Skocz do zawartości
  • 0

Srebrny kubek

KANTON1

Pytanie

Napisano

Na zakończenie sezonu (oficjalnie zatwierdzone przez moją ładniejszą połowę)trafiłem (na otarcie łez ) srebrny kubek pojemności około 150 ml. Proszę szanowne grono o podpowiedzenie czyja jest to sygnatura i punca umieszczona na spodzie kubka. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.
Są wybite następujące znaki:
z lewej H 1
z prawej 3 głowa meszczyzny i litera k

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
3" to na pewno polska punca, co do głowy to wydaje mi się, że jest to głowa jednak kobiety, co również wskazuje na produkcję polską, o wytwórcy niestety nie jestem w stanie nic powiedziec, przydalo by sie zdjecie calosci, moze wtedy ktos powie cos wiecej.
pozdrawiam
Jadzia
Napisano
Niewiele pewnie pomogę,ale układ oznaczenia na kubku najbardziej odpowiada Francji,gdzie taki układ znaków probierczych stanowił tzw.duży znak gwarancyjny..Nie mam niestety szczegółowych danych co do numeracji :-(
Głowa (znak DECHARGE) /w takiej postaci/ być może znakiem;Henri Clavel w okresie 1780-1789.Bliższe dane co do miejsca wykopania i przejrzenie historii tego rejonu mogłyby podpowiedzieć więcej,wiem jednak że takie przedmioty były bardzo 'wędrowne'.
Pzdr.
Redigor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie