Skocz do zawartości

Rozkopał grób

Rumburak

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest wam znana historia, bo nie wiem czy już nie było na forum: PAP podał to dziś

Mieszkańca Wrocławia, podejrzanego o splądrowanie i okradzenie zbiorowej mogiły żołnierzy niemieckich,
zatrzymali policjanci ze Strzelec Krajeńskich (Lubuskie). Grozi mu kara do 8 lat więzienia - poinformował PAP we wtorek Andrzej Kulesza z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp.
Zrabowane z mogiły w okolicach Dobiegniewu militaria, 40-letni mężczyzna usiłował sprzedać na internetowych aukcjach. Informację o tym, że zdewastowano mogiłę ze szczątkami żołnierzy niemieckich z okresu II wojny światowej, policjanci otrzymali w ubiegłym tygodniu. Dzięki współpracy z Niemieckim Związkiem Opieki nad Grobami Wojennymi ustalono, że na jednej z internetowych aukcji ktoś oferuje tzw. nieśmiertelniki (blaszane
identyfikatory) oraz charakterystyczne hełmy żołnierzy niemieckiej 9. Dywizji Spadochronowej. Za 8 hełmów i 5 ieśmiertelników" mężczyzna żądał kilkunastu tysięcy złotych. Policjanci, pod pozorem zakupu całości oferowanych militariów, umówili się z ich sprzedawcą. Okazał się nim Adam S., mieszkaniec Wrocławia od lat zajmujący się poszukiwaniami elementów umundurowania, odznaczeń i innych militariów. W jego mieszkaniu
znaleziono też mapy, jakimi posługiwał się, planując nielegalne wykopaliska.

• Odpowiedzi 160
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
ciekawe czy coś mu udowodnią ?? Powie że fanty i mape kupił na giełdzie staroci i co??. Chyba że mają jakieś mocne argumenty , ciekawe jakie. A swoją drogą te hełmy dość długi czas były i na allegro i na giełdzie we Wrocławiu (sądze że to te , nieczęsta okazja i ilość)i może zakuły kogośw oczy.

witam. Chyba nawet przeglądałem te aukcje na allegro. Nigdy niewiadomo co wypłynie na forum. Swoją drogą to dobrze,że ktoś wyłapuje takich poszukiwaczy". Podejrzewam iż to jest dopiero przysłowiowy wierzchołek góry lodowej niestety. pozdr dla prawdziwych poszukiwaczy wz1977

Jaca taki jestes ciekawy? Czy niewidziales na stronie Bjara dopisku aznaczam, że ŻADNA z połówek nieśmiertelników nie pochodzi z rozkopywania grobów! Wszystkie znaleziono luzem bez szczątków ludzkich!" Zrzera cie zazdrosc ze tak mu zyczysz? Znam Michala i wiem ze nigdy niezrobil by takiej rzeczy jak rozkopywanie grobow!

Piorek broń mnie Panie Boze zebym zakfalifikował Bjara do kategorii kryptodreptów i grobokopów.Nie to miałem na mysli.Pisząc o Bjarze stwierdziłem tylko ze ma ładny zbiór a nie że rozkopuje groby.Ale facio z Wrocławia jest podejrzany bo posiadał.Napisałem tylko ze na podstawie posiadania mozna teraz każdego pociągnać za konsekwencje.A Bjar ma ich kilka wiec chwała Bogu że Bogu dzieki bo gdyby nie daj Boże to niech Bóg broni.osobiście owszem zazdroszczę mu kolekcji bo jest si(ta kolekcja).
A gdyby jednak ciągali to cebulę moge podesłać i krem przeciw opalaniu w kratkę.
Pozdrawiam i sory za zamieszanie ale nie to miałem na myśli.

