oko jest to powojenny wyrob warszawskiej fabryki platerow Hefra( Henneberg+fraget).Model ten czesto pojawia sie na gieldach staroci i na allegro.
Napisano
Tyle ze w opisach i ofertach podawana jest jako oryginalny plater z przełomu XIX/XX W.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie