Skocz do zawartości

walki w Opolskiem

DAMIANO1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich! prośba do ludzi z opolskiego: Czy w rejonie Strzelec Opolskich były prowadzone jakieś działania wojenne? Gdzie mogę zdobyć materiały na ten temat? Czy dzialały tu grupy werwolfu? Sam jestem pasjonatem starych militariów, ale nie wykopałem niczego. To co mam (STAN IDEALNY : bagnet niemiecki w pochwie, kompas, menażka, album o raichswerze, łuska od 88 flak)to tylko pamiątki po dziadku ukryte na strychu ( dziadek był w wermachcie, walczył we Francji i tam dostał się do amerykańskiej niewoli).
Chętnie nawiążę kontakt z ludżmi z tego rejonu.
Napisano
W okolicy Strzelec nie za wiele - radziecka armia pancerna jadąc od strony Opola zmiatała wszystko po drodze i natykała sie włąściwie na luxne oddziały. Na waszym cmentarzu jest grób żołnierzy ze 100 Dywizji Strzelców przerzuconej z Węgier. Na Gigolińskiej spalony został T-34 (podobno przez Rudla, a na pewno przez jego jednostkę - byli wtedy w Starym Grodkowie). Spalenie miasta to inna historia.
Napisano
właśnie bo z głuchołaz to juz tylko kawałeczek do nysy jest...teren ten zamierzam odwiedzic wczesna wiosną:)nasłuchałem sie ostatnio i teraz spac nie moge hahahah
pzdr chiny

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie