bolas Posted December 10, 2002 Author Share Posted December 10, 2002 Witam wszystkich !Mam kika pytań które mi od dłuższego czasu siedzą w głowie. Dotyczy ona kbk Mosin uzywanych w WP do 1939 roku. Jak pewnie część z Was wie w latach 1923 - 1927 część z posiadanych przez wojsko zasobów rosyjskich kb Mosina dostosowano do 7,92 mm amunicji Mausera. Jedna z przeróbek była w wypadku znaczenego zużycia wymiana lufy na nową polskiej produkcji - i tu mam pytanie jak taka lufa wyglądała ? Czy ktoś to wie ? Czy była taka sama jak np w kbk wz.98 i innych polskich mauserach ? Czy ktoś dysponuje jakimis fotkami takiego sprzetu ? Interesuje mnie także jak wyglądały przyrządy celownicze w tych kbk (bo je też zmodyfikowano) = podobnie zamek i pudełko magazynka. Jeżeli ktoś sysponuje jakimiś fotkami z góry prosiłbym o podesłanie mi ich na maila oraz ewentualnie podanie jakis namiarów sieciowych. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 11, 2002 Share Posted December 11, 2002 Przejdź się do muzeum - róg Gdańskiej i Legionów - Muzeum Tradycji Niepodległościowych i tam w dziale roń" w gablotce jest takie cudo. Są też Arisaki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 11, 2002 Share Posted December 11, 2002 na MTNiepodl? byłem tam juz raz i nie zauważyłem że to polska przeróbka ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted December 11, 2002 Share Posted December 11, 2002 ja mam dziwna lufe od mausera, znaczy z mauserem ona byla, bez szczerbinki wogole, i jest krotsza, jakby ucieta za muszka. nie ma zadnych bic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 12, 2002 Share Posted December 12, 2002 Wg mnie i jak pamiętam tak głosi podpis. W ogóle jest tam dużo broni i trudno wszystko wyłapać. Lufę miał chyba polską. Zresztą w muzeach jest ten problem, że się widzi w sumie dwuwymiarowo, a trudno, żeby ci dali broń do łapy, bo po iluś tam takich pokazach zostałyby szczątki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 12, 2002 Share Posted December 12, 2002 Muzeum Niepodległości w Łodzi to niezły fenomen...W dawnych czasach ubiegłego stulecia (chyba w 1993 r.) zorganizowano tam wystawę okolicznościową z okazji święta 11 listopada. W jednej z gablot wystawiono broń, jaką niby miało się posługiwać WP w pierwszych latach po I WŚ. Wśród kilku karabinów był także amerykański Garand M1 bez kolby i łoża (!!!).Kustosz (czy też przewodnik) był szczerze zdziwiony i nie bardzo wiedział o co mi chodzi, kiedy zwróciłem mu na to uwagę.Dałem sobie po tym spokój i nie wspominałem już o innych kwiatkach (np. orzełek wz.19 podpisany jako wz.17)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.