Skocz do zawartości
  • 0

Tablica ze smietnika koszarowego Kostrzyn

pol

Pytanie

Napisano

Witama , co moze powiedziec o tym znalezisku???Wypadło na smietniku na jednostce w Kostrzynie.Wiec moze to cos z wyposazenia saperów???Opis:tablica jest w kształcie koła , przecietego wzdłóż i składanego na zawiasach, wierzchnie warstwy, z kolorami wykonane z alu, podstwa , czyli spod, z metalu.Jak widac 2 kolorowe biało - czerwone.I tu własnie jest zagadka, dlaczego np , nie jedna strona czerwona, , druga biała, co mogło by oznaczac np, aktywne, nie aktywne, czy cos w tym rodzaju , tylko na kazdej połówce po 2 kolory???Nie bede sie takzał upierał, ze fant typowo niemiecki, gdyz , na smietniku było takze kilka rzeczy ruskich , ale był to znikomy procent.Srednica tego , po rozlózeniu to 20 cm.Jezeli wiecie co to moze byc , czyje moze to byc , lub gdzie było to umieszczane to prosze o pomoc

pozdro pol

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witama , co moze powiedziec o tym znalezisku???Wypadło na smietniku na jednostce w Kostrzynie.Wiec moze to cos z wyposazenia saperów???Opis:tablica jest w kształcie koła , przecietego wzdłóż i składanego na zawiasach, wierzchnie warstwy, z kolorami wykonane z alu, podstwa , czyli spod, z metalu.Jak widac 2 kolorowe biało - czerwone.I tu własnie jest zagadka, dlaczego np , nie jedna strona czerwona, , druga biała, co mogło by oznaczac np, aktywne, nie aktywne, czy cos w tym rodzaju , tylko na kazdej połówce po 2 kolory???Nie bede sie takzał upierał, ze fant typowo niemiecki, gdyz , na smietniku było takze kilka rzeczy ruskich , ale był to znikomy procent.Srednica tego , po rozlózeniu to 20 cm.Jezeli wiecie co to moze byc , czyje moze to byc , lub gdzie było to umieszczane to prosze o pomoc

pozdro pol

Napisano

oto mój lizak druga strona póżniej...dotychczas spotkałem się ze stwierdzeniem że moze to byc coś z lotniska lub artyleryjskie,w każdym razie na 100% niemieckie..aha zdjęcie jest odwrócone...u góry powinien byc kolor czerwony na dole zas biały...

Napisano

i oto druga strona....kamuflaż świadczy raczej o tym że był to lizak wykorzystywany w warunkach frontowych...oczywiście łamany na pół... może w końcu jakas mądra głowa rozwiąże i moją zagadke:)
serdecznie pozdrawiam

Napisano
the_tuna wtglada na to ze to to samo, tylkom twoje w duzo lepszym stanie.No ale teraz to przynajmniej wiem, ze to napewno niemieckie , wielkie dzieki za pomoc chłopaki

pozdro pol
Napisano
witaj
niedawno też taką znalazłem,jest wykonan z aluminium dokładnie to samo malowanie,składana na pół ,była na pewno formą lizaka ,z drugiej strony kamuflaz nałożony w warunkach polowych pistoletem..tzn piaskowy-zielony..jutro zamieszcze fotki swojej
pozdr chinczyk
Napisano
Być może jest to tabliczka do oznakowania przejść w polach minowych-czerwono,biała strona skierowana w stronę wojsk własnych .Podobnych używa się obecnie w WP
Napisano
no dobra w koncu dotarłem:)
więc jest tak jak myślałem...zamieszczam link
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H19149.html
serdecznie pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie