Skocz do zawartości

Poszukujący na Modlinie !

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukiwawcza Braci !
Rozmawiałem dzisiaj z właścicielem jednego z pól poniżej Korony Utrackiej Twierdzy Modlin. Po prostu spytałem się czy nie ma nic przeciwko temu abym sobie trochę pokopał na jego włościach (uważam że powinno sie tak robić z czystej przyzwoitości).Fasio się zgodził ale opatrzył to stosownym komentarzem który posłużył do opisania nieniejszego apelu.

Panowie !
nie wjeżdżajcie samochodami na pola, nie szperajcie po zasianych polach, zakopujcie dołki i ogólnie nie róbcie trzody.
Apel się tyczy oczywiście tylko tych, którzy poczują się jego adresatami (bowiem zdaję sobie sprawę, że wspomniane Forum odwiedzają ludzie, którzy dawno już zeszli z drzewa").

W skrócie rzecz ujmując powiedział, że on i jego polowi sąsiedzi w zasadzie nie mają nic przeciwko hordom poszukiwaczy oby odbywało się to w garnicach przyzwoitości.
Jednak w okresie wiosenno - letnim poszukiwania w rejonie uprawianych pól winny być zaniechane.

Proszę o komentarze .

P.s. z racji braku czasu ( 40 min) i braków w wyszkoleniu w obsłudze sprzętu wyniki zerowe. Kilka odłamków. Jutro też tam pojadę .
Napisano
Najlepiej kopać późną jesienią, kiedy pola są po oraniu, a jeszcze nie obsiane oziminą (sorry jak coś przekręciłem, ale nie jestem rolnikiem). A pola pod Modlinem bywają ciekawe - niektóre z nich to byłe wysypiska forteczne, albo gruzowiska - wywożono tam gruz i inne śmiecie wymiecione z obiektów Twierdzy po wojnie. Guziki, plomby, kawałki porcelany, monety, nawet odznaki z palonych mundurów. Ciekawe rzeczy na tych polach wychodziły, nawet carskie odznaki pułkowe.
Pozdrawiam!
daniel
Napisano

ja na modlinie szukalem tylko raz, tej jesieni, i uwazam ze dolki tam sie kopie i tak plytkie, wiec chyba nie trudno je potem zasypac, noga zagarnac ziemie, ktora sie wczesniej wyrzucilo

no a chodzenie po obsianym, to zbrodnia, co niektorzy u mnie juz szpadlem dostali :-)

oto moje efekty z modlina, jeden weekend

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie