Skocz do zawartości
  • 0

niesmiertelnik

fedrunk

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć,
Moja wersja

32. Kompania Techniczna (Budownictwo Lądowe/Naziemne)

A tu troszkę o Kompaniach Technicznych:
http://www.wdpi.de/buecher/bundesarchiv-ebpitruppe1937-45.htm

Pozdrawiam
Andrzej
Napisano
Dziękuję :), widocznie trasa ucieczki tego oddziału przebiegała przez Mierzeję Wiślaną na Hel.
Co to znaczy udowle wielokondygnacyjne" - biurowce czy bunkry ?

pzdr.fedrunk
Napisano
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :).
Tę blachę znalazłem na mierzeji helskiej, czy ktoś znalazł na mierzeji wiślanej taka sama ?
Orientujecie sie moze pod co podlegaly jednostki techniczne i budowlane(Hb), chcialbym poszukac jakichs informacji na ten temat.

pzdr.fedrunk
Napisano
mój przyjaciel właśnie taką znalazł na mierzeji wiślanej w okolicy Krynicy Morskiej na wydmach .Zaraz do niego zadzwonie i spytam się o numer żołnierza.
pozdrawiam
Napisano
uups ala gafa, napisałem ze trasa tego odziału przebiegała przez Mierzeję na Hel, a to przecież dwa rózne oddziały 32 i 36

pzdr.fedrunk
Napisano
to ja dodam coś od siebie blaszka ta chyba pochodzi z mierzeji wiślanej zdaje sie że okolice krynicy morskiej ..a jak tak dalej będe sobie strzelał.. to moze okolice wydm na przykład???
serdeczmie pozdrawiam i prosze o potwierdzenie moich domysłów
chiny
Napisano
aha z tego co pamietam to to hb" to chyba roboty na wysokościach były...niesmiertelnik nalezał do żołnierza 32 dywizji piechoty wehrmachtu..jeden z tych co stawiali słupy telegraficzne,kładli kable i takie tam inne-znaczy się służba tyłowa..
Napisano
do: the-tuna
Ośmieję się zauważyć, że myli się Pan,
ten nieśmiertelnik nie należał do żołnierza 32 I.D.
Numer kompanii tego typu niema akurat( podobnie jak numery batalionów czy kompanii budowlanych) nic wspólnego z numerem dywizji piechoty. Bo i jednostki budowlane nie wchodziły w skład dywizji piechoty. Co do słupów telegraficznych to akurat też nie dokońca ośmielę się zgodzić bo te budowane były przez wyspecjalizowane jednostki ( Fernschprech und Telegrafen Bau Kompanie) Jednostki techniczne i Budowlane (Hb) zajmowały się pracami budowlanymi/instalacyjnymi na obiektach wielokondygnacyjnych.
pozdrawiam
A.Rostocki
Napisano
hmm słów krytyki nigdy za wiele:) szczególnie od takiej osoby jak Pan ..przepraszam za błędne tłumaczenie ale tak jak mi przetłumaczono tak i ja powielałem ten schemat dalej.dziękuje serdecznie.Człowiek jednak cały czas sie czegoś uczy:)
pozdrawiam chinczyk
Napisano
Witam , tyle co udało mi się odszukać, to skrót Hb. oznacza Hochbau. Niestety nie znam niemieckiego.
Pozdrawiam MTC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie