fedrunk Napisano 20 Listopad 2004 Autor Napisano 20 Listopad 2004 Prosba o rozszyfrowanie oznaczen z tego niesmiertelnika, w szczegolnosci skrotu (Hb).pzdr.fedrunk
Andrzejewski Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Cześć,Moja wersja32. Kompania Techniczna (Budownictwo Lądowe/Naziemne)A tu troszkę o Kompaniach Technicznych:http://www.wdpi.de/buecher/bundesarchiv-ebpitruppe1937-45.htmPozdrawiamAndrzej
fedrunk Napisano 23 Listopad 2004 Autor Napisano 23 Listopad 2004 Dziękuję :), widocznie trasa ucieczki tego oddziału przebiegała przez Mierzeję Wiślaną na Hel.Co to znaczy udowle wielokondygnacyjne" - biurowce czy bunkry ? pzdr.fedrunk
dago Napisano 23 Listopad 2004 Napisano 23 Listopad 2004 Ja poza tematem, na forum dawnygdańsk masz angielską mapę, może Ci się przyda.Pozdrawiam
fedrunk Napisano 22 Listopad 2004 Autor Napisano 22 Listopad 2004 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :). Tę blachę znalazłem na mierzeji helskiej, czy ktoś znalazł na mierzeji wiślanej taka sama ? Orientujecie sie moze pod co podlegaly jednostki techniczne i budowlane(Hb), chcialbym poszukac jakichs informacji na ten temat.pzdr.fedrunk
the_tuna Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 mój przyjaciel właśnie taką znalazł na mierzeji wiślanej w okolicy Krynicy Morskiej na wydmach .Zaraz do niego zadzwonie i spytam się o numer żołnierza.pozdrawiam
fedrunk Napisano 23 Listopad 2004 Autor Napisano 23 Listopad 2004 uups ala gafa, napisałem ze trasa tego odziału przebiegała przez Mierzeję na Hel, a to przecież dwa rózne oddziały 32 i 36pzdr.fedrunk
the_tuna Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 to ja dodam coś od siebie blaszka ta chyba pochodzi z mierzeji wiślanej zdaje sie że okolice krynicy morskiej ..a jak tak dalej będe sobie strzelał.. to moze okolice wydm na przykład??? serdeczmie pozdrawiam i prosze o potwierdzenie moich domysłówchiny
the_tuna Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 aha z tego co pamietam to to hb" to chyba roboty na wysokościach były...niesmiertelnik nalezał do żołnierza 32 dywizji piechoty wehrmachtu..jeden z tych co stawiali słupy telegraficzne,kładli kable i takie tam inne-znaczy się służba tyłowa..
A. Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 do: the-tunaOśmieję się zauważyć, że myli się Pan,ten nieśmiertelnik nie należał do żołnierza 32 I.D.Numer kompanii tego typu niema akurat( podobnie jak numery batalionów czy kompanii budowlanych) nic wspólnego z numerem dywizji piechoty. Bo i jednostki budowlane nie wchodziły w skład dywizji piechoty. Co do słupów telegraficznych to akurat też nie dokońca ośmielę się zgodzić bo te budowane były przez wyspecjalizowane jednostki ( Fernschprech und Telegrafen Bau Kompanie) Jednostki techniczne i Budowlane (Hb) zajmowały się pracami budowlanymi/instalacyjnymi na obiektach wielokondygnacyjnych.pozdrawiamA.Rostocki
the_tuna Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 hmm słów krytyki nigdy za wiele:) szczególnie od takiej osoby jak Pan ..przepraszam za błędne tłumaczenie ale tak jak mi przetłumaczono tak i ja powielałem ten schemat dalej.dziękuje serdecznie.Człowiek jednak cały czas sie czegoś uczy:)pozdrawiam chinczyk
generał w. Napisano 22 Listopad 2004 Napisano 22 Listopad 2004 Moja blaszka z Mierzeji Wiślanej:Techn. Komp. (Hb) 36 - nr 52 Freiwillige
fedrunk Napisano 20 Listopad 2004 Autor Napisano 20 Listopad 2004 Prosba o rozszyfrowanie oznaczen z tego niesmiertelnika, w szczegolnosci skrotu (Hb).pzdr.fedrunk
the_tuna Napisano 24 Listopad 2004 Napisano 24 Listopad 2004 no i do końca sie niemyliłeś:)...krynica morska: Techn.Kp.(Hb)32 FRW Nr.21pozdrawiam
MTC Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Witam , tyle co udało mi się odszukać, to skrót Hb. oznacza Hochbau. Niestety nie znam niemieckiego.Pozdrawiam MTC
Bartek102 Napisano 21 Listopad 2004 Napisano 21 Listopad 2004 Hb - HochbauKupiłeś czy znalazłeś ? Trochę jakiś dziwny.Bartek
Pytanie
fedrunk
Prosba o rozszyfrowanie oznaczen z tego niesmiertelnika, w szczegolnosci skrotu (Hb).
pzdr.fedrunk
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.