Skocz do zawartości

Niedziela 11:45 Trójka - Nowy program

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć.
Czy ktoś to oglądał i jak wam się podobał? Było o sztolniach, ukrytej w nich broni, pokazywali zasobnik gnijący u chłopa pod płotem (jedyny w Polsce).
Potem było o polu bitwy z czasów Kościuszki i o rzekomym skarbie, wywiad z dwoma anonimowymi kopaczami, wywiad z jakąś panią (kopanie tak, ale razem z wynajętym archeologiem - takie było jej stanowisko) i na koniec w jakiejś szopie gadali dwaj goście obok zwłok mannlichera 88 na temat współpracy z kolekcjonerami, nic ciekawego nie wynikło z gadania.
Pozdrawiam
Napisano
Wiele jest takich programów o niczym,choć w czwartek lub piątek Trójka(Wrocław) po raz n-ty wyemitowała reportaż na temat Rudigera(kompleks stacja radarowa+lotnisko). Audycja o tyle ciekawa że omawia pokrótce walki w tym rejonie, które trwały niemal do połowy czerca 45. Jest nieco przebarwień-np. walczył tu głównie RAD, a nie SS. Sam obiekt?Polecam ze względu na nieprzeciętne walory widokowe.
Napisano
fajna pora, na pewno w weekend koło południa będe siedział w chałupie, co za jełop ustala te programy, o tej stacji adarowej też coś słyszałem, mieli napierniczaćsię do czerwca ale z tego co słyszałem to było SS, niestety nigdy tam nie byłem i nie znam żadnych konkretów
Napisano
Tak,na początku czerwca trwały tam walki.Miejscowi parę lat temu mocno eksploatowali teren,mając efekty(duże rupiecie).Ba-wzięli się nawet za odgruzowanie części zawalonych budynków.
Napisano
Mam kilka pytan.
Czy ten program to ma byc jakis cykl? Jaki ma tytul? Czy to tylko bylo w :3" we Wroclawiu, czy tez w pasmie ogolnopolskim. No i w koncu ostatnie, gdzie oni znalezli tego Rudigera. :-)
pozdr Maruda
Napisano
W gazecie pisało - program historyczny, to przełączyłem. Zachęcali do nadsyłania ciekawych tematów. Chyba to będzier cykl, ale nie wiem nic więcej (miałem inną pracę i zerkałem tylko).
Pozdrawiam
P.S O Rudigerze było w tym drugim programie
Napisano
Kiedyś na Trójce leciał" cykliczny program poświęcony poszukiwaniom,autorstwa p.Wojtka Stojaka,było to ambitne; niestety od pewnego czasu nie widzę tej pozycji w tv.
Marooda-jeśli jesteś z dolnośląskiego,to musisz znać ten obiekt.To będzie chyba już Pogórze Kaczawskie...
Napisano
Witam.
Tak to bedzie cykl. Szkoda, że utrzymany w formie ie do wiary". Może się jakoś skrystalizuje i będzie ok. ale jak na razie podejrzewam, że jedynym jego skutkiem będą rozkopane miejsca pokazane w programie.
A tak z ciekawości: może ktoś wie co to była za wykrywka co ją miał jeden z poszukiwaczy - oczywiście nie chodzi mi o Whites'a?
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Taa... Racja-tv pokaże dziury pozostawione przez grabieżców dóbr kultury narodowej"... I tu propozycja dla redaktorów od tematów poszukiwawczo-odkrywczych: moze w końcu cykl programów poświeconych dziarskim,krystalicznie uczciwym i kompetentnym :)))) muzealnikom oraz archeologom???!!!
Napisano
Witam,

- kibic napisał :
„Trójka(Wrocław) po raz n-ty wyemitowała reportaż na temat Rudigera(kompleks stacja radarowa+lotnisko).”

Kibic, wprawdzie Dolny Śląsk to piękna kraina (tam się urodziłem :)) ale forum jest ogólnopolskie i nie wszyscy odbierają Waszą lokalną TV. Bądź więc tak uprzejmy i przybliż mi - a myślę, że i innych też to zainteresuje – co kryje się pod tym określeniem „Rudiger”.

Pzdr,
Alkali
Napisano
Program fajny-prowadzący prowadził kiedyś program o tematyce historycznej w lubelskiej 3ce-ten niedzielny był całkiem fajny-z wyjątkiem końcówki-z wykrywaczami-ten kto oglądał wie o co mi chodzi!
Napisano
Czarek!Przeczytaj mój post powyżej.Jest to budynek stacji radarowej(niezle zachowany) oraz lotnisko nieopodal.Do tego fundamenty wysadzonych masztów radiowych oraz zniszczone budynki techniczne.To wszystko funkcjonowało pod kryptonimem Rudiger".Cóż jeszcze? Nieopodal ruiny knajpy... Przepraszam jeśli wyrażałem się nieprecyzyjnie.
Napisano
witam!
To było chyba o Stanisławowie. polecam kilka numerów do tyłu - Odkrywca - był artykuł. co fakt-to fakt: walory widokowe wspaniałe. wycieczka w te okolice (niekoniecznie z wykrywką) to cały dzień odwiedzania wspaniałych miejsc. polecam!

Pozdr
Zocik
Napisano
Ha, czyli chodzi tu o te obiekty na stoku Rosochy koło Stanisławowa ? Tak coś myślałem ale zmylił mnie ten kryptonim. W artykule (Odkrywca z maja) kryptonim się nie pojawiam.
No a skoro mamy już jasność, że chodzi o górę Rosocha to na 100 ba, 200 % nie są to pozostałości instalacji radarowych. Radiostacja jak najbardziej ale nigdy nie radar !!!
Stacje radarowe z tamtego rejonu miały kryptonimy Sonnberg", Lindenstein", Liebenberg", Rossberg" no i były gdzie indziej ;-)

Pozdrawiam,
Alkali
Napisano
Nieeee ! Nie było żadnych podstacji, każda kompania była autonomiczną jednostką podlegającą pod batalion, a ten z kolei pod pułk – na Dolnym Śląsku był to Luftnachrichten-Regiment 229.
Natomiast całość wchodziła (w tym rejonie) w skład Jagdfliegerfuhrer Schlesien z kwaterą główną w Cosel czyli Kędzierzynie Koźlu.
Nie czas i miejsce na dokładne opisywanie struktury więc musisz mi Kibic wierzyć na słowo :-)

Alkali
Napisano
Hmmmm...... Skad im wzial sie kryptonim Rudiger" dla obiektów na stoku gory Rosocha? I czy tam w ogole byly jakies radary?
I jeszcze jedno. Czy ktos laskawie moglby podac _tytuly_ tych programow?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie