Skocz do zawartości

Dziwny kolor łusek

Styp

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisaj po wyjęciu łuksek od mausera z roztwou wodu z kwaskiem cytrynowym i po przetarciu ich zauwazyłem iż mają dziwny kolor. Mianowicie kolor jest rózawo-czerwony, czy taki dziwny kolor zawsze wychodzi po czyszczeniu i czy długo się utrzymuje?

Co prawda jest to że tak powiem oryginalny kolor miedzi:) ale czemu po czyszczeniu wyglada taj jak pisalem wczeniej a nie jak inne łuski miedziane które mają pewien odcień złotego".

swojego czasu zrobiłem eksperyment z róznymi roztworami i wrzucałem niepotrzebne łuski od mausera, efekt był zwykle podobny, matowiały i nabierały takiego dziwnego pomarańczowego koloru, nie wiem czy w każdym wypadku można dopolerować na złoto ale mi się udało,użyłem papieru ściernego 2000 wodnego, i się raczej zrobiły żólte i praktycznie nie było rys, proponuje poeksperymentuj trochę na jakiś gorszych, niepotrzebnych łuskach i opracuj swoja metode, możesz sprobować pasty polerskiej zamiast papieru ściernego, tego jeszcze nie probowałem, wiec nie wiem jak wyjdzie
pozdr
szefo

Po prostu łuski to stop miedzi i cynku i cynk jest wyżerany przez kwas i zostaje sama miedź, więc są czerwone. Miedź ta jest rozdrobniona (bardziej aktywna chemicznie) wskutek wypłukania cynku i szybko koroduje robiąc się brązowa.
Pozdrawiam

Łuski mosiężne z reguły najlepiej jest czyścić mechanicznymi metodami. Chemiczne odpadaja, luski sie robia czerwone i nie da sie wrocic ich dawnego blasku - przekonałem się juz o tym przy czyszczeniu pierwszych lusek dawano dawno temu.

• 3 weeks later...
Czy ten roztwór nie odbarwia mosiądzu?
Ostatnio wypróbowałem do czyszczenia łusek taką ostrą włókninę, stosowaną do czyszczenia rur miedzianych w inst. grzewczych, wodnych itp..
Zaletą jej jest to, że nie pozostawia widocznych rys jak po czyszczeniu pap. ściernym. Można ją stosować do usuwania przebarwień, oraz do zacierania w/w rys. Potem tylko polerka (zielona pasta) i jest lustro.
pz. comet

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie