Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Ostatnio obilo mi sie o uszy,ze byla seria Kfz.70 z zamontowanym 2cm Flakiem.Czy ktos wie cos na ten temat?Istnialo cos takiego? Pozdr.Sten
Grzesio Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 A co to jest Kfz. 70? :-)))Ja niestety nie pamiętam, musiałbym sprawdzić w domu, oprócz tego, że jest to samochód ciężarowy, i to raczej lekki. Niestety, oznaczenia Kfz. nie mówią nic na temat typu ani producenta, określają jedynie przeznaczenie pojazdu, który mógł pochodzić od wielu wytwórców i nawet solidnie się w zależności od tego różnić.Możesz powiedzieć coś bliżej?
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Kfz.70(schwere Einheits-Pkw)osobowy ciezki (nie ciezarowka)naped na cztery,8 ludzi + kierowca.Produkowany przez Auto Union,Horch,Zwickau,Ford z tego co wiem nie bylo duzej roznicy w wygladzie.sten
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 2cm FlaK30 oder 38 (Sf) auf schwere gelandegangiger Einheits PKW - tak brzmi pelna nazwa o ile sie nie myle.Niestety, moje zrodla nie podaja ile ich przebudowano.Istnialy dwie wersje - pierwsza :w ktorej boczne scianki tylnej czesci kabiny opuszczano na boki , by stworzyc platforme bojowa, oraz wersja pozniejsza , w ktorej dzialko montowano w standardowym nadwoziu pasazerskim.Zaloga liczyla siedem osob , a zapas amunicji -800 sztuk.PozdrowieniaGrendel
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Grandel dzieki za pomoc.niewiesz czy ten Flak byl z schutzszyldem czy bez?strzalasten
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Dysponuje jedynie dwoma (bardzo zlej jakosci) zdjeciami.Na jednym (wczesniejsza wersja pojazdu-z opuszczanymi burtami) FlaK nie ma Schutzszyld'u, a drugim (w wersji pozniejszej-normalna kabina)- ma.Przekopalem troche inne zrodla , ale jedyne co udalo mi sie znalezc , to , ze przebudowano jedynie iewielka liczbe pojazdow".PozdrowieniaGrendel
Frozzer Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 nie wiem czy o tym mowimy o czym ja mysle, a ja mysle ze chodzi wam o sdkfz 251/17 ausf c, z zamontowanym flakiem, istotnie byly wersje z opuszczanymi bocznymi panzerzami do prowadzenia ognia przeciw celom naziemnym, pancerze te bylyt w specjalny sposob wyprofilowane, coby dzialo moglo krecic sie wokol wlasnej osi. to jednakze utrudnialo produkcje i to znacznie. wersja z poszerzanymi bocznymi scianami zostala zamowiona w 1942 roku przez luftwaffe. takich wozow bylo 12, 10 plot i 2 dowodcze i byly na wyposarzeniu dywizji hermana goeringa. a jednostkja ognia to 600 pociskow.byly tez polowe przerobki robione w dywizji gross deutchland z zamontowanym dzialkiem lotniczym 20mm.
Gość Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 Mowa o standardowym Horch'u 4x4 PKW - ciezkim , osobowym samochodzie terenowym , a nie Sd Kfz 251/17.Procz tego - PKW mial 2cm FlaK, a Pz Kfz 251/17 2cm KwK38 w ktorych w pozniejszych wersjach montowano lufy od FlaK'a(hmmm...FlaKrohr ? - tak sie to chyba zwalo).PozdrowieniaGrendel
yoony Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 jestem pewien ze nie chodzi o 251 tylko o cos w tym stylu choc 70 nie kojaze?http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
yoony Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 a nie ohttp://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/bocian zrob z tego jeden post
Frozzer Napisano 28 Listopad 2002 Napisano 28 Listopad 2002 no nic :) niestety o horhu nic nie wiem, ale gdzies fotke widzialem
Grzesio Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Szanowny Kolego Sten.Po raz kolejny powtarzam, że gołych oznaczeń Kfz. nie można używać, bez dokładniejszego sprecyzowania, w odniesieniu do konkretnego typu samochodu i już wyjaśniam dlaczego, na naszym konkretnym przykładzie, może zresztą pomoże to Szanownemu Gremium uzgodnić o jaki pojazd chodzi ;-)Niemiecki katalog D.600 Unhaltswerte ueber Kreftfahrzeuge und Geraete" z października 1940 zawiera DWIE pozycje z oznaczeniem Kfz. 70:- Mannschaftskraftwagen (Kfz. 70) mit Fahrgestell des leichten gelaendegaengigen Lastkraftwagen (o) - na towarzyszącym opisowi zdjęciu pokazany jest Krupp L2H 143, czyli popularny Protze- Mannschaftskraftwagen (Kfz. 70) mit Einheitsfahrgestell II fuer schwerer PKW - na zdjęciu pokazany jest Horch EFm.Wymienienie szeregu zakładów, gdzie dany Kfz. był wytwarzany też nic nie wnosi, bo te same typy produkowane były licencyjnie przez wiele zakładów.Jeśli zaś chodzi o lekki flak na wspomnianych pojazdach L2H i EFm, to był on istotnie montowany, acz w ramach doraźnych modyfikacji polowych, a nie fabrycznie.Osobiście znalazłem trzy takie zdjęcia - horch w barwach DAK, horch w barwach Luftwaffe i krupp z dywizji Viking na froncie wschodnim. We wszystkich tych przypadkach na samochodach zainstalowane są działka 2 cm Flak 38 z tarczami, a same pojazdy, poza obecnością ustawionych na nich działek, niczym zewnętrznie nie różnią się od pierwowzorów.Jeszcze jedna uwaga - horch zidentyfikowany jest na zdjęciu DAK jako Protzkw. Kfz. 69, a Luftwaffe - le. Flakkw. Kfz. 81, co zdaje się mieć sens, bo po pierwsze obie te wersje to ciągniki artyleryjskie lekkich działek, a po drugie horch w wersji Kfz. 70 nie miał chyba drzwi (przynajmniej na zdjęciu w D.600) tylko płócienne zasłony, a na obu zdjęciach z Flakiem drzwi posiada.
Gość Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Dziekuje za pomoc @ Grendel i Grzesio (za oswiecenie).Grzesio dorwalem ksiazke Pkw der Wehrmacht Reinharda Franka twierdzi on ze zostala wyprodukowana mala seria Manschaftskraftwagen(kfz.70)einheits.II für(Pkw)uzbrojona w 2cm Flaka oficjalna nazwa: 2cm Flak(Sf)auf schwerem Einheits-Pkw.Czyli to raczej nie byly przerobki frontowe:-)Pod zdjeciem jest pojazd 2cm Flak 30(opuszczane boczne burty) z 7.Batterie Regiment General Görinng.Jeszcze raz dzieki Sten
Grzesio Napisano 29 Listopad 2002 Napisano 29 Listopad 2002 Możliwe ;-)Ja podpierałem się Flak auf dem Gefechtsfeld W. Muellera i Wheeled vehicles for the Wehrmacht Ch. Ellisa - tam piszą tylko o doraźnych przeróbkach.
Grzesio Napisano 2 Grudzień 2002 Napisano 2 Grudzień 2002 Mam jeszcze dwa inne zdjęcia standardowego horcha i kruppa z Flakiem i podobnie na obu jest 2 cm Flak 38 z tarczą. Natomiast horch z rozkładanymi burtami ma 2 cm Flak 30 bez tarczy.
Frozzer Napisano 3 Marzec 2003 Napisano 3 Marzec 2003 to i ja cos dodam od siebiea wlasnie, odnosnie tego pojazdu, szukam przykladowego malowania z europy + rozmieszczenie znakow taktycznych itp
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.