A czego się spodziewał,
że medal dostanie za rozkopanie oznaczonej mogiły!!!!!!!!!!!!!

co innego jest znaleźć żołnierza w lesie a co innego splądrować oznakowaną mogiłę z 15 żołnierzami a ich rzeczy sprzedawać na bazarku!!!!!

powinniśmy piętnować takie przypadki bo przez takich kolesi" środowisko poszukiwaczy ma coraz gorszą sławę!!!

Niezłe teksty, gratuluje!!!!!
A jesli mogiła była nieoznaczona??????
Czy nie jest tak że każdy z was, chodzacy z wykrywaczem po cichu nie ma nadzieji że trafi na mogiłke bo głównie tam można znalezc ciekawe fanty.
Ja sam nie kopię, bo nie satysfakcjonują mnie stany fantów wyciagnietych z ziemi (z małymi wyjątkami).
Popatrzcie na temat Mój pierwszy żołnierz" czy cos takiego.
Ciekawe który z was,o nieskazitelni, przerwałby kopanie i zostawił hełm lub blachę, po znalezieniu szczątków ludzkich w dołku?
Jasne, zabieracie hełm, blachę, odznaki itp. i kulturalnie zakopujecie szczątki, i on zrobił tak samo.
Wielu z was mogłoby sie znaleźć na jego miejscu.

jest pewna dość istotna różnica. rozkopanie oznakowanej krzyżem, zadbanej mogiły nie można równać ze znalezieniem szczątków żołnierza w jakimś zawalonym zapomnianym okopie.
to pierwsze to hieniarstwo, to drugie to wyjaśnienie losów jakiegoś zaginionego człowieka (oczywiście jeśli się powiadomiło odpowiednie organizacje). co do fantów to zwrotowi podlegają tylko pamiątki rodzinne żołnierza, militarne fanty nie interesują organizacji zajmujących się tymi sprawami.

Lewy" święte słowa.
Nikt nie wie jak było ale już na gościu psy wieszają , nic mu nie udowodniono. A dopuki nie udowodnią winy doputy jest niewinny. A inna sprawa że niektórym tak typowo polsko żal dupe ściska że to nie oni wykopali". Nie znając wszystkich faktów nie nam oceniać gościa. A kto wie czy go ktoś zazdrosny ze środowiska" nie podpieprzył koloryzując przy tym na użytek policji.

może dolnośląskie środowisko kopaczy wypowie się n/t tego wieloletniego" poszukiwacza. w końcu jesteśmy dość ścisłą grupą ludzi i większość z nas się zna. zna ktoś osobiście tego typka ?

Na początku zaznaczam że nie bronię hien itp osobników.Tylko ze po Waszych wypowiedziach można sie zorientować ze wyrok już zapadł.W związku z tym mam parę pytań.
1Jak napisał Lewy jeszcze niedawno wielu gratulowało trafienia.Skoro tak to czemu teraz na nim psy wieszacie?
2Jezeli wiedzieliście ze to z oznaczonego grobu to czemu szum jest dopiero teraz?
3Jak traktowac gościa który wykopuje facecika zabiera hełm blachę oraz inne rzeczy(w tym osobiste) a reszta do dołka.
4Jak traktowac gościa który wrzuca blachę na forum identyfikacja?(skąd pewnosć ze znalazł sama blachę a nie z właścicielem?
5Jeżeli zapewnienia goscia z pkt 4 traktujemy poważnie to może wstrzymac sie z opiniami dopóki sprawa sie nie wyjasni albo Facio sam nie zabierze głosu w tej dyskusji.
6 Jezeli pkt 5 odpada to moze wszyscy posiadacze blaszek udadzą się na Policje i złoża na siebie donos bo można domniemać pochodzenie blach.
W informacji na początku(chyba ze ktoś niedoczytał) pisze wyrażnie ze Facio jest podejrzany.
Poczekajmy spokojnie na werdykt własciwych organów bo jezeli Facio rzeczywiscie splądrował oznaczoną mogiłę to trza z nim jechac ale jezeli odkrył miejsce pochówku nieoznaczone lub kilka grobów to co bedzie? Czy szanowni koledzy pospieszą z przeprosinami?
Pozdrawiam

dokładnie tak, sprawa wieloznaczna moralnie i do tego nie wiadomo czy rzeczy są z grobu i dlatego pisałem jak to ma być udowodnione.
Jednak problemów jest wiele:
- grób oznaczony, czy nie
- pojedyńczy, czy zbiorowy
- ekshumacja, czy plądrowanie (i czy jest granica)
- czy wykopane, czy zbeszczeszczone, rozrzucone szczątki
- czy lepiej aby rzeczy zgniły, czy trafiły do kolekcji
- czy dla zysku, czy dla idei (czy też obu na raz)

Z jednej strony hieny cmentarne, z drugiej w muzeach sa rzeczy z grobów np egipskich, czy urny z prochami.

Tutaj jednak mamy i wątek polityczny: Niemiecki Związek Opieki nad Grobami Wojennymi, przy aktualnym układzie typu odszkodowania i reparacje to też zapewne wpływa na całość.

Jak na razie trzeba obserwować i zobaczyć jak to się rozwinie.

Mnie ciekawi, jak pisałem, w jaki sposób będzie udowadniane iż z grobu. W sumie to tak na prawdę nie wiemy co jest na aukcjach i bazarach, przywożone ze wschodu, czyli co wymagany certyfikat? A jak coś jest z ekshumacji z lat 45-70?

Pogmatwane strasznie i moralnie i prawnie.

W MWP swojego czasu były w gablotach hełmy wz 31(i nie tylko ale to pamiętam na 100% chyba też była broń)przy których opis był mniej wiecej taki Hełm polski wz 31 podniesiony z grobu w miejscowosci X".Czy to też hieny robiły?Albo o ile dobrze pamietam broń i oporzadzenie powstańcze przy którym było napisane ze pozyskane podczas ekschumacji.Myślę ze jednak trzeba spokojnie poczekac na wyjaśnienie tematu.
Pozdrawiam

jaca2003 a może widziałeś że MWP sprzedaje te zeczy na aukcji czy taz na bazarku,szlag mnie trafia jak porównuje się muzeum z hieną co chciał zarobic troszkę kaski na szczątkach. A co do mogiły czy ten gostek powiadomoł odpowiedni urząd że znalazł nieoznakowaną mogiłę , z tekstu wynika że nie, czyli grub był oznakowany,zreszta osobiście jak ja odkryłbym jakieś szczątki nic bym niewzioł no! przecież tam leży człowiek nie mnie go oceniac czy to jest niemiec ,czy innej nacji.

bocian1 akurat przykład nie za dobry niestety polskie muzea handlują . A jeżeli tak patrzymy to czym różni się rozkopanie grobu wyciągnięcie hełmów powiedzmy 10 i sprzedaż 8 od wykopania tego przez muzeum i wymiany 8 na coś innego??? Powtarzam nie znamy szczegółów nie wieszajmy na gościu psów. Ile było spraw w sądzie przeciwko poszukiwaczom -- kilka na pewno i większość skończyła się jednak na obaleniu zarzutów i wykazaniu braku dobrej woli i profesjonalizmu organów"

A mnie szlag trafia jak ktoś porównuje muzeum do prywatnych kolekcjonerów. Prywatni kolekcjonerzy dbaja o swoje zbiory!!!!!
Ten kolega nie kolekcjonuje, szuka dla szukania, a jak coś znajdzie to sprzedaje kolekcjonerom. To ze nie powiadomił nikogo, nie oznacza że mogiła była oznaczona. Ile procent kopaczy powiadamia urzedy o wykopanych szczątkach ludzkich?

Muzea handlują, kupują zabytki, wymieniają, płacą pensję.
Z mojego punktu widzenia to nie ma żadnej różnicy pomiędzy muzeum, a kolekcją prywatną. (no jest, bo muzeum jest najczęściej utrzymywana z moich podatków).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie