Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Share Napisano 16 Grudzień 2002 Witam wszystkich. Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót. FL.H.KDTR Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Grudzień 2002 Share Napisano 18 Grudzień 2002 Sądzę, że jest tak jak pisał przedmówca. A blaszka ta mogła być dołączona do plomby w celu identyfikacji skrzyni (w obrębie jednostki) do ktorej była dołączona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyn Napisano 18 Grudzień 2002 Share Napisano 18 Grudzień 2002 Dzięki za te cenne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Share Napisano 20 Grudzień 2002 Moim skromnym zdaniem to element identyfikacji klucza do zamka w drzwiach i najprawdopodobniej pochodzi z budynków tego właśnie lotniska.W każdej instytucji klucze opatrzone są różnego rodzaju blaszkami, breloczkami itd. - Niemcy, jako naród praktyczny i pragmatyczny z pewnością stosowali tam ten sam system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Share Napisano 20 Grudzień 2002 Ten skrót pochodzi od słów: FLieger Horst KOmmendantur czyli komendantura lotniska. Był on również stosowany na nieśmiertelnikach (może jest to fragment nieśmiertelnika?)-Masz możliwość wrzucenia lepszego zdjęcia? Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Grudzień 2002 Share Napisano 20 Grudzień 2002 Oczywiście zapomniałem, że zdjęcie jest zlinkowane :-(( Czasem człowiek jest zmęczony... Zgadzam się z przedmówcą, że może być to przywieszka do klucza. Przy okazji: Luben=Lubień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Share Napisano 16 Grudzień 2002 Witam wszystkich. Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót. FL.H.KDTR Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Share Napisano 16 Grudzień 2002 Witam!Nie sądzę, żeby to był nieśmiertelnik ale na wszelki wypadek zajrzyj na stronkę: www.wehrmacht.punkt.pl/emskrotyNiektóre skróty tam są.Darz dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vercyn Napisano 22 Grudzień 2002 Share Napisano 22 Grudzień 2002 Sprostowanie Luben=Lubin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Grudzień 2002 Share Napisano 22 Grudzień 2002 Będę upierał się przy swojej wersji=Lubień. Żródło: słownik nazw miejscowości na iemiach odzyskanych" tzw. słownik Rosponda. Istnieje oczywiście możliwość, że nazwa miejscowości uległa modyfikacji, z tym nie polemizuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosin Napisano 30 Grudzień 2002 Share Napisano 30 Grudzień 2002 Mam coś podobnego (żeton z dziurką), ale z napisem WUMAG (nazwa zakładów) i numerem. Blaszka jest identyczna - ale u Ciebie nie ma numeru. Może to jednak część nieśmiertelnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosin Napisano 30 Grudzień 2002 Share Napisano 30 Grudzień 2002 ooooo, faktycznie jest!!!przepraszam za ignorancję - nie przyjrzałem się zdjęciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alesz Napisano 24 Grudzień 2002 Share Napisano 24 Grudzień 2002 Jak już to Luben - Lubiń ( w dodatku górniczy) (później powstał Lubin)Z pozdrowieniamiLeszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Gość
Witam wszystkich.
Na terenie miejscowego lotniska, wykopałem aluminiową blaszkę. Jest na niej wybity zagatkowy skrót.
FL.H.KDTR
Proszę o pomoc w identyfikacji. Mam pewna przypuszczenia co do ostatniego członu: KDTR-Kommandatur
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.