DAMIANO1 Napisano 21 Listopad 2004 Autor Napisano 21 Listopad 2004 Witam wszystkich! prośba do ludzi z opolskiego: Czy w rejonie Strzelec Opolskich były prowadzone jakieś działania wojenne? Gdzie mogę zdobyć materiały na ten temat? Czy dzialały tu grupy werwolfu? Sam jestem pasjonatem starych militariów, ale nie wykopałem niczego. To co mam (STAN IDEALNY : bagnet niemiecki w pochwie, kompas, menażka, album o raichswerze, łuska od 88 flak)to tylko pamiątki po dziadku ukryte na strychu ( dziadek był w wermachcie, walczył we Francji i tam dostał się do amerykańskiej niewoli). Chętnie nawiążę kontakt z ludżmi z tego rejonu.
grenadier Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 W okolicy Strzelec nie za wiele - radziecka armia pancerna jadąc od strony Opola zmiatała wszystko po drodze i natykała sie włąściwie na luxne oddziały. Na waszym cmentarzu jest grób żołnierzy ze 100 Dywizji Strzelców przerzuconej z Węgier. Na Gigolińskiej spalony został T-34 (podobno przez Rudla, a na pewno przez jego jednostkę - byli wtedy w Starym Grodkowie). Spalenie miasta to inna historia.
woyta Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 A co ciekwego działo się w okolicy Głogówka, Racławic Śląskich, Prudnika czy Głuchołaz?pzdr woyta
the_tuna Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 właśnie bo z głuchołaz to juz tylko kawałeczek do nysy jest...teren ten zamierzam odwiedzic wczesna wiosną:)nasłuchałem sie ostatnio i teraz spac nie moge hahahahpzdr chiny
J-23 Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 może książka Od Sandomierza do Opola i Raciborza" H.Stańczyk coś pomoże. polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.