BISIK Napisano 6 Grudzień 2002 Autor Napisano 6 Grudzień 2002 Jakie macie wrazenia po ostatnim odcinku? Pytanie to kieruje glownie do tych zafascynowanych odtwarzaniem jakichkolwiek jednostek armii niemieckiej z czasow II WS. Nadal jestescie zafascynowani tym co soba reprezentowali? I dodam od siebie,ze dla mnie nie istotne jest to czy czy to byly jednostki liniowe czy inne formacje. Kazdy z nich przyczynil sie do tego co widzielismy na filmie. Dlatego uwazam, tego typu dzialania osob, czy grup osob powinny byc scisle nadzorowane przez pewne instytucje (a jak dla mnie nawet zabronione jako kultywowanie haniebnych dzialan ówczesnej Rzeszy).
Gambit Napisano 7 Grudzień 2002 Napisano 7 Grudzień 2002 Kazdy z nich przyczynil sie do tego co widzielismy na filmie." No bo przecież ogólnie wiadomo, że WSZYSCY Niemcy to mordercy a WSZYSCY Polacy to ich ofiary... Jakoś pułkownik lejtnant Claus Philip Maria Schenk, hrabia von Staufenberg i kwestia Jedwabnego tego nie potwierdzają... A czy do jasnej cholery ktoś kontroluje całe rzesze skinów paradujących po ulicach? Dla mnie są oni większym zagrożeniem niż grupy rekonstrukcyjne. Ja sam jestem zafascynowany tak symboliką jak i umundurowaniem wojsk III Rzeszy ale jeśli ktoś nazwałby mnie kultywatorem" nazizmu to dałbym po mordzie. Myślę, że grupy rekonstrukcyjne patrzą na wojska niemieckie pod kątem czysto militarnym, technicznym. To tak jakby nazwać Hartmana (bez urazy Hart)neonazistą gdyby chciał sobie złożyć pancerkę niemiecką a nie TKS`a... Gambit
Gość Napisano 7 Grudzień 2002 Napisano 7 Grudzień 2002 Osobiście uważam, że przynależność do jakiejkolwiek grupy rekonstrukcyjnej ( np. w mundurach niemieckich, choćby i Waffen SS )nie jest naganne gdy nie idzie za tym hołdowanie ieodpowiedniej" ideologii. Ja choć sam do takiej grupy nie należę traktuję takich ludzi tylko i wyłącznie jako fascynatów historii (i chwała im za to). Gdyby zgodzić się z Twoim tokiem rozumowania to należałoby napiętnować także gości przebierających się za żołnierzy starożytnego Rzymu ( ty wiesz co oni wyprawiali w zdobytych przez siebie miastach- brrr )albo kolonialnej Anglii ( niemalże planowa eksterminacja podbitych ludów ). Wkład Niemców w sztukę wojenną jest niezaprzeczalny i dlatego pewnie zawsze oddziały hitlerowskie" będą się cieszyły dużym powodzeniem. Swoją drogą bardziej pewnie cieszyłaby oko polska dróżyna ckm z września.pozdr
Gość Napisano 8 Grudzień 2002 Napisano 8 Grudzień 2002 od niedawna zajmuje sie rekonstrukcja jednostki waffen ss, jest zasadnicza roznica fascynacja militariami/historia a propagowaniem idei totalitarnych. do tego drugiego jest mi oczywiscie bardzo daleko, nie popieram, nie propaguje, nie chwale idei nazistowskiej, nie toleruje jakichkolwiek wybrykow rasistowskich. mimo wszystko juz niejednokrotnie spotkalem sie na necie z komentarzami zaserowowanymi przez ludzi pokroju isika". dobra rada zanim zaczniesz kogos oskarzac badz krytykowac moze bys wczesniej zaczerpnal nieco wiedzy na temat grup rekonstruktorskich. mowiac szczerze bardzo mecza mnie tacy ludzie, nie mam pojecia moze to robia z nudow, widocznie jest w polsce pewna grupka ludzi ktorzy spokojnie nie zjedza sniadania jezeli nie wsadza kija w cudze mrowisko.
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Pokazcie mi w Polsce jakas grupe rekonstrukcyjna odtwarzajaca WH lub Waffen SS (nie mowie tu o Kleindeutschland" bo to smiech na sali). Na podstawie moich obserwacji wydarzeń o charakterze militarnym (zloty, wystawy, itp.)czy stron www jest to na razie temat czysto teoretyczny.
bolas Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Ja pod jestem wpływem lektury wspomnień zapisanych w wielu księgach a także po relacjach ustnych. Po tym co słyszałem i się dowiedziałem o działaniach WH i Waffen SS w Polsce na pewno nie włoże na siebie niemieckiego munduru. Nawet dla jaj. Nie mam oczywiście nic do tych wszytskich dla których to fajna zabawa. A wracając do Kompanii..." - ja z chęcia przeczytam książkę i juz nie moge sie doczekac jak ktoś ze znajomych zakupi wersje na DVD ! Szkoda że nie ma szans na nakręcenie podobnego serialu u nas o wrześniu czy innym okresie z II wś - pozostaniemy skazani na Klan" i inne tego typu produkcje :)
vonadamski Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Witam!!!Skrotem. Nie rzucajcie sie do osob odtwarzajacych WH czy nawet SS bo nie ma podstaw a po drugie nie macie argumentow zeby zmienic ich poglady. Jesli chodzi o niezakladanie munduru bo jest on splamiony krwia niewinnych to nie moznaby bylo zalozyc zadnego bo w kazdej armii byli mordercy i kazdy mundur jest splamiony haniebnymi czynami (Polacy rowniez i o tym Bolas tez napewno wiesz doskonale). Styknie bo temat stary jak swiat i nie do rozwiazania.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 VonAdamski - racja - trudno sie nie zgodzic z Twoim zdaniem - nawet w Kompanii Braci wspaniali i męzni Amerykanie wyrzynali jeńców ... ale jakoś kiepsko bym sie czuł w mundurze Waffen SS - szczególnie wtedy gdyby mnie zobaczyła jakaś bliska mi osoba której SS na pewno nie kojarzy sie z luzackim paradowaniem w ramach rekonsrukcji historycznej (dziadkowie itp...)
Gambit Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Mój dziadek wspierał francuski ruch oporu a po wojnie jak przyjechał do Polski na jego ścianie zawisło kilka sztuk broni białej wojsk niemieckich z widocznymi wronami" i swastykami. Wisiały tak kilkadziesiąt lat a teraz wiszą u mnie... Czy jestem neofaszystą...? Nie. Po prostu patrzę na te szable bez pryzmatu ideologicznego. I tak pewnie na nie patrzył mój dziadek. Może przez mały pryzmat rofeum". Tak samo można patrzeć na umundurowanie i symbolikę niemiecką. To co faszyzm przyniósł ze swoją ideologią jest bezdyskusyjnie nieludzkie i oby się nigdy nie powtórzyło jednak dla mnie samo umundurowanie i symbolika wojsk niemieckich jest najlepsza na świecie. Jeśli ktoś nie potrafi rozdzielić chorej ideologii od fascynacji ze względu na walory np. techniczne czy wizualne to chyba nie powinien zajmować się poszukiwaniami. Howgh !
vonadamski Napisano 16 Grudzień 2002 Napisano 16 Grudzień 2002 Witam!!!I wszystko na temat. Swoja droga zazdroszcze tych rofeow" qzwa mac:D mi po dziadku zostaly legitymacje odznaczen brytyjskich i krzyza pamiatkowego Monte Cassino:DZ powazaniem vonadamski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.