Skocz do zawartości

polski karabinek wz.91/98/25

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich !
Mam kika pytań które mi od dłuższego czasu siedzą w głowie. Dotyczy ona kbk Mosin uzywanych w WP do 1939 roku. Jak pewnie część z Was wie w latach 1923 - 1927 część z posiadanych przez wojsko zasobów rosyjskich kb Mosina dostosowano do 7,92 mm amunicji Mausera. Jedna z przeróbek była w wypadku znaczenego zużycia wymiana lufy na nową polskiej produkcji - i tu mam pytanie jak taka lufa wyglądała ? Czy ktoś to wie ? Czy była taka sama jak np w kbk wz.98 i innych polskich mauserach ? Czy ktoś dysponuje jakimis fotkami takiego sprzetu ? Interesuje mnie także jak wyglądały przyrządy celownicze w tych kbk (bo je też zmodyfikowano) = podobnie zamek i pudełko magazynka. Jeżeli ktoś sysponuje jakimiś fotkami z góry prosiłbym o podesłanie mi ich na maila oraz ewentualnie podanie jakis namiarów sieciowych. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pomoc.

Napisano
Przejdź się do muzeum - róg Gdańskiej i Legionów - Muzeum Tradycji Niepodległościowych i tam w dziale roń" w gablotce jest takie cudo. Są też Arisaki.
Pozdrawiam
Napisano
na MTNiepodl? byłem tam juz raz i nie zauważyłem że to polska przeróbka ...
Napisano
Wg mnie i jak pamiętam tak głosi podpis. W ogóle jest tam dużo broni i trudno wszystko wyłapać. Lufę miał chyba polską. Zresztą w muzeach jest ten problem, że się widzi w sumie dwuwymiarowo, a trudno, żeby ci dali broń do łapy, bo po iluś tam takich pokazach zostałyby szczątki.
Pozdrawiam
Napisano
Muzeum Niepodległości w Łodzi to niezły fenomen...
W dawnych czasach ubiegłego stulecia (chyba w 1993 r.) zorganizowano tam wystawę okolicznościową z okazji święta 11 listopada. W jednej z gablot wystawiono broń, jaką niby miało się posługiwać WP w pierwszych latach po I WŚ.
Wśród kilku karabinów był także amerykański Garand M1 bez kolby i łoża (!!!).
Kustosz (czy też przewodnik) był szczerze zdziwiony i nie bardzo wiedział o co mi chodzi, kiedy zwróciłem mu na to uwagę.
Dałem sobie po tym spokój i nie wspominałem już o innych kwiatkach (np. orzełek wz.19 podpisany jako wz.17)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie