Skocz do zawartości
  • 0

Kilka łuseczek-zagadek dla mnie

Sebek

Pytanie

Napisano

Witam
Jako że sezon się chyba skończył zerknąłem do moich
znalezisk łuskowych i tych kilka sztuk stanowi dla mnie
zagadkę-ktoś się orientuje od czego mogą być?
Z góry mówie że te dwa czubki są improwizowane, być może
wcale nie powiiny być obłe:)
Pozdrawiam
Sebek

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 3 pierwszy z lewa mi wygląda na mośka. 3 z lewej to zwłoki włoskiego carcano - nie wiem, czy dobrze piszę...
daj fotkę całości tego domniemanego mosinka z 4, ale wydaje mi się, że to nie mosiek. Obłe czubki miały nie tylko mosinki.
pozdr. wons
Napisano

Na 3 pierwsze zwłoki z lewej to raczej nie mosiek-dla porównania łuska od mośka, średnica troszkę mniejsza, na dole numer: S.2-18, na górze chyba P A...

Napisano

Co do 4, to tylko takie zdjęcie mam-były robione w lesie i jak mówiłem nie było to moje znalezisko-wyglądają jak mośki z resztkami łódki...

Napisano
znalezisko kolegi" to nie Mosiek a Mannlicher.
http://www.zakee.ionichost.com/ -> Austro-Węgry -> 8x50R Mannlicher -> 3 od góry.
Pzdr
Napisano
jej... ubiegł mnie MK, a ja piszę nie widząc, że już wyjaśnione. I nie Mennlichera, tylko Mannlichera.
Pozdr. wons
Napisano
1 fotka od lewej 2*LeeEnefield .303, przedostatni włoski mannlicher-carcano 6,5mm, przed nim i ostani jest mauzer. Ostani mauzer to nie widzę bić, ale może być to wz1888 z zaokraglonym pociskiem.
2 fotka - LeeEnfieldy
Te wykopane 5 szt, to mannlichery, zalezy od bić, ale te jakoś mi wyglądaja na wegierskie z 2 wojny. Mannlichery są w ładowniku (do połowy, lub więcej łuski), nie łódce (obejmuje ona tylko kryzy)

To z S.2-18 to chyba jakaś mysliwska?
Napisano
Łuska mauzer ma następujące bicia: na górze 4, po bokach po przekątnej 18 i S67, czubek jest dołożony przeze mnie(akurat taki miałem, więc proszę sie nie sugerować tym że jest obły;)
Z ładownika Mannlichera zostało to, co widać na zdjęciu-zgadywałem że to łódka;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie