Skocz do zawartości

Polski sprawny Spitfire?

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Wczoraj tj. w środę około północy oglądałem w Discovery Sci-Fi film dokumentalny o latających, sprawnych i oryginalnych samolotach z okresu II wojny światowej. Były tam min. Spitfirey i Me-109. I tu sensacja!!! Jeden ze sprawnych Spitfirow miał na kadłubie z przodu polską szachownicę! Zanotowałem też jego kod literowy, ale karteczkę z tym numerem zgobiłem (podam wam później). Może ktoś mnie oświeci co to za samolot lata w polskich barwach i skąd pochodzi???? Na świecie jak okazuje istnieje 80 sprawnych Spitfireów!
POZDR
Napisano
Witam
i z gory przepraszam za bledy.Przed kilku laty na air show w Radomiu lub Guraszce tez byl Spitfir w polskim malowaniu ale jego wlasciciel pomalowal tak swoj samolot na specialne zyczenie organizatorow.Nie wiem czy to byl ten sam widziany przez Pana.
Pozdrawiam
Marcin Jagoda"
Napisano
Z posiadanych informacji wiadomo mi ,że wszystkie latające Spitfire są egzemplarzami przemalowanymi w polskie barwy , ale nie latajacymi w polskich dywizjonach ( podobnie jak Spitfire z muzeum w Krakowie, który niestety nie jest egzemplarzem latąjącym). Na pocieszenie podam ,że w muzeach i kolekcjach na świecie jest z kolei kilka Spitfire , które latały w polskich dywizjonach, ale zostały przemalowane w inne barwy, może któryś z nich jest latający.

Pozdrawiam Merlin
Napisano
Spitfire który przyleciał parę lat temu do Gurasztki zmienia swoje barwy chyba kilka razy w roku , bo jeszcze tego samego roku latał w barwach dywizjonu czechosłowackiego , a ten z krakowskiego muzeum lotnictwa był kanadyjski
dobre 4 lata temu , może dalej ( musze pogrzebać w literaturze ) ktos w Anglii zabrał sie za remont Spitfira V bodajże z 306 dywizjonu toruńskiego - oryginalnego , być może to ten , ale trudno powiedzieć , o innych polskich Spitfirach nie słyszałem
z polskich samolotów w anglii jest jeszcze Hurricane i Defiant - oba oryginalne
Napisano
Spitfire który latał w polskim dywizjonie - nie wiem w któym - jest w muzeum we Włoszech (Vigna di Vale); ale w innym malowaniu i raczej nielot.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie