Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Witam wszystkich. Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót. FL.H.KDTR Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur
Gość Napisano 18 Grudzień 2002 Napisano 18 Grudzień 2002 Sądzę, że jest tak jak pisał przedmówca. A blaszka ta mogła być dołączona do plomby w celu identyfikacji skrzyni (w obrębie jednostki) do ktorej była dołączona.
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Napisano 20 Grudzień 2002 Moim skromnym zdaniem to element identyfikacji klucza do zamka w drzwiach i najprawdopodobniej pochodzi z budynków tego właśnie lotniska.W każdej instytucji klucze opatrzone są różnego rodzaju blaszkami, breloczkami itd. - Niemcy, jako naród praktyczny i pragmatyczny z pewnością stosowali tam ten sam system.
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Napisano 20 Grudzień 2002 Ten skrót pochodzi od słów: FLieger Horst KOmmendantur czyli komendantura lotniska. Był on również stosowany na nieśmiertelnikach (może jest to fragment nieśmiertelnika?)-Masz możliwość wrzucenia lepszego zdjęcia? Pozdrowionka
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Napisano 20 Grudzień 2002 Oczywiście zapomniałem, że zdjęcie jest zlinkowane :-(( Czasem człowiek jest zmęczony... Zgadzam się z przedmówcą, że może być to przywieszka do klucza. Przy okazji: Luben=Lubień.
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Witam wszystkich. Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót. FL.H.KDTR Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Witam!Nie sądzę, żeby to był nieśmiertelnik ale na wszelki wypadek zajrzyj na stronkę: www.wehrmacht.punkt.pl/emskrotyNiektóre skróty tam są.Darz dół
Gość Napisano 22 Grudzień 2002 Napisano 22 Grudzień 2002 Będę upierał się przy swojej wersji=Lubień. Żródło: słownik nazw miejscowości na iemiach odzyskanych" tzw. słownik Rosponda. Istnieje oczywiście możliwość, że nazwa miejscowości uległa modyfikacji, z tym nie polemizuję.
mosin Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 Mam coś podobnego (żeton z dziurką), ale z napisem WUMAG (nazwa zakładów) i numerem. Blaszka jest identyczna - ale u Ciebie nie ma numeru. Może to jednak część nieśmiertelnika?
mosin Napisano 30 Grudzień 2002 Napisano 30 Grudzień 2002 ooooo, faktycznie jest!!!przepraszam za ignorancję - nie przyjrzałem się zdjęciu...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Napisano 24 Grudzień 2002 Jak już to Luben - Lubiń ( w dodatku górniczy) (później powstał Lubin)Z pozdrowieniamiLeszek
Pytanie
Gość
Witam wszystkich.
Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót.
FL.H.KDTR
Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.