Raned Napisano 29 Listopad 2004 Autor Napisano 29 Listopad 2004 Nie jest to mój wynalazek, wiedziałem o tym już wcześniej z forum Tesoro. Obecnie jest już opisane w instrukcji do Ciboli i Vaquero.Ustawienie to zwiększa zasięg i czułość wykrywaczy.Wykrywacz musi posiadać regulację tonu wiodącego progu".Ustawienie to dotyczy pracy w trybie dyskryminacji i polega na ustawieniu pokrętła THRESHOLD" w najwyższym położeniu. Nie można używać trybu All Metal ani Pinpoint.Wykrywacze mające dostrojenie do gruntu należy dostroić konwencjonalnie i następnie po przełączeniu w tryb dyskryminacj podkręcić ton wiodący do maksimum.W praktyce można uzyskać parę centymetrów na przedmiot wielkości monety. Ciekawy jestem opinii osób, które spróbowały.
Fendziu Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Widziałem taki numer u kumpla , on ma coprawda przedpotopową wykrywkę samoróbkę ale podbijał zasięg podobnie . Jego sprzęt jest podobny do Smętka jeśli chodzi o parametry ale po podkręceniu spokojnie wycinał monetkiz boratynkami włącznie
608 Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Witam.Dzisiaj szukałem moim ELDORADO na takich ustawieniach bez pozytywnych efektów. Teren mocno zaśmiecony drobnym żelaztwem, wykrywka wyła pikała i wariowała tak że nie wiedziałem co mam pod cewką.Reasumując może i takie ustawienia mają sens ale trzeba by było pochodzić na takich ustawieniach jakiś czas żeby wiedzieć jak zachowuje sie wykrywka w danych przypadkach detekcji.pozdrawiam.marek
b92 Napisano 30 Listopad 2004 Napisano 30 Listopad 2004 Na silver sabre umax ten patent działa ok. Jak ktoś ma wprawę to nawet nie trzeba zmniejszać pokrętło przy pinpoincie.A tak przy okazji czy komuś udało się kiedykolwiek ustawić czułość na więcej niż 10 ???
Raned Napisano 3 Grudzień 2004 Autor Napisano 3 Grudzień 2004 Uwaga: Takie dostrojenie nie działa w przypadku Tejona, który ma 2 dostrojenia do progu; zewnętrzne dla All Metal i wewnętrzne dla trybu dyskryminacji.608 niefortunnie wybrałeś miejsce próby to raz, a dwa trzeba było zmniejszyć czułość, aby wykrywacz był stabilny. Możesz spróbować w powietrzu.
608 Napisano 3 Grudzień 2004 Napisano 3 Grudzień 2004 Witam właśnie przyszedłem z terenu i w nie zaśmieconym terenie rewelacja. Na przeszukanym parę razy polu w podobnych warunkach (wilgotność gleby i wysokość trawy) w ciągu 30 minut 6 monetek :-).Czułość miałem trochę poza 10 i zero niestabilnośći wykrywki.Pozdrawiam
SZZ Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 Witam,A co w sytuacji, jeżeli poszukiwacz się zapomni i przełączy z dyskryminacji na ALL METAL - przy dokładnym namierzaniu obiektu. Jeżeli jest to duże żelastwo (w moim Cortesie identyfikowane jako sil. coin cu cent ID 95)- czy poza ogłuchnięciem niczym innym groźnym to nie grozi?Pozdrawiam,SZZ
Raned Napisano 6 Grudzień 2004 Autor Napisano 6 Grudzień 2004 Nie należy przełączać na All Metal, a gdy chcemy sprawdzić dostrojenie trzeba niestety zmniejszyć próg".żelastwo jest rozpoznawalne po dźwięku, mniejsze żelastwo daje obcięty" dźwięk a duże szeroki sygnał; obciętego nie należy kopać a szerokie sprawdzić bo może to być coś dobrego.
SP17 Napisano 6 Grudzień 2004 Napisano 6 Grudzień 2004 Witam. Potwierdzam, że i w DeLeonie to podkręcenie sprawdza się. Przynajmniej w powietrzu. Jednak mam inny problem. Przy ustawieniu na dyskryminacji nawet kawałki żelastwa ( brony, plaskowniki i inny szmelc)dają sygnał jak miedź i srebro - czyli wyraźny i z Id 95!!. Czy to jakiś feler czy tak ma być? Ale po co wtedy dyskryminacja? Po wykopaniu sygnał jest wlasnie przerywany(ucinany) lub go nie ma
Raned Napisano 7 Grudzień 2004 Autor Napisano 7 Grudzień 2004 Jeżeli używasz słuchawek, to moja odpowiedź jest jak poprzednio, większe ferromagnetyczne rozpoznać można po dźwięku, który jest zdecydowanie inny niż w przypadku kolorowych. Spróbuj zabawić się przy odczycie 95 w przepowiadanie co będzie, uprzednio namierzając przedmiot z różnych kierunków i wsłuchując się w jakość dźwięku. Pierwszą wskazówką, że jest to nieduży ferromagnetyk będzie czasami brak dźwięku przy przemieceniu z jakiegoś kierunku i krótki obcięty" dźwięk. Metal kolorowy w tym mniej pożądane aluminium daje zupełnie inny dźwięk. Duże żelazne dające szeroki solidny dźwięk radzę zawsze wykopywać, w przeciwnym wypadku można wiele stracić, chociaż w większości będą to lemiesze, garnki i wiadra.
SZZ Napisano 7 Grudzień 2004 Napisano 7 Grudzień 2004 Witam,czasami niestety także może to być granat obronny z września '39, niewybuch pocisku artyleryjskiego dużego kalibru lub sowiecki granat moździeżowy z ebonitowym zapalnikiem!Pozdrawiam;-)SZZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.