Skocz do zawartości

Kfz.70 /2cm Flak

Gość sten

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ostatnio obilo mi sie o uszy,ze byla seria Kfz.70 z zamontowanym 2cm Flakiem.Czy ktos wie cos na ten temat?
Istnialo cos takiego?

Pozdr.
Sten

Napisano
A co to jest Kfz. 70? :-)))
Ja niestety nie pamiętam, musiałbym sprawdzić w domu, oprócz tego, że jest to samochód ciężarowy, i to raczej lekki. Niestety, oznaczenia Kfz. nie mówią nic na temat typu ani producenta, określają jedynie przeznaczenie pojazdu, który mógł pochodzić od wielu wytwórców i nawet solidnie się w zależności od tego różnić.
Możesz powiedzieć coś bliżej?
Napisano
Kfz.70(schwere Einheits-Pkw)osobowy ciezki (nie ciezarowka)
naped na cztery,8 ludzi + kierowca.Produkowany przez Auto Union,Horch,Zwickau,Ford z tego co wiem nie bylo duzej roznicy w wygladzie.

sten
Napisano
2cm FlaK30 oder 38 (Sf) auf schwere gelandegangiger Einheits PKW - tak brzmi pelna nazwa o ile sie nie myle.
Niestety, moje zrodla nie podaja ile ich przebudowano.Istnialy dwie wersje - pierwsza :w ktorej boczne scianki tylnej czesci kabiny opuszczano na boki , by stworzyc platforme bojowa, oraz wersja pozniejsza , w ktorej dzialko montowano w standardowym nadwoziu pasazerskim.Zaloga liczyla siedem osob , a zapas amunicji -
800 sztuk.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grandel dzieki za pomoc.
niewiesz czy ten Flak byl z schutzszyldem czy bez?

strzala
sten

Napisano
Dysponuje jedynie dwoma (bardzo zlej jakosci) zdjeciami.Na jednym (wczesniejsza wersja pojazdu-z opuszczanymi burtami) FlaK nie ma Schutzszyld'u, a drugim (w wersji pozniejszej-normalna kabina)- ma.Przekopalem troche inne zrodla , ale jedyne co udalo mi sie znalezc , to , ze przebudowano jedynie iewielka liczbe pojazdow".
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
nie wiem czy o tym mowimy o czym ja mysle, a ja mysle ze chodzi wam o sdkfz 251/17 ausf c, z zamontowanym flakiem, istotnie byly wersje z opuszczanymi bocznymi panzerzami do prowadzenia ognia przeciw celom naziemnym, pancerze te bylyt w specjalny sposob wyprofilowane, coby dzialo moglo krecic sie wokol wlasnej osi. to jednakze utrudnialo produkcje i to znacznie. wersja z poszerzanymi bocznymi scianami zostala zamowiona w 1942 roku przez luftwaffe. takich wozow bylo 12, 10 plot i 2 dowodcze i byly na wyposarzeniu dywizji hermana goeringa. a jednostkja ognia to 600 pociskow.
byly tez polowe przerobki robione w dywizji gross deutchland z zamontowanym dzialkiem lotniczym 20mm.
Napisano
Mowa o standardowym Horch'u 4x4 PKW - ciezkim , osobowym samochodzie terenowym , a nie Sd Kfz 251/17.
Procz tego - PKW mial 2cm FlaK, a Pz Kfz 251/17 2cm KwK38 w ktorych w pozniejszych wersjach montowano lufy od FlaK'a
(hmmm...FlaKrohr ? - tak sie to chyba zwalo).
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Szanowny Kolego Sten.

Po raz kolejny powtarzam, że gołych oznaczeń Kfz. nie można używać, bez dokładniejszego sprecyzowania, w odniesieniu do konkretnego typu samochodu i już wyjaśniam dlaczego, na naszym konkretnym przykładzie, może zresztą pomoże to Szanownemu Gremium uzgodnić o jaki pojazd chodzi ;-)

Niemiecki katalog D.600 Unhaltswerte ueber Kreftfahrzeuge und Geraete" z października 1940 zawiera DWIE pozycje z oznaczeniem Kfz. 70:
- Mannschaftskraftwagen (Kfz. 70) mit Fahrgestell des leichten gelaendegaengigen Lastkraftwagen (o) - na towarzyszącym opisowi zdjęciu pokazany jest Krupp L2H 143, czyli popularny Protze
- Mannschaftskraftwagen (Kfz. 70) mit Einheitsfahrgestell II fuer schwerer PKW - na zdjęciu pokazany jest Horch EFm.
Wymienienie szeregu zakładów, gdzie dany Kfz. był wytwarzany też nic nie wnosi, bo te same typy produkowane były licencyjnie przez wiele zakładów.

Jeśli zaś chodzi o lekki flak na wspomnianych pojazdach L2H i EFm, to był on istotnie montowany, acz w ramach doraźnych modyfikacji polowych, a nie fabrycznie.
Osobiście znalazłem trzy takie zdjęcia - horch w barwach DAK, horch w barwach Luftwaffe i krupp z dywizji Viking na froncie wschodnim. We wszystkich tych przypadkach na samochodach zainstalowane są działka 2 cm Flak 38 z tarczami, a same pojazdy, poza obecnością ustawionych na nich działek, niczym zewnętrznie nie różnią się od pierwowzorów.
Jeszcze jedna uwaga - horch zidentyfikowany jest na zdjęciu DAK jako Protzkw. Kfz. 69, a Luftwaffe - le. Flakkw. Kfz. 81, co zdaje się mieć sens, bo po pierwsze obie te wersje to ciągniki artyleryjskie lekkich działek, a po drugie horch w wersji Kfz. 70 nie miał chyba drzwi (przynajmniej na zdjęciu w D.600) tylko płócienne zasłony, a na obu zdjęciach z Flakiem drzwi posiada.
Napisano
Dziekuje za pomoc @ Grendel i Grzesio (za oswiecenie).

Grzesio dorwalem ksiazke Pkw der Wehrmacht Reinharda Franka twierdzi on ze zostala wyprodukowana mala seria Manschaftskraftwagen(kfz.70)einheits.II für(Pkw)uzbrojona w 2cm Flaka oficjalna nazwa: 2cm Flak(Sf)auf schwerem Einheits-Pkw.Czyli to raczej nie byly przerobki frontowe:-)

Pod zdjeciem jest pojazd 2cm Flak 30(opuszczane boczne burty) z 7.Batterie Regiment General Görinng.

Jeszcze raz dzieki
Sten

Napisano
Możliwe ;-)
Ja podpierałem się Flak auf dem Gefechtsfeld W. Muellera i Wheeled vehicles for the Wehrmacht Ch. Ellisa - tam piszą tylko o doraźnych przeróbkach.
Napisano
Mam jeszcze dwa inne zdjęcia standardowego horcha i kruppa z Flakiem i podobnie na obu jest 2 cm Flak 38 z tarczą. Natomiast horch z rozkładanymi burtami ma 2 cm Flak 30 bez tarczy.
  • 2 months later...
Napisano

to i ja cos dodam od siebie

a wlasnie, odnosnie tego pojazdu, szukam przykladowego malowania z europy + rozmieszczenie znakow taktycznych itp

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie